Agentul SAS care face instrucţie cu IT-şti: „În '87 am venit la Timişoara să văd dacă se poate declanşa o revoluţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barry Jones, angajat al companiei engleze IT „Frontier Silicon“ şi care conduce din 2013 un departament-pilot în Timişoara, a activat nouă ani în serviciile speciale britanice. În 1987, Jones a avut o misiune în oraşul bănăţean, unde a investigat posibilitatea de a declanşa o revoluţie anticomunistă

Faceţi cunoştinţă cu Barry Jones: un domn jovial, a cărui alură de rugbist nu te face să crezi că ar fi un specialist în domeniul IT. Britanicul în vârstă de 56 de ani a pus bazele unei reprezentanţe a companiei Frontier Silicon în Banat şi are o poveste demnă de un film de aventură. 
 

Britanicii de la Frontier  Silicon, furnizorul numărul unu mondial de circuite integrate şi module pentru aparate radio digitale, au ales Timişoara în anul 2012 pentru a deschide cel mai nou centru de inovaţii. Pentru noua locaţie s-a făcut un studiu care a cuprins 20 de ţări, de pe trei continente. Prima comandă a fost dezvoltarea softului unui produs wireless cu aplicabilitate în domeniul medical, însă planurile sunt uriaşe. 
 

De echipa de proiect a fost desemnat să se ocupe Barry 


Jones, un fost membru în Special Air Service (SAS). El a fost cel care a decis că Timişoara este cel mai potrivit loc pentru a pune pe picioare o unitate specială, care să facă performanţă la nivel înalt. Britanicul nu a ales Timişoara din întâmplare, ci pentru că a venit prima dată aici în anul 1987, într-un alt fel de misiune. Pe vremea aceea, Jones lucra pentru Special Air Service, o importantă unitate de luptă a Marii Britanii. 
 

„Am venit să investigăm dacă se poate declanşa o revoluţie anticomunistă în România. Strângeam informaţii despre situaţia din «Blocul estic». Ne-am întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii locale cu care s-au realizat diferite interviuri. Am stat trei săptămâni la Timişoara. Misiunea era de a strânge informaţii, pentru că era clar că va cădea comunismul în ţările din Est“, a spus Barry Jones. 


„LUPTAM ÎMPOTRIVA TERORISMULUI“


Peste doi ani, în decembrie 1989, la Timişoara s-a declanşat Revoluţia. Britanicul refuză să admită că misiunea lui a avut o asemenea consecinţă şi vrea să păstreze secrete detaliile primei lui vizite în România.

„Dacă v-aş spune cu cine ne-am văzut atunci, ar trebui să vă omor“, a glumit Barry Jones. 

Barry Jones a fost, în anii ’80, jucător şi apoi antrenor de rugby. A antrenat în mai multe ţări, printre care şi în eşalonul secund din Franţa şi în Australia. Jones spune că ajuns întâmplător în  Special Air Service, o unitate cu număr redus de „mercenari“ care desfăşoară activităţi secrete. SAS este cunoscută şi pentru forţa ei armată, făcând parte din unităţile speciale de luptă ale Marii Britanii. „Aveam activităţi în junglă, în munţi, în deşert. Luptam împotriva terorismului şi împotriva diferitelor grupări de crimă organizată, de traficanţi de droguri şi de arme“, a explicat Barry Jones.
 

Testul de recrutare în forţele speciale britanice este echivalent cu supravieţuirea. Dacă rezişti, rămâi. Jones a fost unul dintre cei patru oameni care au fost selectaţi, dintr-un

grup de 1.200 de persoane. 


„Ultimul test a fost să alerg 20 de ore, pe o distanţă de 60 de kilometri, pe munte, cu un rucsac de 70 de kilograme în spate“, a povestit Barry Jones. 

image

Armata în trupele speciale de la SAS
 

„Se lucra cu tehnologie nouă, inteligentă. Aveam cunoştinţe în calculatoare, laser, transmisii, sateliţi, eram responsabilul cu activităţile tehnice. Când apărea o tehnologie nouă, aceasta era încercată în cadrul armatei. Eu m-am ocupat de un sistem de criptare a mesajelor“, a mai spus Jones.

„NU EXISTĂ SCUZĂ PENTRU EŞEC“

Britanicul a povestit că, după nouă ani, când a decis să plece din armată, i-a trebuit o vreme să se acomodeze cu noua lui viaţă. „Nu e uşor să stai numai în junglă, în deşert şi pe munte. E foarte mare probabilitatea să cedezi psihic. Nu există scuză pentru eşec. De tine depind vieţile celor din echipă, ale oamenilor. Dar şi viaţa ta“, a explicat britanicul.
 

Mărturiseşte că, după ce a plecat din SAS, avut o perioadă în care a vrut să se rupă de lume. Mai apoi, în anul 2012, a fost recrutat de reprezentanţii corporaţiei Frontier Silicon pentru a dezvolta un centru de inovaţii de tehnologii înalte. Echipa din Timişoara a avut la început 40 de oameni şi urmează să se extindă la peste 100 de angajaţi. 

Cum a ajuns la Special Air Service

Barry Jones a terminat cursurile Facultăţii de Calculatoare din Manchester. „Pe vremea aceea, un calculator era cât o cameră. Am lucrat apoi ca analist de sistem, dar în acelaşi timp făceam şi sport. La vârsta aceea, nu îmi stătea mintea la calculatoare“, a spus Barry Jones.

Britanicul admite că îi plăcea să fie mereu cel mai bun, indiferent în ce domeniu. Era un mare fan al show-ului de cultură generală „The Krypton Factor“, care a debutat în Anglia în anul 1977. Din fotoliul de acasă, dădea mereu răspunsurile corecte. Aşa se face că prietenii l-au convins să se înscrie la concurs. 

„Era un show care te punea la încercare atât fizic, cât şi intelectual. M-au ales dintre 12.000 de candidaţi. Am ajuns în finală, însă am pierdut la ultima întrebare. Era toată familia în sală, emisiunea era urmărită de 20 de milioane de telespectatori. La ultima întrebare, am apăsat primul pentru răspuns. Îl ştiam. Însă, cum se face la spectacole de acest gen, a venit pauza, pentru că se filma trei ore. La reluare, pur şi simplu am uitat răspunsul. A fost o lecţie de viaţă. Indiferent cât eşti de bun, sub presiune şi bruiaj, poţi să o dai în bară“, a mărturisit Barry Jones.

Ca o ironie a sorţii, soţul celei care l-a învins în finală lucra pentru SAS. Barry nu ştia acest lucru, dar au început să participe împreună la concursuri de maraton şi triatlon. 

„După 12 luni de când ne-am împrietenit, am aflat că lucra pentru SAS. Eu eram foarte bun la capitolul anduranţă. Mi-a pus întrebarea: «Vrei să vezi cât eşti de bun?». Mi-a făcut oferta să mă duc să dau testul pentru a intra în armată. M-am dus“, a povestit Barry Jones despre modul în care a ajuns să lucreze pentru Special Air Service. 

De la Sharp şi Philips la întâlnirea cu Bill Gates

Când a decis să plece din armată, Barry Jones era deja un specialist în domeniul IT, iar iniţial a lucrat la diverse proiecte pentru Guvernul Marii Britanii. 

Compania Sharp i-a făcut apoi o ofertă pentru a lucra la crearea unor sisteme inovative. Astfel, a devenit şeful departamentului Software de la Sharp. „Am avut în jur de o sută de proiecte. Apoi am fost recrutat de Philips, pentru a lucra la dezvoltarea telefoanelor mobile. Acolo am lucrat la realizarea unui model nou de telefon mobil mai mic. Am devenit şeful diviziei din Franţa, însă circulam în toată lumea“, a mai afirmat Jones. Barry Jones le-a cerut conducătorilor de la Philips două milioane de lire sterline, pentru a pune pe picioare o companie, în Anglia, care avea să lucreze pentru toate companiile mari de telefonie mobilă din lume. „Compania pusă pe picioare de mine a fost vândută cu 84 de milioane de lire sterline“, a mai declarat Jones.

image

La inaugurarea sediului Frontier Silicon din Timişoara


Când era la Philips, Barry Jones a povestit că l-a cunoscut pe Bill Gates, cu care se laudă că a avut discuţii despre realizarea unui telefon inteligent. „Vroia să ştie cum se construieşte un smartphone.

Un an am stat la Seattle, în America. Bill Gates m-a invitat să îi arăt cum se face un smartphone. A fost un om bun, care se ţinea de cuvânt. Nu ne trimitem cărţi poştale de sărbători, dar cu siguranţă m-a ţinut minte. Mi-a plăcut să lucrez în Silicon Valley“, a mai spus Jones. ;

Se vede primar al Timişoarei

Britanicul are o înţelegere pe care a făcut-o mai ales cu el însuşi, conform căreia nu va părăsi Timişoara mai devreme de 15 ani. „Poate o să candidez pentru funcţia de primar al Timişoarei.  Dacă Arnold Schwarzenegger a reuşit în America, de ce nu aş reuşi şi eu?“, a spus Barry Jones. Din punctul lui de vedere, noua Timişoară, cea pe care a regăsit-o după Revoluţie, s-a schimbat foarte mult. „Oamenii sunt acum relaxaţi, zâmbesc. Atunci era un război rece, erau încrâncenaţi“, a mai declarat Barry Jones.
 

Jones se declară un adevărat spartan. Doarme patru ore pe noapte, pentru că s-a obişnuit să facă asta de ani de zile, iar la 6 dimineaţa este la sală. Imediat după antrenamente, de la ora 8, Barry Jones merge la birou. Fostul „mercenar“ este pasionat de alpinism, dar are şi o latură artistică: scrie poezii, pictează şi cântă la pian.

Performanţă şi relaxare


Timişoara a fost aleasă în 2013 drept centru de dezvoltare a softului pentru „Sensium Vitalis“, un produs wireless cu aplicabilitate în domeniul medical. Mai exact, este vorba despre un sistem de monitorizare wireless a funcţiilor vitale ale pacienţilor. Deşi este un proiect pilot, sistemul a fost deja implementat într-un spital din Los Angeles, cu rezultate foarte bune. 
 

image

Barry Jones nu poate sta departe de sport
 

În următorii 15 ani, Jones spune că la Timişoara vor fi dezvoltate viitoarele obiecte inteligente pe care oamenii le vor avea în casă. „Tehnica evoluează foarte rapid. În cinci ani vom avea un sistem integrat într-un obiect care va face absolut tot. Bucătăria va fi următoarea care va trece în lumea calculatoarelor. 

Frigiderul îţi va spune de ce mâncare este nevoie, aragazul va şti cât să gătească, ce ingrediente îţi trebuie. Medicul de familie va şti de la distanţă ce ai, poţi fi monitorizat din Australia. Oamenii vor trăi din ce în ce mai mult şi este nevoie de monitorizarea lor. Noi o să începem să lucrăm la interconectarea tuturor produselor. O să fie ceva «made in Timişoara»“, a adăugat britanicul.


Barry Jones spune că, pentru el, nu doar munca este foarte importantă, ci şi legătura pe care o are cu colegii lui. Pentru că este foarte atent la modul în care oamenii interacţionează, Jones spune că organizează nenumărate evenimente. Pune mereu la cale ieşiri în oraş cu colegii, la pizza, la tenis sau la golf.  

Britanicul este căsătorit şi are doi băieţi, unul este rugbist şi celălalt motociclist. Familia lui Barry 

Jones locuieşte, în prezent, în Australia. 

CV Obişnuit cu posturile de conducere

Numele: Barry Jones

Data şi locul naşterii:  

1956, Manchester

Starea civilă: Căsătorit. 

Are doi băieţi.

Studiile: A absolvit cursurile Facultăţii de Calculatoare din Manchester, Marea Britanie.

Locuri de muncă:

Barry Jones este reticent când trebuie să vorbească despre perioada în care a lucrat pentru SAS, dar îşi prezintă cu mândrie lista care cuprinde celelalte joburi ale sale.

Sharp – Manager de dezvoltare software 

(1991-1996)

Philips – Business manager (1996-1998), manager 

de strategie de produs (1998-1999), comercial creation (1999-2001)

XPDIA – Director al centrului (2002-2003)

Magic4 – Cofondator & CEO (2000-2002)

EMC2 – Chief Technology Officer & Principal Consultant (2002-2004)

TTPCom Terminals Division – Operations director (2004-2006)

Motorola Mobile Devices – Operations & 

development director (2006-2008)

Movidius (Timişoara) – VP Software Development & Product Operation, Chairman – Technical Advisory Board (2012-prezent)

Magic4digital – VP Software Development & Engineering (2011-prezent)

Frontier Silicon – General Manager Romania (2013-prezent).

Locuieşte în: Timişoara.

Citeşte şi alte poveşti inedite

FOTO Povestea unei evadări din România comunistă. Opt zile târâş, foame şi sete la graniţa cu Iugoslavia

FOTO Aventurier în Indonezia: Românul care experimentează traiul aproape primitiv al papuaşilor


Fabuloasa poveste a regelui bănăţean din Insula Timor

FOTO Bioenergeticianul român care-i tratează pe călugării budişti din Thailanda

Copiii care cântă muzica Timişoarei de altădată. Cine sunt puştanii-minune din trupa Peregrinii

   

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite