VIDEO Big Brother pentru o barză albă. Imagini remarcabile surprinse live cu un cuib aflat în localitatea Carani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wildlife România a iniţiat un proiect inedit în care un cuib de barză albă, aflat în localitatea Carani, de lângă Timişoara, este monitorizat live, 24 de ore din 24. Imaginile care surprind viaţa de zi cu zi a berzei sunt transmise pe un portal web

În acest proiect, Wildlife Romania va pune în valoare, din punct de vedere al imaginii(foto şi video), viaţa sălbatică din România. “Credem cu tărie în faptul că pentru a fi în stare să protejăm ceva, trebuie mai întâi să cunoaştem ce urmează să protejăm”, este motto-ul celor de la Wildlife.

Pe viitor, pe lângă imaginile live, pe wildliferomania.ro vor mai exista şi alte două secţiuni surpriză. Până în acest moment proiectul este finanţat exclusiv de Camera 4 Timişoara şi Cristian Ilea.

“Pentru că nu vrem să ţinem secretul doar pentru noi, suntem dispuşi să colaborăm şi cu alte organizaţii care au nevoie de expertiza noastra în ceea ce priveşte transmisiile live, filmarea sau fotografierea animalelor sălbatice. Serviciul de streaming este asigurat de Business Plus Timisoara, un proiect coordonat de Valentin Lucian Ciorba, doctorand in domeniul multimedia la Facultatea de Medicina Veterinara din Timisoara, la prof. dr. Viorel Herman”, mai spun autorii proiectului.

Cuibul de barză este amplasat pe Şcoala Gimnazială din Carani. Clădirile şcolii au fost construite: una în anul 1843 şi cealalta în 1875. 

Imaginile cu viaţa berze pot fi văzute pe siteul www.wildliferomania.com. 

Specialiştii au putut vedea cum şi-a reconstruit barza cuibul, au surprins o aşa zisă ceartă între perechi, iar barza a dormit mai multe nopţi singur în cuib, iar în urmă cu două zile au exclamat "avem primul ou!".

Barza albă de la Carani
 

Barza albă (Ciconia ciconia) este o pasăre de talie mare, oaspete de vară în România. Se întorc la locurile lor de cuibărit la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie.

Barza albă poate fi recunoscută uşor în zbor: are gâtul şi picioarele întinse, spre deosebire de stârci, la care în zbor gâtul este întotdeauna în formă de „S”. Este una dintre puţinele păsări mute de la noi. Totuşi, produce un clămpănit atunci cand îşi loveste cele două maxilare.

Aria de răspândire a berzei albe cuprinde Europa, Africa de Nord, Vestul Asiei şi o parte din Orientului Mijlociu. În Europa nu o găsim în Marea Britanie, Scandinavia şi Italia. Numărul total al perechilor de berze albe de pe Pământ se situează în jurul cifrei de 160 000. Populaţia speciei a scăzut continuu de la începutul secolului trecut.

Cele mai multe berze albe cuibăresc în Polonia şi sunt peste 40.000 de perechi. În România, berzele preferă în general câmpiile joase şi zonele umede şi mlăştinoase. Hrana este foarte variată şi cuprinde insecte, larve, râme, mamifere mici, amfibieni, şerpi şi şopârle etc.

De obicei cuibul este amplasat într-un loc însorit şi înalt cu vedere asupra zonelor de hrănire. Este construit din crengi, pământ, rădăcini, şi este căptuşit cu iarbă, paie, fân, uneori cu cârpe şi hârtie. O pereche foloseşte mai mulţi ani la rând acelaşi cuib. Unele cuiburi pot atinge o vechime de câteva decenii.

Spre deosebire de mijlocul secolului trecut când cuiburile erau construite numai pe clădiri şi copaci, în zilele noastre, aproximativ 80-90% dintre ele sunt amplasate pe stâlpii de curent şi iluminat stradal.

Femela depune în general 3-4 ouă albe. Atunci când cantitatea necesară de hrană nu poate fi asigurată pentru toţi puii, apare fenomenul de cronism. Adică adulţii aruncă din cuib puiul cel mai mic.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite