Timişoreanul care a creat un sport naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerul Remi Rădulescu a muncit şapte luni pentru a pune la punct regulile pentru hipball, un sport călare. Prima lucrare brevetată a sa a fost un captator solar, pe care bănăţeanul îl produce şi îl vinde cu succes de opt ani.

Remi Rădulescu, de 53 de ani, a fost unul dintre timişorenii care a considerat că pasiunea pentru creaţie trebuie exploatată. Una dintre invenţiile sale, captatorul solar, un aparat care absoarbe radiaţiile solare şi le transformă imediat în căldură, a avut un real succes încă de când a apărut, în urmă cu opt ani. Timişoreanul are propria firmă de instalaţii termosanitare, amenajări interioare şi producere de captatori solari şi, în fiecare an, între 5 şi 10 la sută din profitul afacerii sale este destinat inventicii şi lucrărilor de creaţie.  „Obligatoriu, timişorenii ar trebui să promoveze. După ce s-a pus în funcţiune captatorul plan şi fix, în doi ani s-a amortizat investiţia”,a spus inginerul.

După oină, hipball-ul

În 2010, la Geneva şi la Nurnberg, Remi Rădulescu a prezentat o invenţie mai deosebită, hipball-ul, un nou sport românesc. „Este deja un sport naţional creat la Timişoara, medaliat cu aur la Geneva”, a spus bărbatul. Hipball-ul este un fel de handbal pe cai, cu peste 200 de reguli, unele dintre ele asemănătoare celor din jocurile cu mingea. „Nu se joacă niciodată în inferioritate numerică”, a explicat inginerul.

Pe un teren de 72 de metri lungime şi 33 de metri lăţime intră două echipe a câte şase jucători fiecare. „Cinci dintre jucători sunt călare, inclusiv portarul, şi al şaselea jucător, căpitanul echipei, cel care are rolul de a recupera mingile şi de a le repune în joc, este pe jos”, a explicat Remi Rădulescu. Jocul are două reprize a câte 35 de minute fiecare.

Lista lungă de realizări cu brevet

Timişoreanul a colaborat, anul trecut, cu Institutul Agronomic din Timişoara pentru a realiza o instalaţie de biogaz, după ce, în 1984 a făcut instalaţiile tehnologice pentru un alt sistem de acest gen. În 2004 a creat un concentrator parabolic prin care radiaţiile solare sunt focalizate într-un receptor prin care energia solară este transformată în energie termică.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite