Un şef din cadrul DGASPC, acuzat că lua mită pentru a „fabrica” persoane cu handicap. Prejudiciul este uriaş

Un şef din cadrul DGASPC, acuzat că lua mită pentru a „fabrica” persoane cu handicap. Prejudiciul este uriaş

Persoane sănătoase au beneficiat de indemnizaţii pentru handicap în schimbul mitei

Lihor-Laza Laszlo Andras, şef Serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P) Timiş a fost reţinut de DNA Timişoara într-un dosar de luare de mită în care este auzat că a „fabricat” zeci de false persoane cu handicap.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şef al Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din cadrul D.G.A.S.P Timiş, Lihor-Laza Laszlo Andras este acuzat că în ultimii cinci ani a primit mită de la mai multe persoane, prin intermediari, pentru a întocmi formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi.

Practic, funcţionarul le asigura unor persoane cu handicapuri închipuite indemnizaţia de handicap în schimbul unei sume cuprinse între 2.000-5.000 de euro de persoană. Potrivit DNA, au fost identificaţi aproximativ 100 de persoane care au beneficiat de indemnizaţie pentru handicap fără a avea dreptul.

„Concret, la data de 04 octombrie 2020, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, suma totală de 1.600 de euro şi produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităţilor de încadrare în grad de handicap pentru două persoane.
La data de 08 noiembrie 2020 suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras a primit în scopul anterior menţionat, printr-un alt intermediar, sumele de 2000 de euro şi 1900 lei, pentru întocmirea formalităţilor de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt judeţ, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, se arată într-un comunicat DNA.

În ziua în care Lihor-Laza Laszlo Andras a fost prins în flagrant, alte două persoane, intermediari ai şpăgilor, au fost prins în flagrant în timp ce primeau sume de bani pentru a le transmite mai departe.

„Obţinerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judeţe şi-au stabilit provizoriu reşedinţa în judeţul Timiş, pentru a putea obţine un astfel de certificat (ex. din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Bistriţa Năsăud).
Asemenea certificate fac ca beneficiarii lor să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar şi alte facilităţi conferite de lege, existând suspiciunea că, până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an”, mai arată DNA.

Potrivit procurorilor, pe lângă că au încasat bani necuveniţi, beneficiarii indemnizaţiilor de handicap obţinute pe mită, au primit şi măşti de protecţie acordate persoanelor vulnerabile în pandemie.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 


 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările