Primul ştrand cu apă minerală din Europa se redeschide la Buziaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Toma, administratorul ştrandul de la Buziaş FOTO Ştefan Both
Sorin Toma, administratorul ştrandul de la Buziaş FOTO Ştefan Both

Ştrandul din localitatea timişeană Buziaş a fost construit în 1874. Duminică, va fi redeschis pentru public, prima dată după trei ani în care nu a avut vizitatori.

Ştrandul de la Buziaş, proaspăt renovat, are totuşi ceva din atmosfera altor secole. Are acelaşi banzin vechi şi au fost păstrate vestiarele de lemn, care erau folosite la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Gardul şi intrarea sunt, de asemenea, cele de pe vremea străbunicilor. Ştrandul cu apă minerală îşi redeschide porţile după ce Tratament Balnear Buziaş SA a închiriat baza societăţii Aqua Sana, deţinută de omul de afaceri Sorin Toma.
 
„Suntem oameni din partea locului. Avem părinţi la Buziaş. Am cochetat de mult cu ideea de a închiria ştrandul, pentru că era păcat să rămână în acea stare. Noi stăm foarte aproape de ştrand şi am văzut mereu starea în care se afla. Am luat legătura cu cei de la Tratament Balnear SA, care ne-au făcut o închiriere. Ne-au ajutat şi la reamenajare“, a explicat Sorin Toma, administratorul ştrandului.
 
Nefolosită de atâta timp, baza a avut nevoie de multe lucrări de reabilitare. „Era degradat tot, era plin de bălării. Uşile de la vestiare erau rupte, ţiglele au fost furate. Instalaţia electrică nu mai exista, a trebuit refăcute toate instalaţiile sanitare. Mai avem ceva de lucru, dar până dumincă sperăm să fie totul pus la punct“, a mai spus Toma.
 
Apă cu proprietăţi curative
 
Ştrandul a fost construit în anul 1874 şi este primul ştrand european cu apă minerală. Apa din bazin vine dintr-un foraj de 120 de metri adâncime şi este identică cu cea care curge în fântânile din staţiune. „Esta apă minerală de băut care vine la o temperatură de 13 grade Celsius din puţ. În bazin, temperatura se ridică la 18-22 de grade Celsius. Apa rece, foarte bogată în fier, are efecte relaxante. Bazinul este standard, are peste tot 1,8 metri, iar apa este continuu recirculată“, a explicat Sorin Toma.


 
Apa curge în bazin din aceeaşi ţeavă de la inaugurarea lui. Pentru că apa curge tot timpul, bazinul a căpătat culoarea roşiatică din cauza fierului din apă. Ştrandul are 27 de metri lungime şi zece metri lăţime şi se află în păduricea Buziaşului. Are o capacitate de aproximativ 800 de locuri. Nu vor lipsi dotările specifice ştrandurilor de azi, bar, teren pentru activităţi sportive, loc de joacă pentru copii, nisip şi un restaurant. „Ne aşteptăm să vină clienţi din Timişoara, Lugoj, Reşiţa şi din împrejurimile Buziaşului. Important de precizat că bazinul va deservi şi clienţii care vin la tratamente, la Buziaş“, a completat administratorul de la societatea Aqua Sana.
 
Un prim proces de modernizare a ştrandului a fost făcut de cei de la Tratament Balnear Buziaş, în anul 2006, după zece ani de conservare. Buziaş, care se află la 33 de kilometri de Timişoara, este cunoscut pentru staţiunea balneoclimaterică  cu o istorie de peste 200 de ani. În anul 1811 au fost pentru prima dată valorificate apele minerale ca remedii pentru numeroase afecţiuni ale organismului.

image
Ştrandul de la Buziaş FOTO Ştefan Both

Apele minerale de la Buziaş sunt unice în Europa, fiind carbogazoase, feriginoase, clorurate, magneziene, calcice, sodice şi bicarbonate. Sunt benefice pentru afecţiuni cardiovasculare, reumatisme degenerative, afecţiuni post-traumatice, neurologice periferice şi a celor digestive şi hepato-biliare.

Specialiştii spun că o simplă  baie are efecte benefice în cazul bolnavilor care au nevoie de recuperare după ce au suferit accidente vascular-celebrale sau diferite traumatisme. Ştrandul se află în parcul de la Buziaş, care, de asemenea, are nevoie de investiţii urgente. Vechile construcţii din lemn sunt atacate de boli şi carii, iar în cazul în care nu se va interveni cu lucrări de specialitate ar putea dispărea o altă pagină din istoria Banatului.

Staţiune de peste 200 de ani
 
Primul sezon estival la Buziaş a fost inaugurat în anul 1811, după ce profesorul universitar Andreas Winteri a testat calitatea apelor şi a descoperit că, pe lângă gazele de carbon, izvoarele conţin calciu, sodiu şi fier. Localitatea a fost declarată staţiune balneară în 1839. Ştrandul a fost inaugurat în 1874 şi a devenit un loc preferat de locuitorii Timişoarei din perioada austro-ungară. Ştrandul a fost folosit cu succes şi în perioada interbelică.

Ştrand Buziaş

Între 1903 - 1907 sunt forate 12 izvoare de adâncime şi se construieşte fabrica de îmbuteliere a apei minerale, iar în 1909 apa minerală era comercializată sub numele Muschong Phönix. În septembrie 1898, împăratul Franz Iosif şi moştenitorul tronului, prinţul Franz Ferdinand, au vizitat Buziaşul. Parcul din Buziaş, cu o suprafaţă de 20 hectare, este un parc dendrologic cu multe specii rare de copaci, cel mai important fiind Platanul. Arhitectura staţiunii este în stil turcesc, bizantin, unic în România. Singurele promenade similare din Europa se găsesc în Karlovy Vary şi în Baden-Baden.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite