Un bărbat din Teleorman este acuzat că a furat în Belgia telefoane de peste 240.000 de euro. De ce l-au pus în libertate autorităţile române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman, pe numele căruia autorităţile belgiene au emis un mandat de arestare în lipsă, a fost prins în România. Judecătorii de aici au decis să îl predea pe bărbat autorităţilor belgiene, dar numai după ce procurorii din Caracal finalizează un dosar de vătămare corporală din culpă în care bărbatul este cercetat. Până la finalizarea acestui dosar, teleormăneanul este liber.

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au fost sesizaţi la începutul lunii martie pentru confirmarea unui mandat european de arestare emis de autorităţile din Belgia pe numele lui Cornel Florin L., un bărbat din Roşirii de Vede acuzat că face parte dintr-o reţea care a spart, în cursul anului 2018, mai multe magazine de telefoane din Belgia, furând telefoane Samsung şi Ipone în valoare de peste 240.000 de euro.

Potrivit autorităţilor belgiene, românul ar fi fost implicat în 13 spargeri soldate cu furturi sau tentative de furt. Spre exemplu, cu ocazia uneia dintre spargeri, dintr-un magazine telenet au fost furate 73 de telefoane în valoare de 46.324 de euro.  Cu ocazia unei alte spargeri, de la un alt magazine Telenet, au fost furate 88 de telefoane (58 Iphone şi 30 Samsung), în valoare de 51.312 euro. În total, procurorii belgieni au documentat mai multe furturi de telefoane comise de reţeaua din care făcea parte şi românul, prejudiciul fiind calculate la peste 240.000 de euro.

Dat în urmărire în urma mandatului de arestare emis de autorităţile belgiene pe numele său, teleormăneanul a fost prins în Vestul ţării şi prezentat Curţii de Apel Timişoara pentru confirmarea mandatului de arestare. Bărbatul a fost într-o primă fază arestat provizoriu, iar după judecarea cererii de confirmare a mandatului european, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au dispus predarea teleormăneanului autorităţilor belgiene.

Pentru că bărbatul este cercetat într-un dosar de vătămare corporală din culpă aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carcal, Curtea de Apel Timişoara a decis amânarea predării românului până la finalizarea dosarului de la Caracal. Totodată, judecătorii au decis punerea în libertate a bărbatului care, nefiind arestat într-o altă cauză, este acum liber. „Având în vedere împrejurarea că persoana solicitată, în prezent este cercetată într-un dosar de urmărire penală, va dispune amânarea predării acestuia până la data încetării motivelor care au justificat amânarea predării; respectiv până la data soluţionării definitive a cauzei ce formează obiectul dosarului penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, iar în caz de condamnare a persoanei solicitate în cauza anterior menţionată, cu executare în regim de detenţie a pedepsei, până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau la data expirării pedepsei la termen”, se arată în decizia Curţii de Apel Timişoara.

Surse judiciare au explicat pentru „Adevărul” că în astfel de situaţii procedura urmată de Curtea de Apel este una standard la nivel european. „Au prioritate procedurile judiciare de pe statul teritoriului solicitat”, a explicat un judecător pentru „Adevărul”. Magistratul a mai explicat că în situaţia ipotetică în care un cetăţean al unui stat membru UE ar comite, spre exemplu, un omor în România şi s-ar întoarce în ţara lui, iar acolo este cercetat pentru o infracţiune măruntă, care nu impune arestarea preventivă, suspectul de omor nu poate fi arestat şi trimis în România decât după finalizarea anchetei care îl vizează în ţara sa.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite