Timişorenii, supăraţi pe oraşul care vrea întâietatea în Revoluţia din '89: S-au dus să bea un suc şi vor statut de Oraş-martir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifest care îi îndemna pe iaşeni să iasă la un miting FOTO Claudiu Iordache
Manifest care îi îndemna pe iaşeni să iasă la un miting FOTO Claudiu Iordache

Pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputatilor s-a aflat un proiect de lege privind declararea Iaşiului ca Oraş-martir al Revoluţiei anticomuniste din Decembrie 1989. Iniţiativa i-a revoltat pe revoluţionarii din Timişoara.

Proiect de lege privind declararea Iaşiului ca Oraş-martir al Revoluţiei din antocomuniste a fost doptat de Senat, în martie 2020. După un an, în 24 martie, a intrat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, iar în 29 martie a fost trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. Vestea că se încearcă din nou declararea Iaşiului iniţiator al revoluţiei din 1989 îi revoltă pe timişorenii au ieşit în stradă în urmă cu aproape 32 de ani.

Acest demers iniţiat de senatorul USR Dan Lungu duce în derizoriu noţiunea de oraş martir şi bagatelizează jerfa eroilor martiri din Timişoara, spun revoluţionarii timişoreni.

„A mai fost un demers, chiar în ultimul mandat al preşedintelui Iliescu, dar a fost respins proiectul. Nu vin cu nimic nou acuma. Doar persoanele care au depus proiectul sunt noi. Avem tot respectul pentru scriitorul Dan Lungu, dar în această speţă nu are dreptate. El este sprijinit de parlamentarii de Iaşi ai USR-ului. Probabil că atunci când l-au iniţiat au vrut capital politic în zona Iaşului. Din păcate a trecut de Senat şi a ajuns să fie discutat în Camera Deputaţilor. Noi ştim foarte bine ce s-a întâmplat la Iaşi. Nu există necunoscute acolo. Au fost nişte bileţele – nici măcar nu erau manifeste, împânzite prin oraş. Era doar o intenţie. Este prea mult să încerci să obţii o titulatură de Oraş martir”, a declarat Gino Radu, preşedintele Memorialului Revoluţiei din Timişoara.

Ieşenii invocă cele întâmplate în perioada 13-14 decembrie 1989, când un grup de intelectuali au încercat să organizeze o manifestaţie împotriva lui Nicolae Ceuşescu. S-au tipărit câteva manifeste, însă mitingul nu a a mai avut loc pentru că pe fir a intrat Miliţia şi Securitatea. Organizatorii au fost reţinuţi, iar acţiunea a eşuat.

"Erau sub influenţa Perestroikăi lui Gorbaciov"

Nimeni nu a vorbit despre acest lucru până în 1994. Povestea a fost pusă pe tapet în cartea „Iaşi, 14 decembrie 1989 – Începutul Revoluţiei Române”, scrisă în 1994 de către Casian Maria Spiridon, urmată de o altă carte, scoasă în anul 2000, împreună cu Gheorghe Florescu. Autorii susţin că s-au multiplicat manifeste prin care populaţia era îndemnată să iasă la un protest împotriva regimului.

„Nedreptăţi în istoria României s-au mai făcut. Şi acum s-ar face o mare falsificare a adevărului istoric. Este clar. Dacă un istoric doreşte să cerceteze documentele care există, mărturiile de acolo, nu poate ajunge decât la o singură concluzie. Acolo a existat o intenţie. Şi apreciem aceast lucru. Însă, cei care au încercat să facă o manifestare atunci nu au încercat să facă o schimbare totală a sistemului. Erau sub influenţa Perestroikăi lui Gorbaciov. Era influenţa URSS-ului în acea zonă a Moldovei. La Chişinău se făcea această propagandă pentru Perestroikă, iar cei de la Iaşi s-au inspirat de acolo. Voiau să scăpăm de Ceauşescu, să schimbe ceva, dar sub nicio formă nu a fost o adevărată schimbare a unui regim totalitar. 

Un grup de persoane din Iaşi, influenţaţi de acest vânt al schimbării, a spus că ar trebui să se facă o mare manifestare în Iaşi prin care să se ceară schimbarea lui Ceauşescu. S-au făcut nişte bileţele prin care ieşenii erau chemaţi la o mare manifestaţie în 14 decembrie 1989, în piaţa centrală din oraş. Acest lucru nu a mai avut loc, o parte dintre iniţiatori au fost arestaţi, iar o altă parte, când a ajuns în piaţă şi a văzut forţele de ordine plasate acolo, s-au dus la cofetărie să bea un suc. A fost tot ce s-a întâmplat la Iaşi. Nu s-a tras niciun glonţ, nu a fost niciun rănit. Legea recunoştiinţei spune clar că trebuie să fie jertfă de oameni, victime, morţi. Nu văd unde este martiriul oraşului Iaşi în decembrie 1989”, a mai spus Gino Rado.

"Se doreşte, indirect, să se spună că la Iaşi a început revoluţia anticomunistă din România"

Conform revoluţionarilor din Timişoara, prin recunoaşterea Iaşiului ca Oraş martir se va induce ideea că acolo a izbucnit revoluţia anticomunistă din România. În realitate, în 15 decembrie 1989, timişorenii, adunaţi în faţa casei pastorului Laszlo Tokes, au fost cei care au aprins flacăra care a dus la revoluţia anticomunistă.

“De vreme ce recunoşti că e Oraş martir, înseamnă că acolo s-a întâmplat ceva. Deci, se doreşte, indirect, să se spună că la Iaşi a început revoluţia anticomunistă din România. Ceea ce este totalmente fals”, a mai spus Gino Rado.


Vă mai recomandăm:

Revoluţia de la Iaşi care n-a mai avut loc. „Au încercat să minimalizeze rolul Timişoarei la evenimentele din 1989“

Generalii Stănculescu şi Chiţac au pierdut definitiv la CEDO lupta cu statul român, în dosarul Revoluţiei din '89, de la Timişoara

Cum l-a turnat Gelu Voican Voiculescu pe Bivolaru, guru MISA, la Securitate: „Are priză la oameni reduşi, handicapaţi, labili. Un amăgit care-i amăgeşte pe alţii”
 

Reţeaua de tuneluri folosite de „teroriştii“ lui Ceauşescu: „Leagă două aeroporturi, sediul Partidului Comunist şi Casa Poporului“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite