Ungurii sunt dispuşi să ne dea bani, doar să ne "mişcăm mai cu talent" cu infrastructura rutieră de la graniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostrada Timişoara-Lugoj, una din puţinele realizări din domeniul infrastructurii rutiere din zonă
Autostrada Timişoara-Lugoj, una din puţinele realizări din domeniul infrastructurii rutiere din zonă

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a avut o întrevedere cu Magyar Levente, secretarul de stat adjunct al Oficiului Primului-ministru al Ungariei şi cu Magdó János, consulul general al Ungariei la Cluj.

Magyar Levente, secretar de stat adjunct al Oficiului Primului-ministru al Ungariei, a venit la Timişoara pentru o discuţie cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş.

Vecinii au dorit să afle planurile României în ceea ce priveşte infrastructura rutieră din zona de graniţă, dar au venit şi cu propuneri concrete din partea Guvernului Ungariei. 


Astfel, Magyar Levente a prezentat un program amplu de dezvoltare a infrastructurii rutiere în Ungaria, pentru următorii patru ani, care se află sub coordonarea direct a primului-ministru, Viktor Orbán. 


“Lipsa unei infrastructuri rutiere adecvate în zona graniţelor are importante consecinţe economice. Dorinţa Guvernului Ungariei este să intensifice relaţiile economice cu judeţele transfrontaliere, inclusiv cu judeţul Timiş. Propunerea concretă este ca pe segmentul de graniţă Timiş-Csongrad, să construim patru noi şosele transfrontaliere şi o pistă destinată bicicliştilor”, a declarat Magyar Levente, la Timişoara.


Magyar Levente a spus că guvernul de la Budapesta este dispus să aloce fonduri pentru realizarea documentaţiilor tehnice din România, astfel încât proiectele să fie depuse pentru finanţare din fonduri europene aferente perioadei de programare a Uniunii Europene 2014-2020.

Autoritate de management în discuţie după descentralizare


Titu Bojin, preşedintele CJT, a spus oaspeţilor din Ungaria că avut recent o întâlnire şi cu preşedinţii de consilii judeţene din zona de graniţă, reamintind că este o prioritate ca în următoarea perioadă să se stabilească proiectele comune ale celor două ţări. 


„Cred că este necesară  înfiinţarea unui consiliu al preşedinţilor de consilii judeţene, care să aibă un cuvânt important de spus în stabilirea proiectelor prioritare, care să fie finanţare din fonduri europene. Dorim ca Timişul să aibă reprezentant în această  Autoritate de management a proiectelor”, a declarat Titu Bojin. 


Magyar Levente a ţinut să precizeze că dacă se va face mult aşteptata descentralizare din România, sediul acestei Autorităţi va fi mutat într-unul din judeţele de graniţă.


La întâlnirea cu Titu Bojin a participat şi Magdó János, consulul general al Ungariei, la Cluj.

În perioada următoare, Bojin se va întâlni cu preşedintele Adunării Generale Csongrad pentru stabilirea proiectelor prioritare pentru zona de graniţă Timiş-Csongrad.   

Ungurii au inaugurat ultima autostradă, la graniţa cu România. În timp ce noi suntem blocaţi în proiecte, maghiarii au rezolvat problema drumurilor


În ritm de melc pe autostrada Nădlac-Arad


Între timp, Ungaria aşteaptă să ne apropiem şi noi cu şoseaua rapidă de graniţă, pentru a putea lega Autostrada M45, care face parte din Coridorul 4 transeuropean. 


Nu sunt însă veşti bune din România. Lucrările la primul tronson din autostrada Nădlac-Arad sunt stopate, CNADNR fiind nevoită, la sfârşitul anului trecut, să rezilieze contractul cu compania deţinută de Nelu Iordache, după numeroase nereguli descoperite în contract, a modului cum s-au făcut achiziţiile şi la cât de încet s-au mişcat drumarii. 

Astfel, pentru continuarea lucrărilor la primul lot este nevoie de o nouă licitaţie prin care să fie desemnată o nouă companie care să ducă munca mai departe. Este puţin probabil ca în ritmul în care se mişcă treburile în România, în acest an să se mai apuce cineva de treabă.

De precizat că autostrada Nădlac-Arad ar fi trebuit să fie finalizată în 2013.


Uitaţi-vă la unguri şi vedeţi cât ne costă lenea, nesimţirea şi prostia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite