Turnul de apă din cartierul Iosefin va găzdui concerte şi expoziţii. Lucrările de transformare încep chiar în 2017 FOTO

Turnul de apă din cartierul Iosefin va găzdui concerte şi expoziţii. Lucrările de transformare încep chiar în 2017 FOTO

Proiectul Turn de apă din Iosefin

Turnul de apă din Iosefin, dat în folosinţă în 1913, este primul obiectiv istoric care va fi transformat pentru a găzdui evenimente în Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, a anunţat că turnul construit de firma budapestană a lui Janos Lenorduzzi (specializat în construcţia de castele de apă), între anii 1912-1913, va fi pus în valoare. Edilul susţine că decizia este deja luată, mai cu seamă că reabilitarea turnuluilor de apă din Timişoara se află în dosarul de candidatură a oraşului pentru Capitala Cultural Europeană din 2021. Diaconu susţine că lucrările vor demara în cursul anului 2017.

Turnul, înalt de 52 de metri, va fi renovat şi transformat într-un spaţiu multifuncţional care urmează să găzduiască evenimente culturale, concerte, expoziţii etc. Va deveni şi un nou obiectiv turistic pentru Timişoara, un spaţu de belvedere din turn putând să ofere o panoramă adevărat superbă. 
 
„Primele propuneri de amenajare sunt deja disponibile, astfel încât vom porni în primele luni ale anului la realizarea tuturor etapelor necesare acestui obiectiv”, spune Dan Diaconu. 
 
Viceprimarul a prezentat şi primele planşe, care au fost realizate de arhitectul Sorin Tamaş.

 
Planul de reabilitare cuprinde deocamdată doar turnul din Iosefin (care este în proprietatea Primăriei Timişoara), nu însă şi pe cel din zona Fabric. Acesta, identic cu cel din Iosefin, aparţine fabricii de textile „1 Iunie” (care se află în insolvenţă). 
 
Turnurile au funcţionat până la punerea în funcţiune a uzinelor de apă, iar de aproape 60 de ani nu mai au nicio întrebuinţare. 

Citiţi şi:

Turnurile de apă, cele mai înalte structuri din Timişoara, spaţii inedite pentru Capitala Culturală Europeană din 2021

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: