Vârsta potrivită pentru a duce copilul la înot. Un profesor conservator, despre greşeala pe care o face noua generaţie de părinţi: „De aici intervin obrăznicii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cei mai mulţi dintre părinţi îşi doresc să îi ducă pe copii să înveţe să cânte la un instrument muzical sau să practice un sport. Înotul este unul dintre sporturile căutate de părinţi, unii ducându-şi copiii la bazin la vârste la care pot doar să se bălăcească.

Petru Baniaş este conferenţiar la Facultatea de Sport a Universităţii de Vest din Timişoara şi predă înotul. Cu o experienţă de aproape 40 de ani în domeniu, Petru Baniaş este unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de înot din Timişoara. Potrivit profesorului, un copil poate fi dus la înot la vârsta la care copilul acceptă să intre în apă fără să plângă. Cu cât copilul este, însă, mai mic, cu atât este mai greu de lucrat cu el.

„Eu lucrez cu copilul din momentul în care nu refuză să intre în apă. Ca să spun o vârstă, aş putea să o încadrez la patru ani şi jumătate. În momentul în care copilul intră în colectivitate. Au fost şi copii la doi ani şi opt luni cu care nu am avut nicio problemă, dar cu ei nu poţi să faci mare lucru, îl disciplinezi un pic, dar cam atât. Depinde de obiectivul părintelui. Dacă vrea să îl înveţe repede să înoate. La patru ani şi jumătate ar fi cel mai potrivit ca să poată să se integreze“, a declarat profesorul Baniaş.

Pentru ca un copil să înveţe să înoate e nevoie, însă, de răbdare. „Nu putem vorbi de un înot tehnic în două trei luni. Trebuie să ai răbdare. Eu făceam selecţia la 6 -7 ani. Cu un orar de 3-4 ore pe săptămână, în jumătate de an trebuie să ştie să înoate. Depinde foarte mult de copil“, a mai declarat Petru Baniaş.

Profesor de modă veche, adept al disciplinei, profesorul Baniaş se confruntă cu mentalitatea noii generaţii de părinţi. „Îmi vin foarte mulţi părinţi să îmi ceară să îl las pe copil să facă ce vrea el, să nu fie obligat să facă ceea ce nu vrea. Este o libertate care, din păcate, se loveşte de conservatorismul meu. Apa presupune foarte multă disciplină. Fără disciplină nu se poate. Să îţi ştii locul. Ieşi din apă, te duci la toaletă. Spui, nu te duci fără să anunţi. Sunt nişte lucruri care ţin de disciplină. Sunt foarte mulţi părinţi care cer să lăsăm copiii să se manifeste. Să zicem că pedagogia din ziua de azi e altfel. De aici intervin obrăznicii. Sunt cazuri ale părinţilor care îşi permit să plătească un curs în care copilul să se simtă bine, doar să se relaxeze”, a declarat profesorul, care predă şi cursuri de ski şi potrivit căruia, cei mai mulţi dintre părinţi vor să vadă rezultatele cât mai repede.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite