Tractoare de lux, doar în visele agricultorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia de utilaje agricole şi tractoare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole a semănat cu un salon de automobile de lux. Preţurile exorbitante ale tractoarelor şi combinelor i-au făcut pe agricultori să îşi pună pofta în cui.

Preţurile exorbitante ale tractoarelor şi combinelor i-au făcut pe agricultori să îşi pună pofta în cui. Aceştia s-au minunat de oferte şi au comparat mărcile John Deere, New Holland, Vendt  sau Claas, cu exlusivistele din domneiul auto cum ar fi Rollce Royce, Bentley, Aston Martin sau Masserati.
La aflarea preţurilor, unele aflate între 150.000 şi 300.000 de euro, agricultorii bănăţeni au ridicat din umeri, au zâmbit şi au tras concluzia: „Nu o să ne permitem niciodată aşa ceva”. Oamenii s-au întors apoi la vechile lor tractoare UTB.

„Imposibil să ajungem la ele”

Radu Dabloţiu are 50 de hectare de pământ şi lucrează cu vechile tractoare româneşti. Acesta ar fi vrut să îşi reînnoiască parcul, însă a plecat dezamăgit. „E foarte greu de luat un tractor. Sunt foarte frumoase, dar e aproape imposibil să ajungem la ele. Noi vrem să facem agricultură ca în vest, dar tractoarele româneşti sunt depăşite fizic şi consumă exagerat”, a spus Dabloţiu.  Unde mai pui că pentru un tractor de lux, dotat cu computer de bord, monitor, aer condiţionat şi scaun ergonomic, utilajele şi auxiliarele (plug, semănătoare, compactor) trebuie să fie pe măsură, care, de asemenea, nu sunt deloc ieftine. Preţurile lor variază între 30.000-60.000 de euro. 

O altă mare durere a agricultorilor este că nu pot cumpăra tractoare cu bani de la bănci. „Nu dau bani pentru agricultură pentru că şi ei ştiu că e un domeniu aflat la pământ”, a mai spus Radu Dablonţiu. Singurele şanse sunt fondurile externe, care se obţin greu.

Combină la preţ de vilă în centru

Nici combinele de la expoziţie nu au preţuri mai mici. Cel mai scump exponat, marca Claas, costă aproximativ 300.000 de euro. „Ne mirăm că la noi un kilogram de grâu este mai scump ca cel din vest. Asta se întâmplă pentru că acolo nu costă atât de mult producţia”, a spus Adrian Vasiliu, un alt agricultor bănăţean.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite