Un proiect timişorean se află în competiţe pentru premiul cel mare din Ţara lui Andrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Timişoara Heritage Smart View poate fi votat de public până în 19 iunie. Câştigătorii din acest an vor fi anunţaţi în 28 iunie.

Aflată deja la a doua ediţie, Ro Smart în Ţara lui Andrei caută acele proiecte inovatoare care prin tehnologie şi digitalizare rezolvă probleme din comunităţi, îmbunătăţesc calitatea vieţii cetăţenilor, eficientizează consumul de resurse şi accesul la serviciile publice, sau reduc cheltuielile publice.
 

„Pentru a creşte comunităţile din România, căutăm proiecte care îşi propun să folosească tehnologia prin aplicaţii, inteligenţă artificială, Internet of Things, robotică, automatizare în cinci domenii cheie: educaţie, sănătate, mediul înconjurător, transport şi infrastructură”, au anunţat iniţiatorii proiectului.

În competiţie s-au putut înscrie organizaţii neguvernamentale, instituţii publice, autorităţi ale administraţiei publice locale sau unităţi şi instituţii de învăţământ din sistemul de stat din orice localitate din România. Persoanele fizice puteau să se înscrie în competiţie în parteneriat cu una dintre entităţile de mai sus.

La categoria Infrastructură participă şi un proiect din Timişoara. Este vorba de realizarea unei aplicaţii mobile prin care se vor oferi informaţii despre patrimoniul timişoarei. 

Iată cum este descris proiectul Timişoara Heritage Smart View:

Timişoara este oraşul care înregistrează în ultimii ani un trend ascendent de dezvoltare, din punct de vedere economic şi demografic. Timişoara are o istorie îndelungată care începe cu antice aşezari umane pe actuala vatră a oraşului şi mai apoi cu apariţia primei cetăţi fortificate, în jurul secolului al XII-lea. Astfel, Timişoara deţine un patrimoniu cultural vast care, din păcate, în momentul de faţă, nu este pe deplin valorificat, cei interesaţi (locuitori ai oraşului sau turişti) neavând la dispoziţie mecanisme facile de a obţine informaţii privind patrimoniul local şi accesul la aceste obiective. 

O iniţiativă importantă de punere în valoare a patrimoniului cultural local a fost obţinerea statutului de

Capitală Culturală Europeană 2021, una din constatările acestui demers fiind necesitatea unei mai bune corelări între sectorul IT&C, aflat în plină ascensiune în ultiimii ani de dezvoltare economică a oraşului şi sectorul cultural prin utilizarea unor soluţii moderne IT&C, facile pentru promovarea culturii şi a patrimoniului cultural local la nivelul locuitorilor şi turiştilor interesaţi. 

În acest context, prin acest proiect, ne propunem dezvoltarea unei aplicaţii mobile user friendly, prin care orice utilizator interesat poate accesa în timp real informaţii privind localizarea şi descrierea unui numar total de 118 monumente de patrimoniu cultural local (tip A sşi B, cf. Ord. 2314/2004 şi 2385/2008).

Această aplicaţie va putea fi descarcată pe orice dispozitiv mobil (Android sau iOS) şi va furniza următoarele informaţii cu privire la un obiectiv: localizarea exactă pe hartă, indicaţii privind accesul la obiectiv, denumire, tip, datare, fotografii, scurtă descriere în limba română, engleză, franceză, germană şi maghiară. 

Pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere aplicaţia include descrierea obiectivelor de patrimoniu în format audio.

Pentru a stimula interesul utilizatorului, aplicaţia va genera o ferastră pop-up la momentul apropierii de fiecare obiectiv de patrimoniu vizat, utilizând locaţia dispozitivului mobil.

Se poate vota până în 19 iunie

Începând din 5 iunie până în 19 iunie publicul este aşteptat să voteze proiectul preferat.

Ponderea votului public este de 20% din punctajul final, iar a evaluării juriului este de 80%. În urma punctajului obţinut în prima etapă de evaluare, maximum 25 de proiecte sunt selectate pentru a intra în etapa finală - pitching day.

Ro Smart în Ţara lui Andrei - competiţie naţională de proiecte care prin tehnologie şi digitalizare pot transforma comunităţile din România în comunităţile viitorului.

OMV Petrom oferă granturi totale de 500.000 de euro şi mentorat din partea angajaţilor în implementarea proiectelor câştigătoare.

Pentru a vota trebuie să vă faceţi cont pe Ţara lui Andrei.

În 24 iunie se vor anunţa semifinalistele, iar în 28 iunie numele câştigătorilor.


Ro Smart în Ţara lui Andrei a finanţat în ediţia 2018 cu 400.000 euro zece proiecte care au demonstrat că prin tehnologie pot aduce viitorul în prezent.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite