Un miliard de euro, bani europeni, au ajuns, numai prin POR, în Vestul ţării: „Au fost create şi menţinute zeci de mii de locuri de muncă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasajul Michelangelo din Timişoara, unul dintre proiectele realizate din bani europeni FOTO Eye in the sky
Pasajul Michelangelo din Timişoara, unul dintre proiectele realizate din bani europeni FOTO Eye in the sky

Un miliard de euro bani europeni. Atât au atras judeţele Timiş, Arad, Caraş – Severin şi Hunedoara în ultimii 20 de ani. Potrivit directorului ADR Vest, birocraţia de la centru este o frână în atragerea fondurilor europene.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest, din care fac parte judeţele Timiş Timiş, Arad, Caraş- Severin şi Hunedoara, împlineşte 20 de ani. Cu ocazia marcării evenimentului, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, a declarat că în ultimii 20 de ani au ajuns în cele patru judeţe din regiunea Vest, numai prin Programul Operaţional Regional, un miliard de euro. Banii au fost investiţi atât în lucrări publice, cât şi în mediul privat. „Au fost create şi menţinute zeci de mii de locuri de muncă”, a declarat Sorin Maxim.

Potrivit directorului ADR Vest, cei 20 de ani de experienţă în domeniul atragerii fondurilor europene, au arătat că centralizarea excesivă este o frână în atragerea fondurilor europene. „Schimbări s-au produs, dar se pare că au fost neinspirate. Una dintre probleme este că, deşi proiectele de pe fondurile europene sunt declarate prioritare prin lege, în lista de procesare a ANAP-ului (n.r. Agenţia Naţională pentru Achiziţii publice), ele stau cu lunile acolo. Nu îmi dau seama ce se întâmplă la lista care nu este prioritară dacă trei luni trebuie să stai ca să primeşti o primă clarificare măcar ca să avansezi. Aici este un consumator de timp foarte mare pe care trebuie să îl luăm în calcul în procesarea proiectelor”, a mai declarat Sorin Maxim.

Directorul ADR Vest a mai subliniat că autorităţile publice trebuie să ţină pasul cu evoluţia mediului privat pentru o mai bună eficienţă. „Cred că acest mecanism pe care Comisia l-a imaginat în 1997 şi a fost pus în aplicare în 1998 are nevoie de ceva mai adaptat nevoilor actuale. Acest mecanism şi-a făcut foarte bine treaba. Cred că este cazul să trecem la o nouă etapă pentru că regiunile au moduri de lucru diferite şi aceste mecanisme într-o piaţă atât de competitivă, noi nu am schimbat mecanismele în 20 de ani. Trebuie să inovăm şi noi în sistemul public, măcar în ritmul în care o fac cei din privat”, a mai declarat Sorin Maxim.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite