Un escroc celebru venit să facă puşcărie în România s-a răzgândit şi vrea să fie închis în Germania. De ce i-a fost respinsă cererea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul mafiei imobiliare din Timişoara, Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci, încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, unde ispăşeşte o pedeapsă de 7 ani şi 2 luni de închisoare pentru escrocherii imobiliare, cere să fie transferat într-o închisoare din Germania.

Înainte de pronunţarea sentinţei finale din dosarul în care a fost judecat pentru escrocherii imobiliare, Ionel Sandner, alias Ionelaş Cârpaci, a fugit în Germania. Condamnat definitiv la şapte ani şi două luni de închisoare şi plata unui prejudiciu de peste 1,3 milioane de euro, Ionelaş Cârpaci a fost dat în urmărire internaţională.

Chiar dacă a fost localizat, Ionelaş Cârpaci nu a putut fi adus în România pentru executarea pedepsei pentru că, fiind cetăţean german, a început demersurile pentru a executa pedeapsa în Germania, într-o închisoare cu „cinematograf, piscină şi sală de sport”.

Ionelaş Cârpaci nu a mai aşteptat finalizarea procedurilor pentru a putea face puşcărie în Germania. În aprilie 2018 a venit în România şi s-a predat, cerând să facă închisoare aici. La vremea respectivă, fiul lui Ionelaş Cârpaci, Nelson, declara că tatăl său a renunţat la demersurile pentru a face închisoare în Germania încurajat de legile date de PSD-ALDE în favoarea infractorilor. Cu legile astea noi ce s-a dat în doi ani jumate – doi ani şi şapte luni scapă”, declara Nelson Cârpaci pentru „Adevărul”.

A cedat nervos şi vrea din nou în Germania

Ajuns în Penitenciarul Popa Şapcă, din Timişoara, Ionelaş Cârpaci a cedat nervos şi a atacat un deţinut, fiind penalizat cu schimbarea regimului de detenţie din semideschis în închis. În acelaşi timp, Ionelaş Cârpaci a făcut cerere să fie transferat din România într-o închisoare din Germania.

Atât judecătorul delegat la penitenciar, cât şi Judecătoria Timişoara i-au respins lui Cârpaci cererea prin care a solicitat începerea demersurilor de transfer într-o închisoare din Germania pentru că deţinutul nu a achitat niciun leu din prejudiciul de peste 1,3 milioane de euro.

Practic, legea care i-ar permite lui Cârpaci ca, în calitate de cetăţean german, să fie transferat într-o închisoare din Germania, prevede că procedurile nu pot fi iniţiate dacă persoana condamnată nu a achitat amenda penală, amenda judiciară, cheltuielile judiciare avansate de stat, cele cuvenite părţi lor şi despăgubirile civile.

„Contestatorul a fost obligat să plătească suma de 323.126 euro şi suma de 1.000.000 euro cu titlu de daune materiale, suma de 100.000 euro cu titlu de daune morale, suma de 9.000 lei, 1.500 lei şi 7.650 lei cheltuieli expertiză şi 20.000 lei, cheltuieli judiciare. Niciuna dintre aceste sume nu a fost achitată, nici măcar în parte”, au arătat judecătorii potrivit cărora „atât contestatorul cât şi familia acestuia sunt persoane care dispun de resurse financiare , care ar fi permis plata, fie şi măcar în parte a acestor sume de bani”.

„Chiar dacă cuantumul sumelor de bani pe care contestatorul le are de achitat în vederea continuării procedurii, reprezentând cheltuieli judiciare şi despăgubiri civile, sunt ridicate, instanţa constată că în mod corect judecătorul de supraveghere a apreciat că neachitarea totală a acestora se datorează relei-credinţe a contestatorului şi a fixat un termen rezonabil în urma căruia acesta să poată, prin diligenţe active, să facă dovada bunei-credinţe în vederea achitării sumelor de bani la care a fost obligat prin hotărârile judecătoreşti de condamnare”, se mai arată în sentinţa prin care cererea lui Ionelaş Cârpaci a fost respinsă definitiv. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite