Timişorenii se lasă păcăliţi de cerşetori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre cele mai simple metode de a mima un handicap este ascunderea unei mâini în haine
Una dintre cele mai simple metode de a mima un handicap este ascunderea unei mâini în haine

Oraşul de pe Bega este plin de impostori care câştigă sume impresionante din mila publică prin numeroase metode inedite. De departe cel mai cunoscut caz din Timişoara este cel al cerşetorului poreclit „Pisică", pe numele lui adevărat Ion Rădulescu. Bărbatul în vârstă de 32 de ani, cu care poliţiştii locali se întâlnesc mai des decât cu rudele lor, a fost ridicat „cu greutate" la începutul acestei săptămâni din centrul o

„Pisică" este parcagiu şi îşi petrece zilele de muncă indicând şoferilor care au treabă în zonele aglomerate unde să îşi lase maşinile, metodă prin care strânge sume impresionante, care de multe ori depăşesc un salariu minim pe economie pe zi. În urmă cu patru ani, la o altă razie, poliţiştii au găsit asupra lui o pungă cu 35 de milioane de lei vechi.

Ce face cu banii Rădulescu este de asemenea interesant. Pentru că are de unde cheltui, acesta îşi plăteşte masa la restaurant şi pe o lună în avans, oamenii legii găsind asupra sa o chitanţă care certifică obiceiurile culinare deosebite ale cerşetorului. Potrivit unor martori interogaţi de aceştia, „Pisică" ar avea de asemenea şi un cont destul de gras în bancă, cu peste 30.000 de lei, pe care îl alimentează cu banii pe care nu îi dă la jocuri de noroc.

Handicapuri imaginare

Una dintre metodele preferate ale cerşetorilor de a-i impresiona pe trecători este demnă de arta iluzionismului. Aceştia îşi ascund, cu ajutorul hainelor largi şi a unor felurite dispozitive, câte o mână sau un picior, păcălindu-i astfel pe timişoreni să le dea bani. „Este interesant că majoritatea acestor oameni sunt tineri, în putere, iar veniturile lor ar putea fi câştigate prin muncă. Banii pe care îi obţin din cerşit sunt investiţi de cele mai multe ori în droguri şi alcool, dar şi pentru alte scopuri. Spre exemplu, ei au, fără excepţie, telefoane mobile pe care le folosesc să se anunţe când are loc o razie sau pur şi simplu să converseze", a declarat Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.

O altă metodă prin care se provoacă mila fără prea mult efort este simularea lipsei vederii, care se practică de obicei în intersecţiile foarte circulate din oraş. Pentru aceasta este nevoie de două persoane, una jucând rolul orbului şi cealaltă conducând-o printre maşini. De multe ori, cele două roluri sunt schimbate între protagonişti.

Cunoscute sunt şi cazurile persoanelor care se întreţin din cerşit folosindu-se de copiii lor, micuţi de câteva luni pe care îi ţin în soare inclusiv în zilele caniculare pentru a obţine bani. Potrivit poliţiştilor locali, care au demarat şi o campanie în acest scop, singura metodă de a-i împiedica pe cerşetori să revină pe străzi, unii cumulând zeci de amenzi, este ca oamenii să nu le mai ofere bani.

Aşteptat de la mare

Oamenii legii din Timişoara îl aşteaptă pentru verificări pe un cerşetor care îşi petrece sezonul estival „muncind" pe malul mării. Acesta are casă în oraşul de pe Bega şi se deplasează cu o maşină modificată pentru a putea fi condusă cu un singur picior. Cunoscuţii bărbatului le-au spus poliţiştilor locali că acesta obişnuieşte să îşi schimbe maşina o dată la doi ani cu banii din cerşit.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite