Ultimele noutăţi despre Horia Colibăşanu, care vrea să deschidă o rută nouă în Himalaya. Până unde au ajuns alpinistul timişorean şi colegii săi

Ultimele noutăţi despre Horia Colibăşanu, care vrea să
deschidă o rută nouă în Himalaya. Până unde
au ajuns alpinistul timişorean şi colegii săi

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu pe vârful Dhaulagiri

Alpiniştii Horia Colibăşanu, Marius Gane şi Peter Hamor au ajuns la 4.700 de metri, în tabăra japoneză de bază a muntelui Dhaulagiri (8.167 metri), pe care vor să deschidă o nouă rută. Ei vor urca pe partea nord-vestică a muntelui, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat de presă al reprezentanţilor alpinistului timişorean, aceasta le va le va servi în următoarele săptămâni ca tabără de bază.

După şase zile de urcare, cei trei alpinişti se vor odihni, iar după ce le va sosi echipamentul vor începe ascensiunea spre taberele superioare intermediare.

"A fost un trekking lung, obositor, iar vremea nu ne prea ajută în aceste zile, sunt zile cu vânt, ninsoare, parţial furtună. Încă nu avem tot echipamentul de care avem nevoie pentru că au fost probleme cu măgarii folosiţi pentru cărat. Vom folosi aceste zile pentru odihnă, iar după ce vor ajunge şi bagajele noastre ne putem organiza pentru turele de ascensiune. Ne vom aclimatiza în următoarea perioadă ca să putem începe montarea taberelor superioare în care ne vom căra echipament pentru ascensiune", a spus Horia Colibăşanu.

Conform planului de expediţie, alpiniştii mai au aproximativ o lună până la fereastra de vârf, momentul în care vremea le va permite să urce spre vârful Dhaulagiri. Ascensiunea va fi făcută pe o rută nouă, pe coasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor. Sportivii au planificat întoarcerea în ţară la începutul lunii iunie.

Aceasta este cea de-a 21-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 16-a în Himalaya. El este sportiv de performanţă, alpinist de mare altitudine, cu ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume, în palmares.

Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a acordat lui Horia Colibăşanu, în iunie 2017, cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda: Ordinul Naţional "Steaua României", grad de Cavaler.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe munţii Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013).

Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611 metri), Manaslu (8.163 metri), Dhaulagiri (8.167 metri), Shishapangma (8.027 metri), Annapurna (8.091 metri), Makalu (8.463 metri), Lhotse (8.516 metri), Everest (8.848 metri).

Horia Colibăşanu este singurul alpinist român care a primit distincţia "Spirit of Mountaineering", din partea British Alpine Club, primul şi cel mai prestigios club montan din lume.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările