Uniunea Europeană dă patru milioane de euro pentru Canalul Bega

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Primăria Timişoara s-a apucat să facă piste şi să pună băncuţe pe maul Canalului Bega, Direcţia Apelor Banat a primit patru milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a consolida malurile prin montarea de dale de beton.

Până ne vom da cu vaporaşul pe Bega va mai curge multă apă, dar această apă cu siguranţă nu ne va inunda. Administraţia Bazinală de Apă Banat va „dubla” muncitorii primăriei şi se va apuca de consolidat maluri şi pus dale în zonele din oraş unde canalul curge şi astfel de construcţii nu au fost realizate.

E destul de posibil ca muncitorii pe acest proiect să se suprapună cu cei care lucrează pentru primărie şi care fac piste de biciclete şi pun băncuţe pe marginea Begăi. Aceasta chiar dacă cei de la Direcţia Apelor spun că nu se va întâmpla astfel.

De curând a fost semnat acordul de finanţare a acestui nou proiect. Valoarea sa este de 19,3 milioane de lei (inclusiv TVA), finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune fiind de 17,4 milioane de lei, iar restul reprezentând finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat. Durata de execuţie este de 12 luni, iar data limită de terminare a lucrărilor luna mai a anului viitor.

Proiectul nou este o continuare a celui de decolmatare a canalului, pentru care s-a obţinut o nouă finanţare, spun cei de la Direcţia Apelor. Conform acestora, prin noua iniţiativă se vor monta de fapt dale pe malurile canalului Bega, la cele două capete din amonte şi aval, aflate pe teritoriul Timişoarei, acolo unde dalele nu erau deja instalate: de la Uzina de Apă la Prinţul Turcesc, respectiv de la Piaţa Iozefin la Podul Modoş. Mai concret, este vorba de refacerea consolidărilor de mal pe lungimea de 8, 3 kilometri, respectiv refacerea consolidărilor de mal la bazinul de întoarcere pe lungimea de 0,6 kilometri.

Într-o formă frumoasă, care să sune bine pentru finanţatori, proiectul îşi propune „modernizarea sistemului de management al inundaţiilor, prin implementarea unor măsuri de prevenire şi protecţie care vizează canalul Bega, pe sectorul aflat pe teritoriul administrativ al municipiului Timişoara. Prin proiect se vor realiza următoarele: refacerea consolidărilor de mal pe lungimea de 8, 3 km şi refacerea consolidărilor de mal la bazinul de întoarcere pe lungimea de 0,6 km. De rezultatele proiectului vor beneficia aproximativ 319.280 locuitori ai municipiului Timişoara, fiind redus riscul de incidenţă la inundaţii cu 100% faţă de varianta fără proiect. Termenul de finalizare a proiectului este 16.03.2015”, conform anunţului celor de la Organismul Intermediar POS Mediu Timişoara, cel ce se ocupă cu implementarea la nivel local a proiectului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite