Unul dintre cei mai apreciaţi bucătari din Banat recomandă carnea de cal ca pe o delicatesă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uica Mihai (stânga), un bucătar care ştie despre ce vorbeşte. FOTO: Arhivă
Uica Mihai (stânga), un bucătar care ştie despre ce vorbeşte. FOTO: Arhivă

În plină "isterie a cărnii de cal", care a cuprins întreaga Europă, Ioan T. Mihai, cunoscut mai bine ca Uica Mihai, afirmă fără reţineri că despre carnea de cal ar trebui să se discute fără prejudecăţi şi că aceasta a fost scoasă pe nedrept din bucătărie.

Deşi seamănă la aspect cu carnea de vită, carnea de cal este mult mai rafinată la gust şi mult mai sănătoasă, cu un conţinut de grăsime mai scăzut. Ea conţine Omega 3 şi Omega7, acizi graşi care dizolvă colesterolul şi previn bolile coronaniene. Uica Mihai spune povesteşte că nu i-a picat prea bine când a mâncat pentru prima dată carne de cal, însă mai apoi a descoperit şi apreciat gustul acesteia. "Înţeleg că sunteţi oripilaţi şi aveţi lacrimi de milă în ochi. Dar, ia gândiţi-vă, stând călare pe dreptate, viţelul cel cu ochii blânzi şi limba aspră cu care te linge pe obraz, purceluşul neastâmpărat ca o zvârlugă, mielul cel cu cârlionţi de parcă ar fi făcut din pluş, nu le mâncăm noi pe toate acestea, sacrificându-le barbar ? Nu ne hrănim cu friptură de struţ, supă de cangur, puichiţe panierate, melci scordolea şi tot felul de fructe de mare cu aspect respingător? Eu unul am crescut în preajma cailor de mic copil, am învăţat să îi călăresc fără şa, să mă bucur de prezenţa lor şi dacă cineva mi-ar spus că şi caii se mănâncă, aş fi plâns cu lacrimi de crocodil", a spus Uica Mihai, citat de redesteptarea.ro.

În timp, datorită meserie pe care o practică, Ioan Mihai s-a întâlnit de mai multe ori cu astfel de situaţii, însă de fiecare dată discuţiile dispăreau după degustare. „Am descoperit în judeţul Harghita reţete de prepararate din carne de cal şi din istorii se spunea că Hunii când au cotropit Europa, îşi tăiau caii răniţi ori prea obosiţi şi îi mâncau. Vă daţi seama că prima dată când, mai mult de ruşine, am mâncat un gulaş făcut din pulpă de cal, m-am cutremurat şi primele înghiţituri au fost chinuitoare. Dar deja mâncasem şerpi în Italia şi broască ţestoasă la Vânju Mare, aşa că am scăpat de obsesii după o jumătate de farfurie", a povestit bucătarul.

Uica Mihai are şi o reţetă pe care o consideră deosebită şi povesteşte că a făcut „victime" cu ea de-a lungul anilor. „De la un ucrainean din Bucovina, am învăţat şi reţeta de preparare a unei pastrame din carne de cal, mai bună decât orice fel de pastramă existentă. O bate chiar şi pe cea evreiască făcut din carne de capră îngrăşată cu grâu şi mei îndulcit. Cinci ani la rând, am cumpărat carne de cal şi am făcut câte cincizeci de kilograme de pastramă afumată, pe care o împărţeam şi prietenilor la petreceri, friptă pe jeratic de curpeni de viţă şi am molipsit pe câţiva să îmi devină tovarăşi", a mai spus bucătarul.

Atenţie de unde procuraţi carnea de cal!

Totuşi Uica Mihai, atrage atenţia asupra modului în care se procură carnea de cal şi recomadă să fie cumpărată doar din locaţiile autorizate. "Eu unul aş găti mai degrabă carne de cal decât de vită, dar din păcate la noi nu se găseşte în mod oficial în magazine specializate, iar carne tăiată, fără analize şi certificat, nu cumpăr nici în ruptul capului. Ştiu multe cazuri, unele chiar tragice de îmbolnăviri din consumul de carne neverificată. Carnea de cal trebuie cumpărată numai din surse sigure, din abatoare specializate cu certificat de sănătate şi documente de însoţire. Pentru că pot fi caii sacrificaţi aiurea pe câmp, bolnavi de boli grele, grave, multe din ele transmisibile. Chiar şi trichineloza este o boală specifică acestor nobile animale, fără să mai vorbim de tuberculoză şi hepatită.", a explicat Ioan T. Mihai.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite