Una dintre cele mai mari reţele de contrabandă cu ţigări din Vestul României. Traficanţii au fost eliberaţi de Curtea de Apel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au dispus eliberarea sub control judiciar a persoanelor arestate săptămâna trecută într-unul din cele mai complexe dosare de contrabandă de ţigări din Vestul ţării.

Procurorii DIICOT au destructurat săptămâna trecută una din cele mai mari reţele de trafic de ţigări, care se alimenta din Serbia şi Ucraina. Potrivit procurorilor, cei 10 inculpaţi din dosar sunt suspectaţi că au pus la punct o „reţea care are ca obiectiv contrabanda cu produse accizabile, (ţigări şi alcool) pe rutele Serbia-România şi Ucraina-România”.

Potriivt anchetatorilor, liderul grupării din care fac parte: Mihăiţă Copil, Mihai Mayer, Puiu Florin Ştefan, Nuţu Rednic, Cătălin Ştefan Hosu, Anton Corneanu Alin Relu Cojan Vaides, Belia Gheorghe şi Ionel Botezatu, este Petru Rednic. Datele adunate de procurori arată că traficanţii de ţigări erau organizaţi într-o structură pe paliere, „fiecare dintre membrii având un rol bine stabilit şi delimitat în desfăşurarea activităţii infracţionale, mobilul urmărit fiind realizarea unor profituri materiale ilicite, imediate şi substanţiale”.

La percheziţiile realizate de procurori la domiciliile suspecţilor din dosar au fost găsite cantităţi impresionante de ţigări de contradandă, poliţiştii ridicând în total aproape 400 de baxuri de ţigări, care înseamnă patru milioane de ţigarete. În baza probelor adunate, procurorii au solicitat arestarea preventivă a celor 10 membri ai grupării.

Solicitarea a fost judecată pe fond de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Timiş, unde s-a decis arestarea preventivă a opt dintre inculpaţi şi cercetarea sub control judiciar a doi dintre suspecţi. Cu ocazia judecării propunerii, avocaţii inculpaţilor au invocat faptul că în dosar nu sunt probe suficiente care să justifice arestarea.

„Prin luarea măsurii arestării preventive inculpaţilor nu li se impută săvârşirea infracţiunilor, ci se constată existenţa unor probe suficiente, considerate temeinice în acest sens, raportat la stadiul în care se află procesul penal. S-a reproşat acuzării că nu detaliază, pentru fiecare inculpat în parte, faptele în ordine cronologică, cu descrierea fiecărui element material, cu specificarea prejudiciului cert pentru aceste fapte. Ori, în această fază, acuzarea este obligată să ofere un set minim de fapte şi informaţii care să convingă instanţa cu privire la existenţa indiciilor temeinice, acest lucru, însă, nu presupune ca autorităţile să dispună de probe suficiente pentru a formula acuzele împotriva inculpatului la momentul arestării”, se arată în sentinţa decizia de arestare emisă de Tribunalul Timiş.

Sentinţa a fost atacată cu contestaţie, la Curtea de Apel Timişoara, iar judecătorii de aici au admis cererea de eliberare şi au dispus eliberarea sub control judiciar a tuturor celor opt persoane arestate în acest dosar. Cercetările din dosar continuă cu suspecţii aflaţi în stare de libertate.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite