Ultima decizie a Barnevernet a dărâmat familia Nan, rămasă fără cei doi copii în Norvegia. Mama: „Nu cred că o să rezist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Nan alături de cei doi copii, înainte ca aceştia să fie luaţi de Barnevernet FOTO Facebook
Familia Nan alături de cei doi copii, înainte ca aceştia să fie luaţi de Barnevernet FOTO Facebook

Coşmarul familiei Nan, din Norvegia, rămasă fără cei doi copii, cel mai mare de 7 ani, iar cel mai mic de un an şi jumătate, continuă. Odată cu ultima decizie a Serviciului de Protecţie a Copilului din Norvegia, cei doi soţi, care îşi puteau vedea copiii de două ori pe săptămână, au fost anunţaţi că pot să îi mai vadă pe copii doar de patru ori pe an.

Dumitru şi Mihaela Nan, familia din Maramureş stabilită în Norvegia şi rămasă fără cei doi copii luaţi de Barnevernet, trăiesc o dramă fără sfârşit. Rămaşi fără copii în data de 27 octombrie 2015, cei doi părinţi au suferit în tăcere. După declanşarea cazului Bodnariu, cei doi soţi au decis să îşi facă public cazul, arătând coşmarul prin care trec. În 20, 21 şi 22 ianuarien 2016,  cazul soţilor Nan a fost judecat în apel, la Consiliul Regional, format, potrivit Pro TV, dintr-un jurist, un psiholog şi un jurat. După cele trei zile de audieri, decizia a rămas în pronunţare, urmând ca hotărârea să fie comunicată în cel mult 14 zile. Decizia a picat ca un trăsnet pentru soţii Nan. Copiii rămân în continuare despărţiţi de părinţi. Mai mult decât atât, Dumitru şi Mihaela Nan, care îşi puteau vedea până acum copiii de două ori pe săptămână, au fost înştiinţaţi că pot să îi mai vadă de copii doar de patru ori pe an.

„Tocmai am primit vestea că o să îi vad de 4 ori pe an. Nici nu îmi gpsesc cuvintele să vă spun ce simt în acest moment. Au luat tot ce am mai drag şi, în acest moment, cred că am pierdut orice şansă să îi pot lua înapoi. Nu cred că o să rezist”, a scris Mihaela Nan, pe Facebook. Cei doi părinţi urmează să se întâlnească cu reprezentantul Barnevernet pentru a fi ajutaţi să se pregătească pentru faptul că îi vor mai vedea pe copii doar de patru ori pe an şi să se adapteze cu ideea că „sunt doar părinţi biologici ai copiilor”. Sute de prieteni i-au transmis familiei Nan mesaje de încurajare pe Facebook. „Mă gândesc la voi şi la ceea ce simţiţi acum. Încerc să-mi adun cuvinte de incurajare şi nu găsesc. Este trist şi revoltător ce se întâmplă. Numai credinţa că Dumnezeu va face dreptate mai există. Staţi tari”, i-a scris Annamari Iosif Tamaş Mihaelei Nan. „Nu te da bătută ! Nu se poate ca aceşti monştrii să câştige!! Copiii sunt ai voştri şi acum şi peste 2,3,10 ani! Trebuie să fie o cale de ieşire. Nimic nu e perfect pe lumea asta şi cu atât mai puţin un sistem nenorocit şi bolnav!”, a scris şi Maria Scutaru. Soţii Nan au posibilitatea să coteste decizia Barnevernet în Tribunalul Regional, unde şansele de reuşită sunt mai mari decât până acum.

Măturiile dramatice ale părinţilor

Din prima săptămână din care au rămas fără copii, Dumitru şi Mihaela Nan au primit dreptul de a-i vedea pe Bianca şi Dragoş, aflaţi la o distanţă de 300 de km de casă, câte două ore pe săptămână. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Dumitru Nan a declarat că întâlnirile cu copiii au loc într-o cameră de hotel, în prezenţa asistenţilor de la Serviciul de Protecţie a Copilului, care îşi iau notiţe. Momentele întâlnirilor cu copiii descrise de Dumitru Nan sunt dramatice.  „La prima întâlnire de la o săptămână când au luat-o, am mers să îi vedem. Bianca nu a avut nicio ezitare. A sărit direct în braţe la mine. În astea două ore, mai mult de o oră a stat în braţe la mine şi o mai pupam. Am fost acuzat că a fost foarte jenant că am ţinut fetiţa la mine în braţe şi am pupat-o. La despărţire, Bianca ţipă, se ţine de mână că vrea la noi. A durat jumătate de oră să ne despărţim. Plângeau să vină la mine în braţe”, a povestit Dumitru Nan, pentru „Adevărul”, în momentul în care a decis să îşi facă public cazul.
 

Sistemul de Protecţie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, a ajuns în atenţia publicului din România şi diaspora după ce Marius şi Ruth Bodnariu, o familie mixtă româno-norvegiană a rămas fără cei cinci copii, dintre care cel mai mic avea patru luni în momentul în care a fost luat din familie. Părinţii au fost acuzaţi de violenţe asupra copiilor. Marius şi Ruth Bodnariu au declarat că s-a mai întâmplat să le aplice copiilor corecţii fizice, dar niciodată nu i-a abuzat. Cazul Bodnariu a declanşat ample proteste internaţionale.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite