FOTO VIDEO “Meşterul Manole”- prima operă rock-simfonic din România, gata de premieră la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Josef Kappl, fostul basist al legendarei trupe Phoenix, care trăieşte în Germania din 1977, a compus opera rock-simfonică “Meşterul Manole”, care va avea premiera naţională, sâmbătă, la Timişoara

Numeroaselor premiere naţionale şi europene cu care se mândreşte Timişoara se va mai adaugă una. Zesterea se va îmbogăţi cu prima opera rock-simfonică care s-a realizat vreodată în România.

“Meşterul Manole”, scrisă de fostul textier de la Phoenix, Victor Cârcu, şi compusă de Josef Kappl, ex.basistul din Phoenix, va fi pus în scenă, sâmbătă, de la ora 19.00, la Filarmonica Banatul din Timişoara.
 

“La acest concept îşi vor aduce contribuţia peste o sută de persoane. Aproape 60 de muzicieni de la Filarmonica Banatul, cei din corul Ion Românu, muzicienii din trupa rock, alături de invitaţii Mircea Baniciu şi Ovidiu Lipan Ţăndărică, cât şi soliştii Mihaela Ispan şi Dan Patacă. Am lucrat mult la acest spectacol şi sperăm să iasă bine”, a declarat Josef Kappl.

Libretul “Meşterul Manole” a fost scris de Victor Cârcu în anii 70, însă nu a fost pus niciodată în scenă din cauza cenzurii comuniste. Josef Kappl a început să compună piesele pentru opera rock în 2010. 

“Spectacolul are trei acte şi durează mai bine de o oră şi jumătate. Am lucrat efectiv până la sfârşitul anului 2012. Acestă operă rock-simfonic s-a nimerit să apară în perioada în care Timişoara candidează la titilul de Capitală Culturală Europeană. Astfel doresc să pun şi eu umărul cu acest proiect”, a mai spus “Joji” Kappl.


Urmează un turneu naţional
 

Conform înţelegerii dintre Filarmonica Banatul şi Josef Kappl, opera “Meşterul Manole” urmează fie pusă în scenă de cinci ori în următorul an. Pe lângă un concert la Bucureşti, se doreşte realizarea unui mare spectacol la Curtea de Argeş, locul unde se şi desfăşuară balada populară.
 

“Este o nouă premieră naţională pentru Timişoara. Nu mai există o operă rock-simfonic. Nu există o lucrare atât de frumoasă, cu aşa un melos popular românesc, pe versurile lui Victor Cârcu, care a scris, printre altele, <Mugur de Fluier> şi <Fată verde>. Vom avea minim cinci concerte la nivel naţional, iar una va fi cu siguranţă la Curtea de Argeş, în vara anului viitor. Trebuie însă sprijin financiar din partea primăriilor, a Ministerului Culturii, pentru că nu este uşor să organizezi un asemenea eveniment”, a declarat Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, care a pus la dispoziţie orchestra, sala şi logistica.

image


 

Dirijorul spectacolului va fi Radu Popa, care a lucrat zi şi noapte în această săptămână, pentru ca totul să iasă cum trebuie. 


“După primele repetiţii am avut o senzaţie specială. E foarte greu să găseşti un dirijor care să înţeleagă exact ce vreau să spun. Dar Radu Popa a reuşit acest lucru din prima. Abia am aşteptat să începem repetiţiile împreună, pentru că până atunci a fost ceva abstract pentru mine. A fost o bucurie să fiu alături de muzicienii de mare valoare de la filarmonica din Timişoara”, a mai spus Josef Kappl.


Balada lui Vasile Alecsandri
 

“Meşterul Manole” este o baladă populară transmis din generaţie în generaţie pe cale orală, existând peste 150 de variante. Cea pe care o cunoaştem se datorează poetului Vasile Alecsandri, care a cules-o şi a adăugat-o în volumul său “Poezii populare”.
 

Viziunea populară vorbeşte despre realizarea Bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş, de care se ocupă zece meşteri mari, calfe şi zidari. Negru Vodă dorea să ridice o lucrare sfântă care să învingă forţele malefice. Strădania Meşterului Manole, autorul acestui proiect măreţ, este în van, deoarece tot ce clădea ziua, noaptea se dărâma. Frământările teribile ale eşecului zilnic fac să se nască în mintea lui Manole mitul jertfei. Cea care se va sacrifica pentru măreaţa realizare este soţia sa, care va fi zidită.
 

Din păcate, Victor Cârcu, cel care a scris libretul operei, care trăieşte în Germania, nu va putea fi prezent la premieră, având în vedere că recent a suferit o operaţie pe cord, iar starea de sănătate nu îi permite.

Evenimentul a stârnit un viu interes din partea timişorenilor şi nu numai, care au luat cu asalt casele de bilete. Au mai rămas puţine bilete nevândute, în ciuda faptului că preţul este 50 de lei (20 de lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).

Citiţi şi:
 

VIDEO Mircea Baniciu şi „Ioji” Kappl, doi exilaţi din Phoenix, vor reface atmosfera anilor '70

Josef Kappl: "Nicu Covaci se face de râs când spune că Baniciu nu are voce"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite