Regele Mihai se retrage. Tristeţe în comunitatea regaliştilor din Timişoara: „A fost un şoc vestea bolii Regelui Mihai, dar mai ales diagnosticul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principesa Margareta şi Regele Mihai FOTO familiaregala.ro
Principesa Margareta şi Regele Mihai FOTO familiaregala.ro

Vestea că Regele Mihai se retrage din viaţa publică a întristat comunitatea regaliştilor din Timişoara, care o privesc, însă, cu încredere pe Principesa Margareta.

Regele Mihai se retrage din viata publică, diin cauza unor probleme medicale, şi a numit-o în locul lui ca reprezentantă pe Principesa Margareta, se arată într-un comunicat transmis miercuri, 2 martie. Vestea a întristat comunitatea regaliştilor din Timişoara, în ciuda faptului că în cercuri mai restrânse se cunoştea starea de sănătate a regelui Mihai. 

Reacţii după vestea că Regele Mihai se retrage din cauza bolii

„Era un moment oarecum previzibil din cauza vârstei Regelui Mihai. Să nu uităm că s-a născut în 1921 şi că a împlinit 94 de ani, în 2015. Oricât de mare putea să fie ca om, oricât de profund şi bun - el e istorie în istoria noastră, era normal să facă un pas, fie de bună voie, fie datorită unor situaţii de acest gen. Majestatea trece printr-un moment delicat al vieţii sale. Constituţia din 1923 nu a fost niciodată abrogată, ci a fost înlocuită, prin forţă, de o constituţie comunistă. Acolo se spunea că moştenitorul Casei Regale se face conform legii salice, bazată pe linie masculină. Primul bărbat născut este Nicolae. Regele Mihai a decis însă altceva, iar dorinţa lui trebuie respectată. El a cerut şi încuvinţarea Parlamentului României, ca în cazul în care se va face un referendum, prin care poporul ar putea să aleagă un destin monarhic, moştenitorul tronului să fie primul npscut, iar aceasta este Principesa Margareta. Este o persoană de extraordinar de cultă, educată, nobilă, genetic, prin educaţie şi autoeducaţie. Nu a fost niciodată într-un scandal public. Aşadar, este o decizie a Casei Regale care trebuie respectată”, a declarat jurnalista Lia Lucia Epure.

„A fost un şoc vestea bolii Regelui Mihai, dar mai ales diagnosticul – leucemie cu metastaze. Cumva e firescă această decizie de a se retrage din viaţa publică în aceste condiţii. Este o lovitură pentru Casa Regală, având în vedere respectul de care se bucură Regele Mihai, ultimul conducător din al Doilea Război Mondial. Este o mare pierdere pentru Casa Regală. Principesa Margareta este o persoană implicată în proiecte sociale, este cunoscut ceea ce a făcut pe plan umanitar şi pentru persoane în vârstă. Am încredere în ea”, a spus Laila Onu, directorul fundaţiei „Pentru Voi”.

Laila Onu susţine că a fost tot timpul o regalistă, bunicul ei luptând pe frontul de Est împotriva Rusiei. „Bunicul a fost decorat de Regele Mihai. În casă, aveam un sertar cu fund dublu unde, pe timpul comunismului, ţineam toate decoraţia şi documentele legate de rege”, a mai declarat Laila Onu.

Adrian Orza şi Regele Mihai FOTo arhivă personală

Regele Mihai îl are în sânga lui pe Adrian Orza 
 

Adrian Orza, fostul viceprimar al Timişoarei vreme de 12 ani, este şi el regalist din tată-n fiu. „Îl ştiu pe Regele Mihai de la bunicii mei. Fratele bunicii a fost în Garda Regală. Mi-au povestiti întâmplări inedite. Eu îl consider pe Regele Mihai, în primul rând un om! O personalitate de mare caracter, modestie, echilibru, distinţie. E o mare pierdere pentru societatea românească retragerea sa din viaţa publică. Însă cea mai mare pierdere a fost în anii 90, când tot această societate românească a refuzat să-l pună acolo unde îi era locul. Prerogativele regale nu pot fi comentate şi discutate. Casa Regală ştie mai bine ce trebuie să facă. Un lucru este sigur, Regele Mihai va fi greu de înlocuit şi copiat. Am stat de vorbă cu el, am luat masa împreună, a povestit multe lucruri care nu apar în cărţile de istorie. Dar am o părere pozitivă despre Principesa Margareta”, a declarat Adrian Orza. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite