Traseul drogurilor transportate cu autocarul „căpşunarilor“. Cum şi-a ratat viaţa o tânără devenită cărăuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O tânără de 24 de ani din Arad a fost condamnată la patru ani de închisoare după ce a adus şase kg de cannabis din Spania în România pentru a le duce apoi în Germania FOTO Arhivă
O tânără de 24 de ani din Arad a fost condamnată la patru ani de închisoare după ce a adus şase kg de cannabis din Spania în România pentru a le duce apoi în Germania FOTO Arhivă

O tânără de 24 de ani a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru trafic internaţional de droguri într-un dosar care scoate la iveală modul în care droguri de risc sunt aduse din Spania cu autocarul prin România şi trimise apoi în Germania.

Noiembrie 2019. Ora 5.20 dimineaţa. Un autocar care aduce români din Spania intră în ţară prin Vama Turnu din judeţul Arad. În vamă, ofiţerii Antidrog fac un control amănunţit al bagajelor cu ocazia căruia descoperă în bagajul unei tinere de 24 de ani venite din Spania „un colet cilindric, înfoliat succesiv, care conţinea o cantitate mare de fragmente vegetale, susceptibile a fi cannabis”. Bănuielile  aveau să fie confirmate. În bagajul tinerei erau droguri.

Cât primeşte un cărăuş de droguri pe ruta Spania-România

Ancheta avea să scoată la iveală că drogurile erau aduse din Spania în România pentru a fi mai apoi transportate în Germania. Astfel, Cristina Timeea Mircov, tânăra de 24 de ani descoperită în vamă cu „marfa” avea rolul de cărăuş, urmând să primească 600 de euro pentru fiecare transport. Cel care se ocupa de monitorizarea traseului drogurilor şi se asigura că drogurile ajung la destinaţie, în Germania, unde erau preluate de un alt român, era Liviu Petru Budin. Potrivit DIICOT, pentru serviciile sale, românul încasa de la traficantul din Germania, care e vărul său primar, 3.000 de euro lunar.

Plecată muncitoare, întoarsă cărăuş

Audiată în cadrul anchetei, tânăra prinsă cu drogurile în bagaj a declarat că în octombrie 2019 a plecat împreună cu prietenul ei în Spania, în Alcatras, pentru a se angaja. Pentru că nu au găsit locuri de muncă, după un timp li s-a propus, de către un prieten al iubitului său, să transporte un bagaj în Romania, despre care nu li s-a spus, iniţial, ce conţine. Ulterior, tânăra şi-a dat seama că e vorba de cannabis. Tânăra a declarat că la o zi după ce a plecat cu drogurile din Spania spre România ar fi trebuit să plece cu un colet şi prietenul ei. Traficanta le-a mai declarat anchetatorilor că a primit drogurile ştiind doar că trebuie să le aducă în România la Liviu Petru Budin, care urma să îi ofere la destinaţie 600 de euro. Tânăra a mai declarat că a decis să efectueze acel transport pentru că nu avea bani şi  era însărcinată în luna a treia.

Zece transporturi în patru luni

Liviu Petru Budin, care avea rolul de monitorizare a cărăuşilor de la intrarea în România până la plecarea drogurilor spre Germania le-a declarat procurorilor că „jobul” său era să asigure transportul cu „marfa”, cu autoturisme taxi, să faciliteze depozitarea drogurilor şi mai apoi să monitorizeze livrarea de către cărăuşi în Germania. Budin a mai arătat că a fost „angajat” în reţeaua de trafic internaţional de droguri de patru luni, perioadă în care au fost realizate 10 transporturi de cannabis pe ruta Spania-România-Germania. Tânărul de 34 de ani a mai declarat că niciodată în activitatea sa de supraveghere a traseului drogurilor nu a exercitat presiuni fizice sau psihice asupra cărăuşilor.

Pedepsele: ea cu executare, el cu suspendare

În procesul judecat în primă instanţă la Tribunalul Arad, cei doi au recunoscut faptele. Tânăra prinsă cu drogurile asupra sa a primit patru ani de închisoare cu executare pentru introducerea în ţară de droguri de risc, iar tânărul care avea rolul să o monitorizeze a primit trei ani cu suspendare pentru complicitate. „Instanţa va avea în vedere conduita bună a inculpaţilor anterior comiterii faptelor, cât şi atitudinea cooperantă adoptată pe parcursul prezentului proces penal, gradul de pericol social al infracţiunilor săvârşite, reprezentat de sfera relaţiilor sociale ocrotite şi prin prisma efectelor drogurilor de risc asupra sănătăţii. Din acest punct de vedere, instanţa va reţine că inculpata a traficat internaţional o cantitate mare de droguri, urmând să o transporte în continuare spre Germania, dar şi faptul că a deţinut această cantitate mare de drog şi pe teritoriul României”, se arată în sentinţa Tribunalului Arad, care nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara, unde procesul este pe rol.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Detalii şocante din ancheta DIICOT în dosarul interlopului Boncu. „50 de proşti pune Timişoara pe burtă cu tot cu poliţie şi SRI. Omori 50-100 de oameni“

Un brăilean creştea canabis în ghivece la domiciliu. Ce au găsit poliţiştii la percheziţie

Un chilian care a adus în România cocaină ascunsă în crose de golf, condamnat după 13 ani de la comiterea faptei. Cum funcţiona reţeaua

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite