Topul bancurilor cu bănăţenii care fac mişto de vecinii olteni: „Ce îşi doresc copiii olteni să ajungă atunci când vor creşte mari? Răspunsul: Timişoreni!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bănăţenii preferă să facă glume pe seama altora
Bănăţenii preferă să facă glume pe seama altora

Un banc vechi spune că, în fiecare dimineaţă, bănăţeanul se uită în oglindă şi se minunează de el însuşi. „Doamne, mândru mi-s! Ce-mi vine să mă ţuc!”, spune fălos bănăţeanul în faţa propriei imagini.

Dacă cineva va da o căutare pe Internet după bancurile despre bănăţeni cu siguranţă va rămâne dezamăgit. Numărul glumelor legate de această regiune este nesemnificativ faţă de cele ale moldovenilor, oltenilor sau ardelenilor, care se găsesc cu sutele. Mai toate bancurile care au căutare „Banat” sunt de fapt cu olteni sau moldoveni. 

Cercetătorii confirmă că-n cazul bănăţenilor s-au împământenit o serie de stereotipuri pozitive. “Bănăţeanul e un domn, bănăţeanul însuşi are sentimentul că aparţine unui alt teritoriu, unui teritoriu ales, că numai acolo s-au iubit şi s-au înţeles minorităţile conlocuitoare, că au contribuit cu toţii la o cultură mult superioară a tot ceea ce se întâmplă în România de azi. Bănăţenii au reuşit să impună acest stereotip pozitiv, această autopercepţie”, a declarat etnologul Ioana Popescu. 

Un banc vechi spune că, în fiecare dimineaţă, bănăţeanul se uită în oglindă şi se minunează de el însuşi.
„Doamne, mândru mi-s! Ce-mi vine să mă ţuc!”, spune fălos bănăţeanul în faţa propriei imagini.

„Până în 1989, olteanul a reprezentat ţinta favorită a bănăţeanului. În Banat, sunt multe bancuri cu olteni. Ei au venit masiv în Banat, în cursul istoriei”, explică profesorul Ion Boldureanu. 
 

“Un bănăţean acceptă mult mai uşor în preajma sa un vienez, un ungur, sârb sau neamţ, decât un mitic, oltean sau moldovean. Un oltean impresionează neplăcut un bănăţean prin debitul verbal, prin tonul cu care vorbeşte, ridicat, arţăgos, prin spiritul de gâlceavă, aprinderea rapidă, lucruri care-l fac pe bănăţean să se uite ciudat şi să se întrebe ce caută ăsta aici", spune istoricul Ioan Haţegan.

Iată şi câteva bancuri sugestive:


- Ce îşi doresc copiii olteni să ajungă atunci când vor creşte mari? Răspunsul: Timişoreni!


- De ce au oltenii gât de girafă? Ca să vadă când se elibereză un post de director în Banat!


- Care e cel mai mare ghinion al barbatilor din Banat? Au soţii oltence.

- Ce îşi spune un oltean mutat în Banat în faţa oglinzii în timp ce îşi dă palme? Na, na, na, eşti de şase luni deja în Banat şi nu eşti încă director!


- De ce au bănăţenii un singur copil? Răspuns: De zgârciţi, dacă ar putea ar face jumate.


- De ce cântă Sofia Vicoveanca precum că în Moldova is numai flori? Pentru că toate buruienile au venit în Banat.


- Pe vremuri, la bariera dintre Banat şi Oltenia, bănăţenii au pus o pancardă pe care scria: Olteni, să ne pupaţi în fund! La care apare răspunsul oltenilor: Şi noi pe voi!


- De ce se urcă oltenii pe Carpaţi? Ca să se uite la ardeleni şi la bănăţeni dacă mai sunt locuri de conducere!
 

- Banatu-i fruncea, zice o vorbă românească. Din păcate, zilele astea, la mare căutare e ceafa.

Citiţi şi:

„De ce fug moldovenii după salvare? Ca să pupe crucea”. „Planuri de viitor: bluji am, jeacă-mi cumpăr, oleacă de bătaie ştiu...”. Top 10 bancuri cu moldoveni 
Bancuri cu moldoveni. La fel ca şi ceilalţi români din alte regiuni ale ţării, moldovenii au devenit, de-a lungul anilor, ţinta ironiilor conaţionalilor, pe seama lor fiind făcute multe bancuri.

De unde li se trag oltenilor cele mai bune bancuri. Explicaţiile specialiştilor: „Când văd Marea Neagră, ei spun: Muică, ce de Olt!“

La fel ca şi zvonurile, bancurile şi glumele despre olteni fac parte dintr-un aşa numit imaginar informaţional, sunt de părere specialiştii. Inventivitatea nu are limite, iar românii au idei preconcepute faţă de conaţionalii lor proveniţi din alte regiuni.

Topul celor mai bune bancuri despre Caracal, cel mai amuzant oraş din toată Oltenia. De ce pun caracalenii steaguri la poartă?
Oraşul Caracal se numără printre puţinele localităţi căreia îi sunt dedicate bancuri. Există rubrici speciale cu bancuri doar cu şi despre caracaleni şi oraşul lor. În cele ce urmează vă invităm să vă descreţiţi frunţile cu cele mai reuşite bancuri despre fosta capitală a judeţului Romanaţi şi locuitorii săi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite