VIDEO Baigli, cozonacul unguresc cu nucă sau mac. Păzeşte de distrugeri şi aduce abundenţă în casă

VIDEO Baigli, cozonacul unguresc cu nucă sau mac. Păzeşte de distrugeri şi aduce abundenţă în casă

Baigli cu nucă şi cu mac FOTO wikipedia.org

Baigli (sau Bejgli, în maghiară) este una dintre prăjiturile foarte îndrăgite din Ungaria. Mirosul cozonacului unguresc poate fi simţită în multe dintre casele din Ardeal şi Banat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Baigliul cu mac sau nucă este o prăjitură foarte iubită în perioada sărbătorilor de iarnă. Se prepară însă şi tot restul anului. Ar putea fi comparat cu cozonacul românesc, însă ea are forma unei rulade, cu aluat subţire şi umplutură din belşug. 
 
Desertul provine din Silezia - o regiune istorică, astăzi divizată între Polonia (cea mai mare parte), Cehia şi Germania. Prăjitura este cunoscută în Europa din secolul XIV. A ajuns în Ungaria şi Transilvania, în secolul al XIX-lea, prin intermediul austriecilor. Baigliul apare în cartea „Reţete ale bucătăriei naţionale”, scrisă de Czifray István, în 1830. 
 
În mod obişnuit, Baigliul are este umplut cu nucă şi mac, dar mai nou se face şi cu castane, prune uscate, vişine sau de marţipan, dar şi combinaţii precum mac-mere, mac-vişine sau castane-prune. 
 
Conform tradiţiei populare, cel cu nucă se consumă pentru a ne păzi de distrugeri, în timp ce macul aduce abundenţă în casă. În Polonia, această prăjitură se numeşte Makowiec (cozonac cu mac) sau Strucia z makiem (ruladă cu mac). Se prepară foarte asemănător ca în Ungaria. 
 
Vă propunem să urmăriţi două clipuri realizate de Jamila Cuisine şi Lulya Lori (Filmora, unde puteţi vedea reţeta şi cum se prepară Baigli.
 
 

Citiţi şi:

Gomboţul cu prune, gustosul desert din bucătăria maghiară. De ce este foarte apreciat în Banat şi Transilvania
 

Istoria ştrudelului, deliciul culinar din Imperiul Austro-Ungar. Cum a ajuns şi s-a răspândit prăjitura în România

Secretele langoşului: gogoaşa delicioasă care îi încântă pe români provine din bucătăria maghiară

Povestea tortului Doboş. Delicatesa a fost inventată de un cofetar maghiar în 1884 şi a stârnit admiraţia împăratului Franz Jozef şi a reginei Elisabeta „Sissi“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: