FOTO Timişoara, în timpul grandioasei expoziţii din 1891. A fost vizitată şi de împăratul Franz Josef I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impăratul Franz Josef, în faţa Palatulului Culturii din Timişoara, în 1891 FOTO Ascuns prin Transilvania
Impăratul Franz Josef, în faţa Palatulului Culturii din Timişoara, în 1891 FOTO Ascuns prin Transilvania

Timişoara a găzduit în 1891 una dintre cele mai importante evenimente expoziţionale din Europa, Expoziţia Industrială şi Agricolă.

În perioada 19 iulie- 30 seprembrie 1891, Timişoara a găzduit Expoziţia Industrială şi Agricolă, una din marile evenimente de profil din Europa acelor vremuri. Expoziţia s-a desfăşurat în actualul parc al copiilor cât şi în Parcul Rozelor, care atunci s-a numit Parcul Franz Josef. Au fost ridicate opt pavilioane - trei dedicate industriei, comerţului şi maşinilor, o hală a industriei, plus un restaurant. Pavilioanele realizate din lemn aveau în total 32 de săli.


În 16 septembrie 1891, la Timişoara a poposit Majestatea Sa Impăratul Austriei şi Rege al Ungariei, Franz Josef I. Acesta a fost primit cu fast în faţa Palatului Culturii. La 27 septembrie, împăratul şi prinţil moştenitor au vizitat Expozişia Industrială şi Agricolă. Publicaţiile vremii scriau că au rămas impresionaţi de tot ce au văzit. 

La expoziţia agro-industrială din 1891, de la Timişoara, grădinarul Wilhem Mühle a primit Crucea de Aur în grad de ofiţer din partea lui Franz Josef, ocazie cu care a devenit florarul oficial al Curţii Imperiale de la Viena. 


Potrivit catalogului bilingv maghiar-german editat cu acel prilej, pe 120 de pagini, parcul expoziţiei a fost realizat gratuit de  Willhelm Mühle.

Expoziţia industrială şi agricolă

Intrarea principală la Expoziţia Industrială şi Agricolă din Parcul Rozelor (pe atunci Parcul Franz Josef)

Horticultura, scria Oskar Beran, autorul catalogului, era mai amplu reprezentată decât în orice altă expoziţie de această natură. Wilhelm Mühle adunase la acea expozţie nu mai puţin de 300 de varietăţi de trandafiri. Bineînţeles, a atras atenţia întregii lumi. Parcul a fost realizat parţial în stil francez, în concordanţă cu faţada halei industriale, şi parţial în stil englez.

Timişoara avea 44.000 de locuitori


Unul din reperere importante ale anului 1891 este începerea demolării zidurilor de apărare şi astuparea şanţurilor din jurul cetăţii, avizat de împăratul Franz Josef. În 1891 au fost complet demolate cele trei porţi de acces în Cetate, Poarta Vienei, Petrovaradin şi Ardealului.

În 1891, Timişoara avea 44.000 de locuitori şi era în plin având al dezvoltării edilitare, industriale şi culturale. 

Cu acest prilej au venit în Timişoara o mulţime de oameni importanţi, afacerişti, vizitatori, turişti, la sfârşit de an fiind înregistraţi un număr impresionant de pasageri la societatea de tramvai. 


Anticipându-se acest eveniment, au fost cumpărate cinci vagoane mici de persoane, de la Fabrica de Vagoane Graz, pentru a face faţă fluxului mare de călători. 

Tramvai cu cai Timişoara

Unul din cele 5 vagoane mici în P-ţa Sf. Gheorghe FOTO ratt.ro

Fiecare din aceste cinci vagoane era tras de un singur cal, având o greutate mai mică în comparaţie cu cele existente în parcul societăţii. Parcul de tramvaie număra 36 de vagoane: 21 vagoane mari şi cinci vagoane mici, şapte vagoane pentru transportul de marfă, două vagoane pentru transportul de bagaje şi un truc de vagon.

Fotograful oficial al evenimentului a fost timişoreanul Kossak Jozsef. Fotografiile de mai jos îi aparţin şi au fost preluate de pe portalul banattera.net.


Aleea principală în faţa pavilioanelor industriei şi zahărului 


Pavilionul societăţii de căi ferate a Austro-Ungariei 

Expoziţia industrială şi agricolă
Expoziţia industrială şi agricolă


Pavilionul judeţului Torontal 

Pavilionul silviculturii 

Expoziţia industrială şi agricolă
Expoziţia industrială şi agricolă


Pavilionul industriei metalurgice 


Pavilionul Bocşa-Germană 


Marele restaurant 

Expoziţia industrială şi agricolă
Expoziţia industrială şi agricolă
Expoziţia industrială şi agricolă

Pavilionul zahărului a societăţii maghiare pe acţiuni 

Expoziţia industrială şi agricolă

Pavilionul oraşului Biserica Albă (astăzi în Serbia)

Expoziţia industrială şi agricolă


Pavilionul oraşului Vinga 

Citiţi şi:

FOTO Strălucirea Timişoarei între cele două războaie mondiale


FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

FOTO Schimbarea faţadei fasciste a Operei şi Teatrului Naţional din Timişoara: "Ne-a fost lăsat un arc de triumf al prostiei"

Expoziţia industrială şi agricolă
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite