„Lecturi aprinse”, ideea care stârneşte interesul timişorenilor pentru cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişorenii ţin „lecturi aprinse” de trei ani. FOTO: bjt.ro
Timişorenii ţin „lecturi aprinse” de trei ani. FOTO: bjt.ro

În acest weekend, la Timişoara are loc o nouă ediţie a unui eveniment mai puţin obişnuit organizat de Biblioteca Judeţeană Timiş. "Lecturi aprinse" invită timişorenii să citească în locuri şi cu surse de lumină mai puţin obişnuite.

A şaptea ediţie a „lecturilor aprinse” are loc vineri seara, la ora 19.00, în piaţa Libertăţii din Timişoara (sau la sediul BJT, în caz de vreme nefavorabilă), şi este dedicată primului preşedinte american, George Washington, născut pe 22 februarie, acum 281 de ani. Elevi şi politicieni vor citi alternativ din constituţiile României şi Statelor Unite, sub drapele celor două ţări. Conceptul încearcă să ofere celor prezenţi o viziune asupra libertăţilor fundamentale, aşa cum reies acestea din cele două constituţii. „De această dată vom folosi reflectoare de televiziune împrumutate de la un studio din oraş, pe fundalul statuii Libertăţii, cel mai potrivit pentru o asemenea lectură”, a declarat Tudor Creţu, directorul Bibliotecii Judeţene Timiş, organizatorul evenimentului.

Tudor Creţu este scriitor, a debutat în 2000, în revista „Orizont”, unde acum are o rublică permanentă, iar de atunci a publicat două volume de poezie, un roman şi un volum de studii critice. În 2011 a devenit, la 31 de ani, unul dintre cei mai tineri directori de bibliotecă din ţară, şi încearcă să îndemne timişorenii, şi nu numai, spre lectură cu ajutorul unor acţiuni inedite. „Scopul acestei idei este acela de a pune, la propriu, literatura într-o altă lumină, pentru a fi descoperită mai uşor. Încerc să-mi pun imaginaţia de poet în slujba unui scop administrativ, aşa au apărut aceste acţiuni”, a explicat directorul BJT.

„Când am venit la Biblioteca Judeţeană, am preluat agenda culturală existentă. Nu am vrut să o modific, însă am încercat o redefinire creativă a unor evenimente care erau deja acolo”, a spus Tudor Creţu.

Fiecare „lectură aprinsă” a avut o anumită tematică şi o sursă de lumină ieşită din comun. Primele două ediţii, desfăşurate la Muzeul Satului Bănăţean, în 2011, au fost luminate de un foc de tabără. A urmat o lectură în Piaţa Unirii, la lumina farurilor unor motociclete, apoi, în aceeaşi locaţie, un eveniment luminat de torţe purtate de reprezentanţi ai pompierilor timişoreni. S-a mai citit în sala de plen a Consiliului Judeţean, iar cea mai recentă acţiune a avut loc în luna ianuarie, chiar la sediul Bibliotecii, după terminarea lucrărilor de renovare, când s-a citit la lumina reflectoarelor de şantier.

Ideea a căpătat popularitate şi în restul ţării, iar pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, au avut loc „lecturi aprinse”, cu diferite surse de lumină, la Braşov, Craiova sau Sibiu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite