Viceprimarul din Mulhouse: “Problema romă nu este nici română, nici franceză, ci una europeană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Christelle Ritz, viceprimar în localitatea fracnceză Mullhouse, a stat trei zile la Timișoara pentru a discuta cu oficialitățile din capital Banatului despre problema romilor

Autoritățile celor două orașe înfrățite, Timișoara și Mulhouse, vor semna un protocol de colaborare unic în România, dar și în Europa. Primăriile celor două oraşe, îşi propun drept scop final integrarea comunităţilor rome acolo unde doresc ele să se stabilească.

În Mulhouse trăiesc în momentul de faţă circa 600 de cetăţeni români de etnie romă, majoritatea făcând parte din familii cu mulţi copii. Intenţia principală a Primăriei Mulhouse este şcolarizarea acestor copii şi integrarea familiilor. De fapt, din 2008, la Mulhouse nu mai există tabere cu romi, aceştia locuind într-un cartier cu case special construit pentru ei”, a spus Christelle Ritz.

În perioada urmatoare, primarii celor două oraşe vor semna un Protocol de intenţie pentru transferul de know – how pe problematica integrărilor romilor.

La Timișoara a fost prezentă și Francoise Coulot, director, responsabil cu afacerile sociale de la Primăria Mulhouse.

În momentul de faţă un cerşetor de la Mulhouse câştigă între 1.000 şi 3.000 de euro pe lună.

Cei care sunt prinşi că fură declară că o fac de foame sau pentru că au fost forţaţi să părăsească România pentru că erau discriminaţi – aceste declaraţii duc la o încadrare mai uşoară a infracţiunii, aceasta fiind considerată una de tip minor şi care nu se pedepseşte cu închisoare.

Acest protocol de colaborare este foarte important pentru cele două comunităţi – problema romă nu este nici română, nici franceză, ci una europeană. Şi Timişoara şi Mulhouse au arătat că există o intenţie dovedită a celor două oraşe de a integra această comunitate romă”, a declarat Christelle Ritz, viceprimar, responsabil cu afacerile sociale.

Există foarte multe cazuri în care se cere ajutor social (care în Franţa este de peste 1.000 euro pe lună de persoană) sub pretextul că nu au niciun fel de proprităţi.

Aceste lucruri vor fi corectate prin protocolul de colaborare agreat de Primăria Timişoara şi Primăria Mulhouse, astfel că cei din Franţa vor trimite la Timişoara numele acestor persoane, noi le verificăm în baza noastră de date şi le transmitem informaţii privind: proprietăţile pe care le au în Timişoara, dacă actele pe care le prezintă acolo sunt adevărate sau nu, dacă fac parte din reţele infracţionale”, a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timișoarei.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite