VIDEO Afacerea „pietruirea“. Peste două milioane de lei pentru drumuri de piatră care rezistă doar câteva luni

VIDEO Afacerea „pietruirea“. Peste două milioane de lei pentru drumuri de piatră care rezistă doar câteva luni

Drumul Berini - Cerna, pietruit la începutul anului 2016 FOTO Daniel Dancea

Primarul unei comune din Timiş a „tocat” în ultimii doi ani aproape 500.000 de euro pentru lucrări de pietruire şi întreţinere a unor drumuri din comună. Unul dintre drumuri, reparat în 2016, este acum plin de gropi, având nevoie din nou de reparaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

O situaţie a contractelor încheiate de Primăria Comuei Sacoşu Turcesc, din judeţul Timiş, cu diverse firme partenere scoate la iveală faptul că în ultimii doi ani primăria a cheltuit peste 2,3 milioane de lei pentru repararea şi întreţinerea drumurilor de piatră din comună. Pentru că în satele aparţinătoare comunei nu este asfalt, astfel de lucrări de pietruire sunt o obişnuinţă.

Spre exemplu, în 14 aprilie 2015, primăria comunei Sacoşu Turcesc a încheiat cu firma SC Cavadini Construct SRL un contract în valoare de 182.000 de lei pentru „lucrări de pietruire în localităţile (n.r. satele) Sacoşu Turcesc şi Stamora Română”. Un an mai târziu, în 20 aprilie 2016, primăria Sacoşu Turcesc încheia cu aceeaşi firmă, Cavadini Construct SRL, un contract în valoare de 494.000 de lei pentru „întreţinere prin pietruire străzi în localităţile Sacoşu Turcesc, Icloda, Otveşti, Stamora Română şi Berini”.

Se observă, aşadar, că pentru reşedinţa de comună, Sacoşu Turcesc şi pentru Stamora Română s-au plătit bani pentru lucrări la drumurile de piatră atât în 2015, cât şi în 2016. În primăvara acestui an, s-a semnat cu firma SC Sacmigreen SRL un contract în valoare de peste 500.000 de lei pentru „lucrări de întreţinere străzi prin pietruire în comuna Sacoşu Turcesc”. Datele din documentul intrat în posesia „Adevărul” nu fac referire la care dintre satele aparţinătoare comunei se referă acest contract.

Contractele de pietruire a drumurilor încheiate de Primăria Sacoşu Turcesc în ultimii doi ani totalizează peste 2,3 milioane lei FOTO Daniel Dancea

Un exemplu concret al modului în care funcţionează afacerea „pietruirea” este drumul comunal Berini – Cerna, care are o lungime de trei km. Reparat în 2016, printr-un contract de 440.000 de lei, care includea şi reparaţii la drumul comunal Icloda – intersecţie drum comunal 157, drumul Berini – Cerna este acum plin de gropi, având nevoie din nou de lucrări de reparaţii.

Primarul comunei Sacoşu Turcesc a refuzat să facă vreun comentariu, închizând telefonul atunci când a aflat că este căutat de ziarul „Adevărul”. Ioan Popescu, care a avut contract cu Primăria Sacoşu Turcesc pentru a asigura dirigenţia de şantier în cazul unei lucrări de pietruire a explicat pentru „Adevărul” cum se fac astfel de lucrări şi care este diferenşa. „Întreţinerea se face periodic când e cazul. Când se fac reparaţii, drumul e mai distrus, se fac lucrări mai ample decât în cazul întreţinerii. Nu e o diferenţă foarte mare. Multe primării fac astfel de lucrări. Când se fac reparaţii, se toarnă un strat”, a declarat Ioan Popescu, care este şi soţul şefei Inspectoratului de Stat în Construcţii Timiş. Popescu a mai declarat că pe termen lung ar fi mai bine să faci un efort financiar pentru a asfalta un drum decât să tot fii nevoit să repari un drum de piatră. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările