Tragedii duble după valul de refugiaţi care traversează Ungaria spre Vest. Imigranţi - „Talibanii ne ucid”, maghiari - „Dumnezeu să ferească România de ei!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miile de imigranţi care se îndreaptă spre Vestul Europei prin Ungaria lasă în urmă un adevărat dezastru FOTO Dani Dancea
Miile de imigranţi care se îndreaptă spre Vestul Europei prin Ungaria lasă în urmă un adevărat dezastru FOTO Dani Dancea

Miile de imigranţi care se îndreaptă spre Vestul Europei prin Ungaria lasă în urmă un adevărat dezastru. Poveştile de viaţă tragice ale refugiaţilor se izbesc la Röszke, comuna de la graniţa cu Serbia prin care imigranţii intră în Ungaria, de nemulţumirile localnicilor, care se plâng în special de mizeria de nedescris pe care imigranţii o lasă în urma lor.

Exodul imigranţilor care străbat Grecia, Macedonia, Serbia şi Ungaria pentru a ajunge în Germania pare de neoprit. „Râurile” de imigranţi au început să „curgă” prin Ungaria încă de la sfârşitul lunii iunie. Gara din Szeged era unul dintre principalele puncte prin care imigranţii veniţi prin Serbia în Ungaria treceau pentru a ajunge la Budapesta şi, mai apoi, în Germania, destinaţia finală a celor mai mulţi refugiaţi.

Încă de la creşterea numărului de refugiaţi aflaţi în tranzit prin Ungaria, în gara din Szeged s-a înfiinţat un cort, unde voluntarii le oferă refugiaţilor apă, cafea, electricitate, pentru încărcarea telefoanelor, dar şi toate informaţiile de care au nevoie. De asemenea, societatea de apă din Szeged a instalat în gară mai multe chiuvete, unde refugiaţii pot să se spele. „Din 21 iunie şi până acum au trecut prin gară peste 20.000 de refugiaţi”, a declarat, ieri, pentru „Adevărul”, Kekesi Mark Zoltan, un reprezentant al voluntarilor gării din Szeged. În ultima săptămână, Ungaria s-a confruntat, însă, cu un val de imigranţi fără precedent, într-o singură zi trecând graniţa din Serbia în Ungaria peste 2.000 de persoane. Nu este altceva decât „viitura” formată după deschiderea „digului” de la graniţa cu Macedonia.

„Am spus familiei să se ascundă de talibani”

Imigranţii care tranzitează Ungaria în această perioadă provin din ţări precum Siria, Afganistan, Bangladesh, Pakistan sau Irak. Toţi vor să ajungă în Germania. Ahmad are 21 de ani şi vine din Kabul, Afganistan. Tânărul a povestit, pentru „Adevărul”, că vrea să ajungă în Germania, să îşi continue studiile şi să îşi aducă legal familia în Germania. „Ei nu pot să umble 20 de ore pe zi, aşa cum am venit eu. E prea periculos”, a spus Ahmad, care declară că a fost militar şi că a lucrat alături de trupele NATO, fiind ameninţat din această cauză de talibani.

refugiati foto dani dancea
„În ţara mea situaţia se înrăutăţeşte în fiecare zi. Sunt multe zone care nu sunt sub controlul Guvernului, ci al talibanilor. Am plecat de 40 de zile. Eu am lucrat în armată cu trupele NATO, iar talibanii ne-au ameninţat că cei care lucrează cu trupele NATO vor fi ucişi. Am plecat singur din Afganistan şi i-am spus familiei să se ascundă, pentru ca talibanii să nu-i găsească”, a declarat Ahmad.

„Sper ca soţia să nască în Germania”

Del Aqha Wafa (Ali) este tot din Afganistan. Tânărul mărturiseşte că, în Afganistan, tatăl său avea o firmă de construcţii şi trăia în permanenţă sub teroarea talibanilor, din cauza contractelor pe care firma le avea cu americanii din ţară. Ali a plecat în exod, împreună cu soţia, însărcinată în şase luni. „Călătoria a durat două luni. Acum este însărcinată în opt luni şi sper să nască în Germania. În Macedonia a fost cel mai greu”, a declarat tânărul, care îşi doreşte un viitor pentru familia lui în Germania.

Tot acolo vrea să ajungă şi Shabir, un tânăr de 20 de ani, plecat în urmă cu doi ani din Bangladesh. „Am trecut prin Pakistan, Iran, Turcia, Grecia, Macedonia şi Ungaria. Familia mea este în Bangladesh. Am un frate mai mic şi nu a putut să vină cu mine, dar, când îmi pun viaţa în ordine, o să îi chem şi pe ei. Familia mea este săracă. Eu nu am mers la şcoală. Dacă o să am un loc de muncă, viaţa mea va fi în ordine. Merg în Germania pentru că acolo am auzit că e bine şi că sunt locuri de muncă. Am un prieten care mi-a spus că acolo este bine”, a spus Shabir, imediat după ce a traversat graniţa dintre Serbia şi Ungaria, pe linia ferată care formează o breşă în gardul de sârmă ghimpată construit de autorităţile maghiare.

„În Siria e teribil”

Nouran are 22 de ani şi, în urmă cu doi ani, a plecat din Siria în Turcia, unde a stat doi ani, şi apoi spre Germania: „Pentru mine, mersul pe jos a fost cea mai mare problemă. Am venit împreună cu fratele meu şi cu soţia lui. Am plecat pentru că viaţa în Turcia e grea şi doresc să ajung în Germania pentru a-mi finaliza studiile. În Siria e teribil. Războiul există şi nu va aduce nimic bun. Nu ştiu cum voi fi primită în Germania, mi-e puţin teamă”, a spus Nouran, al cărei singur bagaj este o geantă cu lucruri personale, dintre care o pereche de pantofi de rezervă.

Calmaţi cu gaze lacrimogene

Gardul de sârmă ghimpată montat de Ungaria la graniţa cu Serbia şi breşa formată din linia de tren de la Röszke le permit autorităţilor maghiare să îi „colecteze” pe imigranţi într-un singur loc.

refugiati foto dani dancea

Imediat după graniţă, refugiaţii sunt preluaţi de Poliţie şi adunaţi în câmp, de unde sunt preluaţi de autorităţi şi duşi într-o tabără în care fiecare este luat în evidenţă. De aici, sunt transferaţi în taberele din Ungaria, dar cei mai mulţi refuză să rămână în aceste locuri şi merg în gară pentru a lua trenurile spre Budapesta şi, mai departe, spre Germania. În tabăra în care refugiaţii sunt înregistraţi, a avut, miercuri, şi un incident. Nemulţumiţi că procedurile durează prea mult, imigranţii s-au revoltat şi au fost calmaţi cu gaze lacrimogene, zona fiind împânzită de Poliţie. 

„Lasă în urmă cocină de porci”

O altă problemă cauzată de valul de imigranţi este mizeria pe care o lasă în urmă. Pe unde trec refugiaţii, imaginile sunt dezolante. Linia de tren care a devenit punct de tranzit este plină de gunoaie, haine, pungi, sticle şi documente. Un localnic din Röszke a declarat că se teme de venirea iernii şi le-a dorit românilor să nu ajungă punct de tranzit pentru imigranţi.

„Intră în grădini, calcă pe culturi. Lasă în urma lor cocină de porci. Mi-e ruşine mie, ca cetăţean al UE, este deja lumea a treia. Politicienii ar trebui să ia măsuri, dar sunt inerţi. Dacă noi mergem în SUA, te verifică, iar ei trec graniţa cum vor. Seara s-a întâmplat să vină 70 de oameni pe stradă şi să încerce fiecare poartă. Acum este vară şi cald, dar ce se va întâmpla la iarnă? Vor intra în casă cu sutele să se încălzească. Mizeria pe care o aruncă în urma lor ne costă mii de euro”, ne-a declarat Csanyi Tibor, localnic din Röszke. 
refugiati foto dani dancea

Bărbatul are şi un mesaj pentru români: „Dumnezeu să ferească România de aceste valuri de imigranţi. Adresaţi-vă politicienilor ca acest val să nu ajungă în România. V-ar crea foarte multe pagube. Dacă Austria şi Germania nu mai vor să primească niciun imigrant, vor rămâne aici şi, dacă vor rămâne aici, va primi şi România şi toate ţările din regiune imigranţi”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite