Traficul de persoane pentru muncă este responsabil pentru producerea multor drame. Cum să vă feriţi să cădeţi în sclavie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficul uman FOTO http://www.ecler.org
Traficul uman FOTO http://www.ecler.org

Din muncă trebuie să câştige atât angajatul, cât şi angajatorul. Folosirea serviciilor unei victime a traficului de persoane este pedepsit de lege.

Exploatarea prin muncă este una dintre cele mai întâlnite forme de abuz ca urmare a traficului de persoane. Oamenii sunt supuşi la executarea unei munci sau îndeplinirea de servicii în mod forţat sau sunt ţinuţi în stare de sclavie sau alte procedee de lipsire de libertate ori de aservire. În trecut, foarte mulţi români care plecau să lucreze în străinătate au avut de suferit de pe urma sclaviei moderne. 

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a transmis câteva sfaturi utile pentru cei care se duc să lucreze în afara ţării. 

- Oamenii trebuie să verifice dacă agenţia, prin care şi-au găsit un loc de muncă, funcţionează în mod legal şi trebuie să se asigure că au toate informaţiile necesare pentru a lua decizia corectă. 

- În niciun caz să nu se bazeze pe promisiuni verbale şi să accepte doar ofertele care presupun contracte de muncă.

- Trebuie să anunţaţi apropiaţii cu cine, unde şi cum plecaţi din ţară. De asemenea, e bine să vă stabiliţi o parolă, pe care să folosiţi în convorbirile cu apropiaţii, dacă aveţi probleme. 

- Printre primele lucruri pe care trebuie să le faceţi este să vă asiguraţi că aţi salvat numărul de telefon al Ambasadei României din ţara în care mergeţi. 

- Nu daţi nimănui actele de identitate, desigur cu excepţia oficialităţilor de la vamă sau poliţie. Este bine să faceţi mai multe copii ale tuturor actelor necesare călătoriei şi păstraţi-le în diferite locuri, în caz că rămâneţi fără documente (vi le fură cineva).

Şi în România, legistaţia penală incriminează folosirea serviciilor unei persoane exploatate despre care beneficiarul cunoaşte faptul că este o victimă a traficului. Infracţiunea este predepsită cu până la trei ani de închisoare

„Traficul de persoane este responsabil pentru producerea multor drame, pentru traume şi suferinţe severe provocate victimelor exploatate prin muncă. Şi totuşi, în ciuda tuturor acestor implicaţii, unul dintre factorii favorizanţi ai traficului este reprezentat de existenţa unei cereri consistente de servicii furnizate de către victime ale acestui fenomen”, spun cei de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

Cei care se confruntă cu probleme au la dispoziţie un helpline şi pot suna la 0800 800 678.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite