Tot ce trebuie să ştii despre căminele studenţeşti din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La universităţile de stat din Timişoara învaţă în fiecare an aproximativ 50.000 de studenţi, care au la dispoziţie puţin peste 13.000 de locuri de cazare.

Studenţii Universităţii de Vest din Timişoara au la dispoziţie puţin peste 3.000 de locuri de cazare, insuficiente faţă de numărul tot mai mare de tineri admişi la facultăţie instituţiei, aproximativ 20.000 acum. Anul trecut, de exemplu, au fost peste 6.000 de cereri de cazare în cămin.

În urmă cu doi ani, conducerea UVT a investit peste 100.000 de euro în renovarea tuturor spaţiilor de cazare, care oferă acum condiţii decente, de la geamuri termopan până la internet wireless, cablu TV sau maşină de spălat. Opt dintre cele 10 cămine sunt situate în zona Complexului Studenţesc, în timp ce alte două se află în cartierele Ronaţ, respectiv Modern (strada Renaşterii).

căminul Camelia, din Ronaţ, se remarcă prin condiţiile excelente care le oferă. Este vorba de miniapartamente cu două paturi, cu chiuvetă, duş şi frigider. De asemenea, se oferă bucătărie la comun, dotată cu tot ce îi trebuie unui student. Aici sunt disponibile 245 de locuri.

Pot cere loc în cămin la UVT toţi studenţii de la cursurile cu frecvenţă, însă există criterii de departajare. Conform regulamentului, cazările în cămine se realizează pe principiul egalităţii în drepturi între studenţii UVT. Cazarea se face distinct pentru două categorii: pe baza rezultatelor şcolare şi cazuri sociale. Procesul de cazare cuprinde mai multe etape, începe în timpul verii şi se încheie cu cazarea efectivă a celor care au primit loc, în prima săptămână din octombrie. 

La mijlocul lunii iulie a început construcţia unor noi cămine în Complexul Studenţesc. Este vorba de un ansamblu de clădiri în valoare de 16 milioane de euro. Se vor construi două clădiri moderne, cu şase etaje, care vor semăna mai de grabă cu un complex hotelier de cinci stele. Vor exista 770 de locuri, în camere pentru două şi trei persoane. Căminele vor avea o parcare subterană, la parter vor funcţiona spaţii comerciale, la etajul 1 va fi un restaurant-cantină şi o bibliotecă, iar la ultimul etaj un spaţiu de recreere cu o sală modernă de fitness.

La Universitatea Politehnica Timişoara, unde învaţă în jur de 16.000 de studenţi, numărul de cereri de cazare a fost, în ultimii ani, aproximativ egal cu numărul de locuri din cămine: aproape 6.000. Universitatea Politehnica are cel mai mare număr de cămine din Timişoara, 16, dintre care două sunt cu garsoniere, acestea fiind destinate cadrelor didactice, doctoranzilor, angajaţilor şi sportivilor UPT. UPT se numără printre puţinele universităţi din ţară care oferă cazare tuturor studenţilor săi, netimişoreni, în cele 16 cămine studenţeşti proaspăt renovate.

La fel şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, unde toate cererile au fost acoperite. Aici sunt patru cămine cu circa 1.500 de locuri.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, unde învaţă 6.200 de studenţi, sunt şapte cămine cu un total de circa 2.500 de locuri. Şi aici, în ultimii ani, numărul de locuri a fost aproximativ egal cu cel al solicitărilor de cazare, conform conducerii universităţii.

Chiar dacă au fost luate măsuri în ultimii ani, vânzările ilegale de locuri în cămin nu s-au oprit, afişe cu posibilităţi de acest gen apărând şi în 2013. Sancţiunile pentru cei prinşi că şi-au vândut locul în cameră pot ajunge până la exmatricularea de la Universitate.

Citeşte şi:

ADMITERE FACULTATE 2013 Încep înscrierile la Universitatea Politehnică din Timişoara

ADMITERE FACULTATE 2013 S-a dat startul admiterii la Universitatea de Vest din Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite