Zidul anti-inundaţii „uitat“ consolidat doar pe jumătate. Explicaţia halucinantă: ţine de două instituţii separate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundaţiile abătute săptămâna trecută asupra judeţului Timiş au scos la iveală o situaţie halucinantă. Un dig din beton din Roviniţa Mare, al cărui rol este de a proteja localitatea de inundaţii, a fost reabilitat doar parţial. Motivul: digul aparţine de două instituţii diferite.

Autorităţile judeţene şi cele locale, pompierii şi cetăţenii din mai multe localităţi din Timiş au fost în alertă maximă în cursul săptămânii trecute după ce hidrologii au emis avertizare de cod roşu de inundaţii pe râul Bârzava.

Cele mai mari probleme au fost în zona localităţii Roviniţa Mare, unde apa a intrat în mai multe case. Localnicii au muncit cot la cot cu pompierii, unii dintre ei, veniţi din judeţele învecinate pentru a pune saci şi a scoate apa care venea din toate părţile. Reprezentanţii Direcţiei Apelor Banat susţin că Bârzava a înregistrat un debit istoric, de 155mc/secundă, acesta fiind şi motivul pentru care apa a ieşit din matcă.

Digul-minune

Peisajul, cu apa ajunsă până în dormitorul unora dintre localnici a amintit de inundaţiile din urmă cu 11 ani, când Banatul s-a confruntat cu inundaţii fără precedent. „Plutind” pe apă se putea vedea, însă, şi un dig din beton, construit special pentru prevenirea inundaţiilor. Digul a fost consolidat recent, însă, doar în preajma drumului judeţean care traversează localitatea. Restul digului nu a fost cconsolidat, iar explicaţia este halucinantă. O parte din dig, cea reabilitată, ţine de Direcţia de Drumuri Judeţene, iar cealaltă parte de Direcţia Apelor Banat.

Partea terminată a fost investiţia Consiliului Judeţean şi a Primăriei, partea neterminată este investiţia Apelor Române, care au promis şi de data asta că o să refacă acel dig. Practic, din acel dig se inundă acea stradă şi acolo apar problemele”, a declarat viceprimarul din Denta, Petru Tapanov. Viceprimarul a spus că partea de dig renovată a fost finalizată în 2014. Potrivit lui Tapanov, chiar şi cu digul reabilitat în întregime ar fi fost inundaţii, pentru că debitele au fost foarte mari, dar nu ar fi fost la acest nivel. Luci Ervin, director în cadrul Direcţiei Apelor Banat a spus că inundaţiile de la Roviniţa nu au fost cauzate de neterminarea digului, dar se vor face lucrări. „Este prevăzut ca în anul acesta digul să fie terminat. Apa nu era din cauza digului, ci din cauza deversărilor. Noi acum ne mobilizăm, o să supraînălţăm şi digurile din spatele caselor, si digul din beton”, a declarat Luci Ervin.

image

Pompierii au salvat situaţia

Efectul inundaţiilor de la Roviniţa a fost limitat de intervenţia pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat. Spre deosebire de inundaţiile de proporţii din 2005, când nu au avut nici măcar bărci penumatice pentru intervenţii, pompierii sunt dotaţi acum cu motopompe de mare capacitate cu care se poate scoate apa. Potrivit şefului ISU Banat, Lucian Mihoc, pompierii au intervenit timp de două zile cu 20 de motopompe pentru limitarea dezastrului. În acelaşi timp, pompierii au ridicat diguri din saci de nisip. Potrivit viceprimarului din Denta, comună de care aparţine Roviniţa, în două zile s-a intervenit cu 17.000 de saci de nisip.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite