Tot ce trebuie să ştiţi când cumpăraţi pneuri second-hand. Cum se descifrează marcajul DOT, codul care indică vârsta exactă a cauciucurilor

Tot ce trebuie să ştiţi când cumpăraţi pneuri second-hand. Cum se descifrează marcajul DOT, codul care indică vârsta exactă a cauciucurilor

Şi anvelopele au termene de garanţie

În cazul în care cumpăraţi anvelope second-hand, ori o maşină la mâna a doua, nu doar starea cauciucurilor trebuie controlată cu atenţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anvelopa poate să arate bine, însă acest lucru nu înseamnă că suteţi în cea mai bună siguranţă. Este posibil ca termenul de valabilitate să fie depăşit! Şi la înlocuirea anvelopelor, indiferent dacă e vorba de schimbul de anvelope de la iarnă la vară sau invers, sau schimbul datorat unui grad de uzură ridicat, şoferii trebuie să aibă în vedere “vârsta” anvelopelor. Cum pot afla acest lucru? Prin citirea marcajul "DOT". 
 
Prescurtarea “DOT” provine de la “Department of transportation”, ministerul transporturilor din SUA fiind cel care a introdus acest marcaj la sfârşitul anilor ‘70. 
“Marcajul DOT este un marcaj ce poate fi regăsit pe toate anvelopele pentru vehicule sub forma unei inşiruiri de cifre pe flancul anvelopei. De interes major pentru un şofer care îşi schimbă anvelopele sunt doar ultimele patru cifre care se regăsesc într-un chenar oval. Acestea indica data de fabricatie a anvelopei sub următoarea formă. De exemplu: cifra «3615», unde «36» reprezintă săptămâna, iar «15» anul de fabricaţie. Deci, săptămâna 36, anul 2015. Sfătuim şoferii să verifice acest marcaj atunci când achiziţionează anvelope noi, indiferent de sezon”, a explicat Traian Pop, director la firmei germane Delticom AG. 
 
Dacă pe DOT se află doar trei cifre, atunci chiar există o mare problemă. Înseamnă că anvelopele au fost fabricate înainte de anul 2000. Dacă sunt patru cifre, este clar că anvelopa a fost făcută după anul 2000. 
 
Referitor la o durată de timp specifică care să indice cât timp de la data fabricaţiei acestea pot fi considerate noi, Traian Pop susţine că Asociaţia Germană a Industrei de Anvelope indică o perioadă de cinci ani, cu condiţia ca acestea să fi fost depozitate în condiţii optime.

Citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: