Un român s-a trezit cu două milioane de lei în cont şi a refuzat să returneze banii, cumpărând BMW-uri de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bancomat

Administratorul unei firme din Bucureşti a fost condamnat definitiv la doi ani şi o lună de închisoare cu executare pentru că a refuzat să îi restituie unei companii partenere două milioane de lei, transferaţi în cont din greşeală.

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat recent sentinţa finală într-un dosar în care Marian Răducu, administrator al unei firme din Capitală, şi Eugen Plopeanu au fost trimişi în judecată pentru însuşirea bunului ajuns din eroare la făptuitor, tăinuire şi fals.

Totul a început în 2015, când între o companie de construcţii din Timişoara şi firma administrată de Marian Răducu a fost încheiat un contract  de subantrepriză, având ca obiect executarea de lucrări de alimentare cu apă şi reţele de canalizare în localităţile Albota şi Mosoaia, preţul total al contractului fiind de 181.645 lei.

O greşeală de două milioane de lei

La un moment dat, după plata mai multor facturi, secretara firmei din Timişoara a vrut să îi achite firmei administrate de Marian Răducu o factură de 8.000 de lei. Din eroare, i-a transferat firmei conduse de Răducu suma de 2.016.985 lei.

Când şi-a dat seama de greşeala făcută, reprezentanta firmei din Timişoara a luat legătura telefonic cu Marian Răducu, rugându-l să restituie suma achitată în plus. Bărbatul i-a comunicat că nu are cunoştinţă despre această eroare şi a asigurat-o că va restitui suma achitată din eroare.

„Înainte de terminarea programului de lucru, în data de 21.06.2016, martora a încercat din nou să ia legătura cu inculpatul, însă acesta avea telefonul închis. În cursul zilei de 22.06.2016, martora a încercat din nou să ia legătura cu inculpatul, însă telefonul acestuia era în continuare închis, trimiţând inculpatului şi mesaje, atât prin aplicaţia whatsapp, cât şi SMS, fără a prim vreun răspuns”, se arată în rechizitoriu.

Şi-a cumpărat două BMW-uri din banii primiţi din greşeală

Ancheta a scos la iveală că după ce a fost înştiinţat că în contul firmei sale a fost făcută o plată eronată în valoare de două milioane de lei, bucureşteanul a început să facă retrageri sau plăţi masive din contul firmei. Pentru a justifica retragerea unei sume de 650.000 de lei, firma administrată de Răducu a încheiat două contracte de împrumut cu Eugen Plopeanu. Ambele contracte, care figurau încheiate în 2010 şi 2015, aveau scadenţa în data de 20 iunie 2016, la câteva zile după transferul eronat al uriaşei sume.

Ancheta a mai scos la iveală că din banii ajunşi din greşeală în contul său, Marian Răducu a cumpărat şi două BMW-uri din Germania, un BMW 640 I Grand Coupe şi un BMW X5. „În perioada 17.06.2016 – 01.07.2016 prin cele 93 de operaţiuni de retrageri numerar şi de plăţi efectuate din contul bancar deschis la Banca Transilvania şi aparţinând societăţii……, inculpatul şi-a însuşit suma de 1.562.574,03 lei, sumă care aparţinea societăţii…… (n.r. care a făcut transferul eronat), rămânând în cont suma de 446,364.62 lei”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Faptele, considerate deosebit de grave

Prima fază a procesului în care au fost trimişi în judecată Răducu şi Plopeanu s-a judecat la Judecătoria Timişoara. Aici, Răducu a primit doi ani şi o lună de închisoare cu executare, iar Plopeanu un an şi şapte luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost menţinută de Curtea de Apel Timişoara.

Judecătorii au arătat că în cazul lui Răducu, la stabilirea pedepsei „s-a avut în vedere gravitatea faptelor, valoarea foarte mare a prejudiciului creat, respectiv suma de 1.562.574,03 lei, lipsa intenţiei de a restitui vreo parte din prejudiciu, forma continuată a infracţiunilor, numărul mare de acte materiale, respectiv 93 de acte materiale, conduita avută de către inculpat, care a încercat să acopere săvârşirea infracţiunii de însuşirea bunului găsit prin comiterea în stare de concurs cu conexitate etiologică a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale)”.

În cazul lui Plopeanu, judecătorii au arătat că pentru serviciile sale a primit 585.000 de lei, din care a cheltuit 197.000 de lei.

Regrete tardive

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au reţinut că Răducu şi Plopeanu au încercat să regrete comiterea faptelor, dar acest lucru s-a întâmplat prea târziu. Magistraţii au considerat că regretele nu sunt sincere.

„Nu pot fi reţinute apărările inculpaţilor privind aplicarea dispoziţiilor art.91 C.p. pe motiv că după pronunţarea sentinţei apelate au înţeles să regrete săvârşirea faptelor şi că au intenţia de a recupera integral prejudiciul, deoarece comportamentul inculpaţilor pe durata activităţii infracţionale prin care au înţeles să ascundă săvârşirea urmelor infracţiunii, iar ulterior negarea faptelor în faţa autorităţilor , lipsa eforturilor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, duc la concluzia că inculpaţii nu prezintă posibilităţi de îndreptare prin supravegherea conduitei acestora pe o perioadă determinată, apărările formulate în apel fiind efectuate pro cauza pentru obţinerea schimbării modalităţii de executare”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Fostul manager al unui cinematograf din Bucureşti, obligat să restituie zeci de mii de euro primiţi pentru ore suplimentare

Pedeapsa primită de o angajată pentru că a cheltuit salariul de 23.000 de euro, virat din greşeală

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite