EXCLUSIV Cum a fost păcălit fiul lui „Tarzan“ la Timişoara. A rămas doar un zid din adevărata casă a familiei lui Johnny Weissmüller

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Johnny Weissmuller Jr., alături de Constain Dumitra, la inaugurarea plăcuţei
Johnny Weissmuller Jr., alături de Constain Dumitra, la inaugurarea plăcuţei

Johnny Weissmüller Jr, fiul actorului care l-a întruchipat pe Tarzan în anii ’30, a ajuns la Timişoara în 2004 pentru a vizita locurile unde s-a născut tatăl său. Autorităţile l-au dus la o casă falsă. Adevărata locuinţă a fost demolată cu puţin timp în urmă.

La aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Johnny Weissmüller, de cinci ori campion olimpic la înot şi actorul care l-a interpretat pe „Tarzan“, Constantin Dumitra, directorul Atletic Club Marathon, l-a invitat la Timişoara pe fiul fostului sportiv şi actor de la Hollywood, din dorinţa de a-i arăta meleagurile natale ale tatălui său.

Johnny Weissmüller s-a născut în cartierul timişorean Freidorf – pe atunci parte din Ungaria –, la 2 iunie 1904. Părinţii, Petrus şi Elisabeth Weissmüller, şvabi din Banat, au emigrat în Statele Unite ale Americii împreună cu fiul lor, pe atunci, în vârstă de şapte luni. 

Evenimentul organizat în 2004 cu ocazia vizitei la Timişoara a lui Johnny Weissmüller Junior, şi el actor la Hollywood, s-a dovedit o mare păcăleală, un fals grosolan pus la cale de autorităţile locale de atunci. La acea vreme, primar al Timişoarei era Gheorghe Ciuhandu.

Fiul lui „Tarzan“ a fost dus la o casă din Piaţa Petöfi Sándor, aflată la câteva străzi de cea în care s-a născut tatăl său, dar care a fost aleasă la întâmplare, doar pentru că se afla într-o piaţă publică, într-un loc vizibil şi pentru că semăna cu cea originală. Oficialii au crezut că nimeni nu va căuta vreodată adresa adevărată. 


Le-am spus că totul e o minciună şi că au promovat o casă falsă. Mi-au transmis să îmi văd de concurs, că nu este treaba mea cu casa“, susţine Constantin Dumitra.
 

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei susţin că, la vremea aceea, se credea că adevărata locuinţă nu mai exista. 


„Atunci s-a căutat adresa veche, iar numerele vechi nu mai corespundeau cu cele noi. Atunci s-a ales o casă despre care s-a spus că se află măcar în zonă, nu că ar fi cea originală. Nu cred că ar fi fost cineva atât de bolnav să schimbe casa doar pentru că nu era drumul asfaltat. Îmi pare rău să aud că s-a găsit casa veche, dar e păcat că s-a dărâmat. Mă întreb de ce nu am aflat atunci, de ce nu a ieşit nimeni să spună până acum. Nu cred că cineva a ales casa greşită intenţionat“, ne-a declarat Adrian Orza, fostul viceprimar al Timişoarei.

Johnny Weissmuller la Timişoara

Constantin Dumitra şi Weissmüller Jr. în casa unui profesor din Freidorf

În 2004, adevărata casă a familiei Weissmüller, de pe strada Contemporanul, încă mai era în picioare, iar proprietarii acesteia, membrii familiei Croitoru, erau convinşi că vor avea oaspeţi din SUA. Au aflat în ultimul moment că s-a schimbat planul. 


La vremea aceea, în zonă nu exista asfalt, iar strada Contemporanul arată şi acum ca la ţară. S-a întâmplat ca, în preajma vizitei americanilor, să fie o vară ploioasă, iar străzile din Freidorf erau pline de noroi şi de bălţi. Astfel, autorităţile locale au decis să-i ducă pe oaspeţii de peste Ocean la o casă asemănătoare, aflată pe o stradă asfaltată din apropiere. 
 

CASA, DĂRÂMATĂ ACUM TREI ANI


La zece ani de la acea vizită şi la opt ani de la moartea lui Johnny Weissmüller Jr, Constantin Dumitra încearcă să restabilească adevărul. S-a orientat din amintiri şi a încercat să redescopere casa de pe strada Contemporanul, însă din ea nu a mai rămas decât o bucată din zidul de la stradă. 

În spatele acestuia se ridică o vilă impunătoare. Vecinii spun că foştii proprietari au vândut-o în urmă cu trei ani, moment în care a şi început noua construcţie.

„Eu stau aici din 1963. Ştiu foarte bine povestea lui Johnny Weissmüller. Asta e casa în care s-a născut. Ceea ce s-a întâmplat acum zece ani este de neînchipuit. A fost o mare tâmpenie, au făcut oraşul de râs în lume. Toată America ştie că au fost minţiţi în România. Nu suntem în stare să păstrăm ce am moştenit de la unguri şi de la nemţi. Distrugem tot!“, spune revoltat Viorel Magdaş, unul dintre vecini. 
 

Casa dărâmată a familiei Weissmuller

Viorel Magdaş (stânga) locuieşte din 1963 pe strada Contemporanul 
 

Maria Croitoru, cea care a locuit în casa de pe strada Contemporanul, trăieşte tot în Timişoara alături de fiul său, Stelian. Acum este foarte bătrână, iar după ce soţul său, Marcel, a murit, memoria îi joacă feste. Oamenii sunt surprinşi că se mai interesează cineva de acest caz. 


„Îmi amintesc bine acea zi, pentru că am aşteptat să vină la noi Johnny Weissmüller Jr. A venit cineva, la un moment dat, şi le-a spus părinţilor mei că nu trebuie decât să primească o scurtă vizită. Nu a mai venit nimeni. Atunci m-a sunat cineva şi mi-a spus că americanul este la casa lui «Tarzan», dar în altă parte. Nu mi-a venit să cred! Ştiam că este o minciună şi nu mi se părea normal. Nevasta mea a plecat imediat acolo şi a încercat să le spună oamenilor că au greşit casa, dar nimeni nu a băgat-o în seamă. Au ales altă casă probabil pentru că nu era asfaltat la noi. Au făcut ceva tipic românesc“, spune cu dezamăgire Stelian Croitoru, care şi el locuia în 2004 în casa de pe strada Contemporanul. 

Casa dărâmată a familiei Weissmuller

Din casa familiei Weissmüller a rămas doar o bucată de zid şi gardul

Familia Croitoru s-a mutat în acea casă în 1981, după ce a cumpărat-o de la Jakob Weissmüller, una din rudele actorului. „Înainte, acolo locuia o femeie în vârstă, tot din familia Weissmüller. Au plecat apoi în Germania. Lângă casa noastră mai stătea o rudă de-a lor“, afirmă Croitoru.

image


 

O VIZITĂ MISTERIOASĂ


Bărbatul îşi aminteşte că, la două-trei luni de la venirea lui Weissmüller Jr la Timişoara, în faţa casei lor s-a oprit o maşină din care au coborât trei americani. Nu ştia niciunul limba română, dar se interesau de casa lor. 

„Nu ştiu engleză şi nu am înţeles exact ce doreau. M-am prins că voiau să vadă casa, să-i facă poze. Mi-am dat seama că au legătură cu Weissmüller, dar nu am înţeles cine sunt. Am priceput că sunt de la Los Angeles“, îşi aminteşte Stelian Croitoru. 
 

După această vizită misterioasă, nimeni nu s-a mai interesat de casa de pe strada Contemporanul. „Era foarte veche şi era construită din văiugă (n.r. – lut şi paie). Se putea face o reabilitare dacă se dorea. Dar nu s-a vrut. Nu s-a aflat pe nicio listă de protecţie. Acum trei ani, am primit un preţ bun şi am vândut-o, iar cei care au cumpărat-o au şi demolat-o“, susţine Stelian Croitoru. 

Casa dărâmată a familiei Weissmuller

Stelian Croitoru alături de mama lui

Constantin Dumitra are o bănuială legată de apariţia americanilor la poarta familiei Croitoru: „Johnny nu a venit singur la Timişoara. Pe lângă soţie, au mai fost încă trei persoane. Ei nu erau pe listă şi au apărut, practic, neinvitaţi. Acest lucru mi-a încurcat şi socotelile, pentru că nu m-a ajutat nimeni. Cred că cei care s-au întors la Timişoara în secret au fost cei trei care au fost cu Johnny. Era un tip care prezenta meteo la un post de televiziune din Los Angeles, fiul acestuia – actor în America – şi o femeie foarte bogată, prietenă cu Johnny“.


A ŞTIUT CARE ERA CASA


Înainte de a veni la Timişoara, Johnny Weissmüller Jr a fost în Germania, la Ulm, unde se află Muzeul Şvabilor Dunăreni şi asociaţia care se ocupă de memoria germanilor din Banat. 
 

Cei de la Ulm au toată istoria familiilor şvăbeşti din Banat. Ei mi-au trimis poza cu casa originală, făcută la începutul secolului trecut, dar şi adresa. Aşa am ajuns eu la casă. Johnny a văzut poze. Când a fost dus la locuinţa pregătită de Primărie, a rămas surprins. A şi spus: «Nu aceasta este casa!». După momentul oficial, la care au participat primarul, viceprimarul, oficialităţile locale şi presa, l-am luat pe Johnny cu maşina şi ne-am dus la casa originală. Nu am coborât din maşină, dar măcar a putut vedea casa“, povesteşte Constantin Dumitra.


PLĂCUŢA COMEMORATIVĂ A FOST DATĂ JOS


Pe 20 ianuarie s-au comemorat 30 de ani de la moartea lui Johnny Weissmüller, actorul care l-a întruchipat pe Tarzan. Una dintre personalităţile marcante cu care s-a mândrit Timişoara de altădată a fost uitată total în România. Astăzi, nimic nu mai aminteşte de faptul că Johnny Weissmüller s-a născut în cartierul Freidorf din Timişoara.
 

În 2004, oficialităţile au montat o placă pe casa falsă, pe care scria: „În acest loc s-a aflat casa în care s-a născut la 2 iunie 1904 campionul olimpic la nataţie, marele actor Johnny Weissmüller“. Plăcuţa a fost dată jos în 2013 de către proprietarul care s-a săturat să mai mintă. Nici nu mai dorea să fie deranjat de turişti sau de curioşi. 

Placa pentru Tarzan

Ioan Păunescu a demontat plăcuţa de pe casa sa

„Aceasta nu este casa în care s-a născut Johnny Weissmüller! Eu am fost pus mereu în postura să mint. Veneau turişti de peste tot, iar eu inventam pentru ei poveşti despre Tarzan. Când a venit fiul lui aici, au fost nevoiţi să găsească o casă asemănătoare. Au venit la mine pentru că această casă este mai veche şi seamănă cu cea în care a stat familia Weissmüller. Am fost de acord, dar apoi am avut destule probleme. Nu am primit niciodată nimic de la Primărie: o scutire de taxă sau ceva. Din contră, eu le dădeam câte o ţuică turiştilor care veneau“, se plânge Ioan Păunescu, fost profesor de istorie la Liceul Industrial „Auto“ din Timişoara şi proprietarul casei care i-a fost arătată lui Weissmüller Jr.
 

Oficialităţile locale au promis, anul trecut, că vor realiza un bust al lui Tarzan, în faţa casei false, însă acest lucru nu s-a mai realizat. 

Placa pentru Tarzan
Placa pentru Tarzan

Asemănarea dintre cele două case. Falsul în stânga, originalul în dreapta  
 

Cum l-a învins Johnny Weissmüller pe Clark Gable


Johnny Weissmüller a murit la 20 ianuarie 1984, la Acapulco, în Mexic, unde a locuit cu ultima soţie. De cei 30 de ani de la moartea lui Johnny Weissmüller şi-au amintit însă o serie de publicaţii din lume. Un articol i-a fost dedicat de cotidianul „Italian Sued Tirol News“, care apare în regiunea autonomă Tirolul de Sud.


„Sute de actori au candidat pentru rolul principal din «Tarzan the Ape Man» («Tarzan, omul-maimuţă»), din 1932. Printre cei pe care a trebuit să îi învingă Johnny Weissmüller a fost şi starul Clark Gable. Calităţile înotătorului au înclinat balanţa. Vocea lui subţire şi lipsa de experienţă în faţa camerelor de filmat au fost compensate de farmec şi de muşchi. Textele sale s-au redus la câteva cuvinte, printre care şi celebrul strigăt. Weissmüller a murit în urma unui accident vascular cerebral. Aşa cum i se cuvine unui rege al junglei, la înmormântare a fost adus şi un cimpanzeu“, a scris cotidianul „Italian Sued Tirol News“.


RENEGAREA
 

Chiar dacă s-a născut la Timişoara, Weissmüller a susţinut ulterior că s-ar fi născut în Windber, în Pennsylvania, probabil pentru a fi selectat în lotul naţional de nataţie al SUA.

Cheeta alături de actorii din "Tarzan"

"Tarzan" şi protagoniştii îndrăgitei serii de filme

La sfatul unui medic, pentru că era un băiat bolnăvicios, s-a alăturat unui club de înot şi a devenit unul din cei mai cunoscuţi sportivi din lume. În anii ’20, a câştigat cinci medalii olimpice la nataţie şi a stabilit zeci de recorduri mondiale. A fost primul om care a spart bariera de un minut la proba de 100 de metri 

liber – 58,6 secunde, în anul 1922. 


Johnny Weissmüller a fost căsătorit de şase ori şi a avut trei copii: Johnny Weiss-müller Jr (decedat în 2006, la vârsta de 65 de ani), Lisa Weissmüller (a murit în 2007, la 66 de ani) şi Wendy Anne Weissmüller, care trăieşte şi astăzi.
 

Nu a lăsat medalia olimpică la Timişoara


În 2004, Johnny Weissmüller Jr a fost prezent la Timişoara timp de patru zile. A dat startul concursului „Biatlon «Johnny Weissmüller»“, organizat de Dumitra în memoria tatălui său, a participat la lansarea cărţii sale în limba română „Tatăl meu, Tarzan“ şi a asistat la dezvelirea plăcii comemorative de pe casa din Freidorf.

Johnny Weissmuller la Timişoara

Americanul a dat startul la biatlonul organizat de Dumitra

A adus cu el medalia olimpică obţinută de tatăl său, dar şi tricoul cu care a concurat la Olimpiada din 1932. Iniţial, a vrut să le lase la Timişoara pentru un muzeu, dar când a văzut ce e aici nu a mai lăsat nimic. A primit o lovitură foarte puternică şi la conferinţa de presă, unde a venit un singur ziarist, de la un ziar maghiar. Mi s-a spus că restul au fost la alegeri, pentru că în acea zi erau alegerile“, relatează Constantin Dumitra. 
 

Johnny Weissmuller la Timişoara

Johnny Weissmüller Jr. a prezentat la Timişoara tricoul de campion olimpic al tatălui său

Anul acesta se împlinesc 110 ani de la naşterea lui Johnny Weissmüller, ocazie bună ca membrii familiei să fie invitaţi din nou la Timişoara. „Ştiu sigur că la Ulm, în Germania, se pregăteşte un eveniment special pentru acest moment. Ei vor căuta să o invite pe fata lui Johnny Weissmüller. Nu ştiu dacă aş mai avea curaj să îi invit aici. Nu mi-a venit să cred că i s-a dărâmat şi casa“, încheie Constantin Dumitra, preşedintele Atletic Club Marathon. 

Citiţi şi alte poveşti inedite:


Olimpică la 11 ani. Beatrice Huştiu, cea mai tănără patinatoare din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă

Agentul SAS care face instrucţie cu IT-şti: „În '87 am venit la Timişoara să văd dacă se poate declanşa o revoluţie”

FOTO Povestea unei evadări din România comunistă. Opt zile târâş, foame şi sete la graniţa cu Iugoslavia

FOTO Aventurier în Indonezia: Românul care experimentează traiul aproape primitiv al papuaşilor


Fabuloasa poveste a regelui bănăţean din Insula Timor

FOTO Bioenergeticianul român care-i tratează pe călugării budişti din Thailanda

Copiii care cântă muzica Timişoarei de altădată. Cine sunt puştanii-minune din trupa Peregrinii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite