Ultimele nume anunţate de organizatori sunt Gentleman, un artist german al stilului raggae care va urca pe scena world music, Dom La Nena, artistul rezident la PLAI în 2017, o tânără din Brazilia cu un itinerariu muzical internaţional, considerată o revelaţie pentru istoria muzicii americano-latine, şi Ed Rush (DJ), londonezul care a făcut istorie în muzica electronică drum and bass şi care va antrena publicul la scena after party.

Gentleman [Germania]

Tilmann Otto, numele real al artistului, Gentleman s-a îndrăgostit de reggae la 17 ani când a ajuns în Jamaica, iar de atunci ritmul acestui stil muzical a devenit parte din identitatea sa. Tot de atunci, Gentleman este un artist cu rădăcini în două ţări, cea natală – Germania, şi cea adoptivă – Jamaica. O mare influenţă asupra sa a avut-o muzica lui Bob Marley, iar artiştii contemporani Sizzla şi Anthony B. l-au convins că reggaeul va exista mereu.

"Nu joc un rol. Am o pasiune şi o foame pentru muzică şi mă străduiesc să o dezvolt. Tot ceea ce fac fac pentru oameni, oameni care îmi dau energie şi oameni de la care pot învăţa. Nu ştiu unde merg şi sunt surprins că am ajuns atât de departe”, a spus Gentleman într-un interviu acordat pentru United Reggae.

Apreciat pentru stilul pur de reggae pe care l-a adus în Europa, Gentleman a mixat muzica sa în peste 20 de ani de carieră cu influenţe hip-pop, cu muzica electronică eclectică, piesele sale au devenit în ultimii ani radio-friendly, dar ceea ce rămâne însă comun este autenticitatea reggae. O declaraţie de ataşament a artistului care a făcut istorie în reggaeul european.

Muzica sa este o invitaţie pentru public spre a ne cunoaşte mai bine în această lume, de a ne recunoaşte slăbiciunile, credinţa într-un Creator, dar şi latura malefică şi distructivă. Ultimul său album “Conversation”, realizat în colaborare cu Ky-Mani Marley, aduce în lumină importanţa comunicării pentru a face faţă tuturor provocărilor vremurilor în care trăim.

Dom La Nena [Brazilia]

“Dom este ca un magician iscusit, iar fiecare sunet este sacru. Muzica ei de însoţeşte şi te transportă în altă lume” – The New Yorker

“O artistă tânără foarte talentată, cu o carieră lungă în faţă, care are atât de multe de oferit” – El Pais

Dominique Pinto (28), cunoscută ca Dom la Nena, este o artistă talentată de origine latino-americană, maestră la violoncel, cu o voce caldă, şoptită care magnetizează audienţe.

Născută în Brazilia, şi-a petrecut copilăria la Paris, apoi a plecat la o vârstă fragedă, singură, în Buenos Aires pentru a studia violoncelul.

Primul său album, Ela, a apărut în 2013 şi avea să anticipeze aprecirea din partea lumii muzicale şi a proiectelor care vor urma.

În 2014, împreună cu Rosemary Standley scoate albumul Birds on a Wire, iar în 2015 - Soyo, o revelaţie muzicală considerată de critici ca fiind începutul unei istorii pentru muzica americano-latină.

Dom La Nena scrie atât versurile, cât şi muzica pieselor sale. Pelerinajul său prin lume este principala sa sursă de inspiraţie, cântecele de pe albumele sale vorbesc despre depărtare, dor, bucuria reîntoarcerii acasă, transformarea pe care o aduc călătoriile.

O artistă colaj, cu o voce blândă, un simţ fantastic pentru percuţie, Dom La Nena cântă în portugheză, spaniolă, franceză şi engleză, iar muzica ei se mişcă precum graţia ritmului de samba.

Ed Rush [Anglia]

Un fost pionier pentru drum&bass, creator şi influencer, unul dintre cei mai importanţi artişti de muzică electronică din Europa cu origine în Anglia, Ed Rush va urca pe scena after-party.

Cu o experienţă vastă, care a testat şi a integrat în muzica sa breakbeat hardore, techstep, neurofunk sau vechiul jungle, este un guru al muzicii electronice în Europa.

Un talent complex – muzician, producător DJ – Ben Dylan pe numele său real, creează muzică din 1992, a avut o serie de colaborări importante (casa de discuri No U Turn Records alături de producătorul Nico Sykes sau Optical) şi a demonstrat prin muzica sa că are suflul creator şi atitudinea necesare pentru a schimba, transforma şi pentru a face istorie în drum&bass.

Prima sa piesă împreună cu Nico, „Bludclot Artattack” – un darkside jungle classic, a reprezentat un punct de evoluţie în istoria muzicii electronice hardcore şi a deschis o nouă eră pentru drum and bassul zilelor noastre.

În 2014, muzica pentru filmul Please Mr. Kennedy, producţie la care a contribuit Ed Rush, a fost nominalizată la premiile Globul de Aur pentru cea mai bună muzică originală.

În cadrul Festivalului PLAI, pe scena de after-party vor urca şi norvegienii trupei Röyksopp (DJ set). Cu un istoric pe scena de clubbing şi o sensibilitate pentru italo-disco, Röyksopp combină neaşteptatul cu familiarul şi cerebralul cu proaspătul. Clar definiţi în zona de synth-pop, Röyksopp sunt pionierii unui sunet distinct şi incredibil de unic în toate sensurile cuvântului.

Publicul care aşteaptă momentele after-party ale festivalului va fi surprins şi de mixajele unor artişti români, care vor completa programul artistic.

Abonamentul PLAI poate fi cumpărat cu suma de 98 de lei, iar biletul de o zi cu 58 de lei online prin Eventim, şi fizic de la librăriile Cărtureşti sau AMBASADA (în Timişoara).

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.plai.ro.

Festivalul PLAI 2017 este organizat de voluntarii Centrului Cultural PLAI din Timişoara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timişoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.

Co-finanţator: Consiliul Judeţean Timiş

Partener principal: Banca Transilvania

Partener premium: Continental Anvelope Timişoara

Sponsori: ZF TRW, Draexlmaier, Kathrein România


PLAI, foarte pe scurt:

-        cel mai important festival de “world music” din Europa organizat 100% de către voluntari

-        primul festival din România ajuns în finala European Festival Awards şi finalist în 3 ani

-        câştigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 (cel mai bun proiect

multicultural din România; premiu înmânat de către Hans-Gert Pottering şi Angela Merkel)

-        câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2009 la secţiunea „Artă şi cultură”

-        câştigător al premiului 1 al Galei Societăţii Civile 2017 pentru proiectul AMBASADA la secţiunea „Dezvoltare economică şi socială”.