Un bărbat şi o femeie au omorât doi oameni în condiţii identice. Ea a fost declarată nevinovată, el a fost condamnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două dosare de ucidere din culpă intrate în posesia „Adevărul“ arată cum a rezolvat Justiţia două cazuri similare de ucidere din culpă. Documentele arată că un bărbat şi o femeie au produs două accidente rutiere mortale, după ce victimele lor au încercat să treacă strada prin loc nepermis. Femeia a fost achitată pentru acuzaţiile de ucidere din culpă, bărbatul fiind condamnat la un an cu suspendare.

August 2014. Ora 5.00 dimineaţa. Carmen Mirabela Şoldan se urcă în maşină şi pleacă la serviciu, pe drumul comunal care leagă localităţile timişene Belinţ şi Babşa. „În timp ce rula pe DC-83 înspre DN-6, la lumina farurilor, întrucât afară era încă întuneric, la un moment dat brusc i-a apărut în faţă pietonul F. L. care a pătruns pe carosabil fără să se asigure suficient (probabil pentru a traversa strada), situaţie în care este acroşat cu partea lateral faţă a autoturismului, în urma impactului parbrizul se sparge, iar victima este proiectată pe spaţiul verde”, arată un document de la dosar modul în care s-a produs accidentul. După accident, femeia nu a rămas la locul faptei şi nici nu i-a acordat îngrijiri medicale victimei, ci a părăsit locul accidentului, mergând acasă pentru a-i anunţa pe soţul său şi pe cumnat cu privire la cele întâmplate. „Împreună cu cei doi, inculpata a revenit la faţa locului, unde l-au găsit pe numitul F. L. căzut pe spaţiul verde şi au fost anunţate organele de poliţie şi ambulanţa. La sosirea ambulanţei medicii au încercat să-i acorde primul ajutor, încă victima a decedat”, se mai arată în dosar.

În urma accidentului, pe numele femeii a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi fugă de la locul accidentului. Chiar dacă în rechizitoriu s-a reţinut că „inculpata nu a revenit la locul accidentului cu autoturismul implicat în evenimentul rutier susmenţionat, autovehiculul fiind adus ulterior de un vecin de al inculpatei şi parcat la aproximativ 100-150 m de locul faptei” şi că dacă ar fi făcut demersuri pentru a fi transportată victima la spital sau dacă „ar fi transportat ea însăşi victima la spital, aceasta ar fi avut posibil o şansă în plus la viaţă”, procurorii au clasat cauza cu privire la acuzaţiile de ucidere din culpă, trimiţând-o în judecată pe femeie doar pentru fugă de la locul accidentului. Judecătoria Lugoj a condamnat-o însă pe femeie atât pentru ucidere din culpă, cât şi pentru fugă de la locul accidentului la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare. 

„Deşi victima avut un rol determinant şi principal în producerea accidentului, traversând prin loc nepermis, inculpata a avut la momentul producerii impactului o viteză peste cea legal admisă la acel moment pe sectorul de drum pe care circula, circulând totodată cu neatenţie determinată de ora la care s-a trezit pentru a merge la serviciu”, a arătat Judecătoria Lugoj. Sentinţa a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timişoara, unde femeia a fost declarată nevinovată pentru ucidere din culpă, rămânând cu o pedeapsă de un an şi şase luni cu suspendare pentru fugă de la locul accidentului. Curtea de Apel a achitat-o pe femeie în baza articolului de lege care prevede că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Ianuarie 2011. Alexandru Flavius Cireşan ciruclă pe strada Coriolan Brediceanu din Lugoj, iar după intersecţia cu strada Padeşului loveşte o bătrână de 82 de ani care îi iese în faţă pentru a traversa strada prin loc nepermis. Tânărul rămâne la faţa locului, este anunţată Poliţia, iar bătrâna care a suferit mai multe  leziuni traumatice  a fost transportată la Timişoara, de unde a fost mutată la Spitalul din Lugoj unde a murit la o lună după producerea accidentului.

Pe numele lui Alexandru Flavius Cireşan a fost deschis un dosar de ucidere din culpă, dar procurorii au refuzat să îl trimit în judecată pe tânăr, considerând că nu se face vinovat de producerea accidentului. Într-un final, contrar uzanţelor obişnuite, decizia de trimitere în judecată a fost luată de judecător. În cadrul procesului s-au realizat trei expertize care au stabilit că vinovată de producerea accidentului este bătrâna care a traversat strada prin loc nepermis.

„Victima putea preveni accidentarea sa dacă s-ar fi asigurat că poate efectua în siguranţă traversarea carosabilului prin spaţiul din afara trecerii de pietoni sau dacă s-ar fi angajat în traversare pe marcajul pietonal din apropiere”, se arată în raportul întocmit de Institutul Naţional de Expertize Criminalistice Bucureşti, care mai reţine că şoferul putea evita accidentul dacă circula cu maximum 30 de km/h. Astfel, judecătorul, în baza unui articol de lege care prevede că „participanţii la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor şi să nu aducă prejudicii proprietăţii publice ori private”, judecătorul a găsit că şi victimei şi şoferului le revine 50 la sută din vina pentru producerea accidentului şi l-a condamnat pe tânăr la un an de închisoare cu suspendare. Sentinţa a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timişoara, unde decizia de condamnare pentru ucidere din culpă a fost menţinută.   

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite