Un primar care „nu dă doi bani pe bani” crede că merită o leafă dublă: „Un salariu corect ar fi de 4 - 5.000 de euro”

Un primar care „nu dă doi bani pe bani” crede că merită o leafă dublă: „Un salariu corect ar fi de 4 - 5.000 de euro”

Primari români la o întâlnire a primarilor FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Primarul unui mare oraş din România crede că salariile primarilor români sunt încă mici, chiar dacă unii dintre ei au beneficiat anul trecut de majorări importante ale lefurilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înainte de creşterea salariilor din administraţia publică, edilul-şef al Timişoarei Nicolae Robu a reclamat salariile pe care le au primarii, considerând că primarul unui oraş de nivelul Timişoarei ar trebui să aibă de la primărie un venit de 4-5.000 de euro lunar. Odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, primarul Timişoarei a beneficiat de o majorare semnificativă a salariului de primar, obţinând o creştere de aproximativ 30 la sută.

Nicolae Robu primeşte în prezent aproximativ 2.000 de euro „în mână”. Edilul susţine, însă, că salarizarea nu este una corectă. „Primarii sunt trataţi aşa ca fiind un fel de hoţi care se îmbuibă fiecare cum poate şi prin urmare nu trebuie să aibă cine ştie ce salariu. Păi primarii sunt oamenii care au cea mai ridicată apreciere din partea consătenilor, concitadinilor lor. E normal să fie trataţi astfel? Eu cred că salariile primarilor ar trebui să fie mult mai mari. Şi iată, o spun eu, un om care nu dă doi bani pe bani ca să mă exprim aşa”, a declarat Nicolae Robu în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la partid.

Nicolae Robu a mai declarat că până în urmă cu un an salariile primarilor erau  „de-a dreptul ridicole”.  „Acum sunt sensibil mai bune, dar va trebui să fie mult mai bune”, a mai spus edilul. Primarul Timişoarei crede că primarii, indiferent că e vorba de comune sau oraşe, ar trebui să aibă un salariu fix, iar în funcţie de performanţe, stabilite pe baza unei grile aprobate prin lege, fiecare să primească bonusuri în funcţie de rezultate.

„Este o funcţie extrem de grea. De obicei trebuie să suporţi extraordinar de multe nedreptăţi. Eu consider că salariile ar trebui să fie stabilite în felul următor: să se facă o grilă în funcţie de complexitatea unităţii administrative teritoriale sub câteva aspecte şi în funcţie de categoria unităţii administrativ teritoriale respective să se stabilească componenta fixă a retribuţiei, care ar trebui să fie dublă faţă de cea actuală. Mai departe, ar trebui să se acorde bonusuri de performanţă în funcţie de contribuţia la modernizarea, la dezvoltarea infrastructurii unităţii administrativ teritoriale. Până la urmă, bonusul trebuie să fie în funcţie de ce lasă fiecare în urma lui”, a mai declarat Robu.

Edilul a spus că pentru el „un salariu corect ar fi de 4 -5.000 de euro, cu bonusuri cu tot”. „Până aici să poată câştiga un primar. Nu ştiu cât să fie componenta fixă. Discut nişte principii. Cu bonusurile de rigoare se poate ajunge până la atât. Cine face performanţă să poată ajunge la 4-5.000 de euro pentru un oraş de nivelul Timişoarei”, a mai declarat Robu.

Veniturile primarului Nicolae Robu

Fost rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu şi-a păstrat postul de profesor universitar şi după alegerea sa în funcţia de primar al Timişoarei, în 2012. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, Nicolae Robu a avut în 2016, de la primărie, un venit lunar de 6.700 de lei în timp ce job-ul de la Politehnică i-a adus 14.600 de lei. De anul trecut, salariul de bază al profesorului Robu a crescut cu 25%, edilul reuşind să obţină o gradaţie de merit pentru activitatea didactică şi de cercetare din ultimii cinci ani. Perioada luată în calcul pentru oferirea gradaţiei de merit coincide cu perioada petrecută de Nicolae Robu la primărie, postură căreia edilul a declarat că îi dedică timp şi energie pentru că vrea să lase ceva în urmă.

 

citeste totul despre: