Tunisienii au celebrat „Revoluţia iasomiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea celor care s-au întâlnit pentru aniversare sunt studenţi la medicină. Peste 150 de tunisieni au umplut, în după-amiaza zilei de sâmbătă, sala Europa a Centrului Regional de Afaceri din Timişoara.

Exact la un an de la fuga fostului preşedinte Zine El-Abidine Ben Ali, în 14 ianuarie 2011, aceştia au hotărât să îşi arate bucuria printr-un eveniment care a inclus câteva discursuri, prezentarea unor filme cu evenimentele desfăşurate în ţara natală şi o interpretare cu entuziasm general a imnului de stat.


Mulţumiri pentru România


Cei mai mulţi dintre participanţii la eveniment sunt studenţi la medicină în oraşul de pe Bega. Tinerii s-au arătat entuziasmaţi de reuşita compatrioţilor, care a însemnat nu doar înlăturarea unui regim totalitar, dar şi pornirea unui adevărat val care încă mai are efect în lumea arabă.


„Astăzi am comemorat primul an de la revoluţia tunisiană. Ziua este aleasă neoficial în 14 ianuarie. Cum probabil ştie toată lumea, s-a reuşit schimbarea regimului. Am fost sub un regim totalitar timp de 23 de ani, iar ţara a ajuns în mâna unor grupări mafiote care nu au făcut decât, efectiv, să fure tot ce s-a putut. A scăzut nivelul de trai în mod alarmant, cât şi libertatea presei şi cea personală”, a explicat medicul Ouassim Drira. Tunisienii au mulţumit inclusiv statului român pentru că au fost acceptaţi, precizând că României îi sunt recunoscători, iar Tunisiei mereu fideli. Filmele proiectate la eveniment au fost realizate chiar de o parte dintre cei prezenţi, fiind compuse din imagini impresionante de la evenimentele petrecute cu un an în urmă.


„S-a întâmplat în urma unei scântei. Un cetăţean nu a mai suportat aceste presiuni foarte mari şi s-a sinucis prin autoincendiere în public. De la acest eveniment, probabil minor în ochii autorităţilor de atunci, populaţia s-a adunat, efectul s-a amplificat şi a ajuns să cuprindă toată ţara, manifestările fiind ţinute cu insistenţă. La început au fost mai ales cerinţe de ordin social, dar mai apoi au devenit politice şi s-a reuşit schimbarea în totalitate a regimului. Noi ne bucurăm astăzi pentru ce am ajuns şi dorim să împărtăşim acest sentiment cu poporul român, pentru că ştim exemplul dat de acesta în 1989, în privinţa căutării democraţiei”, a precizat Ouassim Drira.


Potrivit acestuia, în România sunt aproximativ 1.300 de studenţi tunisieni, împărţiţi în toate marile centre universitare. Mulţi dintre aceştia studiază la Timişoara. Acesta nu a fost primul eveniment organizat de Asociaţia Ligii Tunisienilor din România în capitala Banatului, la sfârşitul anului trecut fiind realizate o degustare de mâncăruri tradiţionale, într-un cămin studenţesc de medicinişti, şi o „Seară tunisiană” într-un cunoscut club din oraş.

Revoluţie pe internet

Tehnica şi-a spus cuvântul în desfăşurarea evenimentelor revoluţiei tunisiene. „Am fost cu inimile alături de cei din ţară, urmărind ce se întâmpla prin intermediul mass-media şi al reţelelor sociale de pe internet. La un moment dat, comunicarea cu cei din Tunisia a fost întreruptă de către autorităţi. Tineretul a reuşit să întoarcă situaţia în favoarea sa, restabilind căile de comunicare şi arătând lumii ce se întâmpla prin intermediul unor site-uri precum YouTube sau Facebook”, a precizat dr. Drira.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite