Verdict nemilos al specialiştilor: e pe moarte şi al doilea stejar plantat de Regele Ferdinand în Timişoara FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii fac analize complexe arborelui din Piaţa Libertăţii FOTO Seba Tătaru
Specialiştii fac analize complexe arborelui din Piaţa Libertăţii FOTO Seba Tătaru

Copacul din dreapta Garnizoanei a murit deja. Urmează să aibă aceeaşi soartă şi celălalt stejar din Piaţa Libertăţii, dacă nu se intervine de urgenţă.

Stejarul din dreapta Garnizoanei a murit deja, iar autorităţile urmează să-l taie, iar din trunchiul său se va face o lucrare de artă. Deşi pare încă sănătos, nici copacul din stânga nu are o soartă mai bună. 

GALERIE FOTO

Anul trecut, în septembrie, în cadrul Cursului de Arboricultură Urbană organizată de Asociaţiei Peisagiştilor din România – filialele Bucureşti şi Vest, în colaborare cu Asociaţia Română de Arboricultură, pentru reprezentanţii primăriei, s-a realizat o tomografiere a stejarului rămas. 

Veştile nu au fost deloc îmbucărătoare: copacul e pe moarte!

“În 2012 copacii erau într-o stare mult mai bună de sănătate, chiar dacă se vedeau urme de regres. Cel din dreapta avea vârfuri şi crengi uscate, un prim semn că un arbore intră în regres biologic. Atunci trebuia intervenit. În 2013 a venit şantierul din Libertăţii. Încă din faza de proiectare trebuia să se insiste pe protejarea copacilor. Dar acolo s-au depozitat materiale de construcţii, au stat utilaje grele, s-a tasat. Un arbore longeviv e foarte sensibil la tasări. De acolo a început să se intre în regres. Primul s-a uscat, al doilea se va usca şi el. E o chestiune de maxim doi ani de zile până când poţi să-l tai şi pe ăsta. Ambii arbori aveau probleme şi cu o specie de croitori, nişte gândaci mari care îşi depune ouă şi distrug lemnul. Noi am sesizat asta înainte de 2012, dar ni s-a spus că nu se pot aplica tratamente fitosanitare pentru că e protejat croitorul. Dar lucrările din piaţă au pus capac”, a declarat Andrei Condoroş, preşedentele Asociaţiei Peisagiştilor din România – filiala teritorială Vest.

Arborele din Piaţa Libertăţii FOTO Seba Tătaru

Arborele din Piaţa Libertăţii FOTO Seba Tătaru
 

“Şansele de supravieţuire sunt undeva la sub 50 la sută"

Specialiştii arborişti vor încerca acum să prelungească cât mai mult viaţa stejarului din Piaţa Libertăţii. 

“Şansele de supravieţuire sunt undeva la sub 50 la sută. Sunt semne foarte vizibile că se usucă. Ce se poate face acum? Sunt nişte injecţii cu minerale şi vitamine pentru arbori. Se pot administra acum în primăvară, când intră în perioada de vegetaţie. Îl vor ajuta pe termen foarte scurt. Se mai fac nişte foraje din loc în loc pentru a asigura rădăcinilor apă şi aer. Încă ceva, trebuie să se exludă ancorările de scene, luminţe de cărciun, trebuie făcut un mic gărduleţ în jur şi udat constant. E acum la ATI, numai că ATI-ul nu are toate dotările. Până acum nu s-a lucrat specializat, nimeni nu a consultat un arborist, nu s-a aplicat niciun tratament asupra bolnavului. Noi vom face un raport primăriei, în care spunem ce trebuie făcut urgent”, a mai spus Andrei Condroş.
 

Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both

Stejarul din dreapta va fi tăiat FOTO Ş.Both
 

Asupra problemelor arborilor a atras atenţia un arborist din Canada, Frank Banwell, care a venit în Timişoara în urmă cu mai bine de zece ani, dar nimeni nu l-a băgat în seamă. 

Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both

Copacul a fost plantat în 1923 de regele Ferdinand şi regina Maria FOTO Ş.Both
 

“E un gest frumos că primăria se gândeşte să replanteze arborele care s-a uscat deja în prezenţa unui memebru al Casei Regale. Dar noi puteam să mai avem stejarii încă 50 de ani lejer”, a mai completat Andrei Condoroş.

Stejarul din Piaţa Libertăţii FOTO Ş.Both


Vă mai recomandăm să citiţi:

A murit stejarul plantat de regele Ferdinand şi regina Maria. Din trunchiul său se va face o operă de artă FOTO

FOTO Povestea copacului plantat la Timişoara de pompierii din Marsilia la scurt timp după Revoluţia din 1989

Un platan din Timişoara, în vârstă de 330 de ani, concurează pentru “Arborele anului în România”

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite