UPDATE Un renumit medic din Timişoara, cu venituri de peste 9.000 de euro lunar, arestat pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Octavian Mazilu a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită FOTO Facebook/Octavian Mazilu
Medicul Octavian Mazilu a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită FOTO Facebook/Octavian Mazilu

Fostul director al Spitalului Municipal Timişoara, medicul Octavian Mazilu, care este şi profesor universitar la UMF Timişoara, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat că a luat mită de la pacienţi.

UPDATE:   La propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, medicul Octavian Mazilu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Sentinţa poate fi contestată. 

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, medicul Octavian Mazilu a fost prins în flagrant primind mită 300 de lei. Flagrantul a venit după aproximativ două luni de monitorizare, perioadă în care, susţin procurorii, Octavian Mazilu a luat, de aproximativ 25 de ori, mite cuprinse între 100 şi 2.000 de lei.

„În fapt, s-a reţinut că în perioada 18.03.2022 – 31.05.2022, în calitate de medic primar chirurg la o unitate spitalicească din Timişoara, inculpatul ar fi primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la mai mulţi pacienţi sau aparţinători ai acestora, diferite sume de bani (lei sau euro) cuprinse între 100 şi 2.000 lei, pentru efectuarea unor acte medicale care trebuiau realizate cu titlu gratuit. În dată de 31.05.2022, în jurul orei 11.50, inculpatul a fost depistat în flagrant după ce, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi primit cu titlu de mită suma de 300 lei de la o pacientă internată în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale”, arată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, potrivit opiniatimisoarei.ro.

Câştiga peste 9.000 de euro lunar

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din 2021, care reflectă veniturile din anul 2020, Octavian Mazilu, care a fost şi consilier local PSD, a avut în 2020 venituri lunare de peste 9.000 de euro lunar. Astfel, potrivit propriei declaraţii de avere, Mazilu a câştigat numai din postura de profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timiş, medic primar la Spitalul Municipal Timişoara şi şef de secţie la Spitalul Municipal Timişoara suma de 420.000 de lei într-un an.

La această sumă se adaugă 47.500 de lei din activitatea de medic independent şi 70.000 de lei de la cele două societăţi cu profil medical în care este acţionar. Din postura de consilier local, Mazilu a mai câştigat aproximativ 10.000 de lei. De asemenea, pentru a fost speaker pentru Roche România, o companie din industria farmaceutică, a primit 2.500 de lei.

Mazilu a declarat că are în conturile bancare peste 150.000 de euro, dar şi credite de peste 300.000 de lei şi 34.000 de euro.  

****

În urma informaţiilor apărute în presă, medicul Octavian Mazilu a transmis un comunicat prin intermediul avocatei sale:

Având în vedere informaţiile diseminate în public cu  privire  la  anumite  proceduri judiciare care îl vizează pe dl Octavian Mazilu, în numele acestuia, dorim să facem câteva precizări.

Amintim că, potrivit legii,dl.Mazilu este nevinovat până la rămânerea definitivă aunei hotărârijudecătoreştide condamnare. Prezentarea sa în faţa publicului ca fiind vinovat  de  faptele  care  i  se  impută  reprezintă  o  încălcare  a  prezumţiei  sale  de nevinovăţie. Organele  de  urmărire  penală continuă o  practică demarată  cu ceva vreme în urmăşiconfundă informarea publicului cu manipularea sa. Prezentarea în faţa publicului doar a unei versiuni, comode pentru organele de anchetă, fără a permite  celui  acuzat  să  îşi  prezinte  poziţia  nu  reprezintă  informarea  publicului. Reprezintă  o instigare  a  publicului  de  a  considera vinovată  o  persoană,  pe  care principii de nezdruncinat ale dreptului ne obligă să o considerăm nevinovată.

Aceste  „informări”  cu  caracter  manipulator  nu  afectează  doar  prezumţia   de nevinovăţie a dlui Mazilu, ci au un impact asupra unui număr mare de persoane ce urmează să fie audiate şi care deja au aflat din presa scrisă sau de la posturile de televiziune că dl Maziluar fivinovat de fapte de corupţie. Într-o societate democratică rolul  autorităţilor  statului  este  acela  de  a  proteja  drepturile  fundamentale  ale persoanei şi de a asigura tuturor un proces echitabil.Dacă presa nu poate fi acuzată că  utilizează  informaţiile  oferite de  autorităţi,  acestea  din  urmă  au  obligaţia constituţională  de  a  se  abţine  de  la  orice  act  care  ar  putea  afecta drepturile persoanelor acuzate penal.

Vinovaţia sau nevinovăţia dlui Maziluvor fi stabilite în urma unui proces. La acest moment, el trebuie considerat nevinovat. Dacă comiterea unor infracţiuni de către acesta este incertă, cariera sa de zeci de ani, în care a salvat sute sau mii de oameni, în care a educat sute de viitori medici,este o certitudine

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Medic ginecolog prins în flagrant imediat după ce a primit mită pentru a întrerupe o sarcină

Medicul acuzat că lua mită pentru pensionări frauduloase, condamnat cu suspendare şi lăsat fără 1,2 milioane lei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite