Timişoreanca comparată cu Herta Müller lansează “La limită” şi în Capitală. Cartea a fost scrisă în atmosfera molcomă din Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana Farca, o tânără scriitoare timişoreancă, s-a remarcat în lumea literară cu cartea ei de debut, “La limită”, lansată la Timişoara, în această vară. Acum, Diana se pregăteşte să îşi prezinte volumul şi în Bucureşti.

La lansarea volumului “La limită”, care a avut loc vara aceasta la Bastionul Terezia, scriitorul Viorel Marineasa avea să facă o comparaţie măgulitoare pentru tânăra autoare: „Eu îi doresc Dianei să ajungă la înălţimea Hertei Müller. Şi are tot ce îi trebuie să ajungă acolo”, a spus Marineasa. 

Diana Farca are 26 de ani şi a fost una dintre cele mai cunoscute fotomodele din Timişoara. Primul ei contact cu lumea modellingului s-a produs când avea 14 ani. În 2004 a luat Premiul Special la Miss Timişoara. A ajuns să defileze pe podiumuri pentru branduri importante din lume, iar mai târziu şi-a înfiinţat propria agenţie de manechine, “See Models”. 

A avut însă tot timpul o relaţie specială cu cartea. Încă de când era elevă la Colegiul Bănăţean a participat la diverse olimpiade pe şcoală, dar era pasionată şi de debate (dezbateri academice pe o temă de discuţie), scria poezie şi picta. A absolvit apoi Facultatea de Drept din Timişoara şi are un masterat în dreptul afacerilor. 

Romanul de debut a fost scris în doar două luni de zile, într-o vacanţă petrecută în Suedia, acolo unde locuieşte tatăl ei.

M-a ajutat atmosfera nordică. I-a dat cărţii cadenţa molcomă, de la început, unde nu e multă acţiune, apar descrieri şi microanalize psihologice. Ei au liniştea imprimată în gesturi, în atitudine. E multă linişte şi pe stradă. Datorită temperaturilor scăzute din anotimpul rece, nu e multă lume pe afară şi te poţi <cufunda> lejer în idei. E atât de multă linişte acolo iarna, încât îţi poţi auzi gândurile”, a spus timişoreanca.

Diana Farca considerã că romanul ei este o călătorie fascinantă în vieţile oamenilor puşi faţă în faţă cu abandonul, care înlocuiesc suferinţa cu acceptarea. “Am conturat două personaje antagonice, din punct de vedere afectiv, bătrânul şi copilul, pentru a atrage un număr cât mai mare de cititori, indiferent de vârstă. Din perspectiva bătrânului, cartea e rodul memoriei sale fragmentare şi cuprinde multă povestire în ramă. Dacă urmărim evoluţia copilului observăm însă trăsăturile unui <bildungsroman>. Sper ca romanul să vă ajute să vă redefiniţi limitele”, susţine autoarea. 

image

 “Am început să citesc, sceptic, rulând cu mouse-ul pagină după pagină. Dar, în scurtă vreme, lectura m-a captivat. Istorisirea ei nu trenează nici o clipă, deşi din roman nu lipsesc potretele, descrierile de natură şi analize psihologice. Ritmul naraţiunii rămâne mereu alert, fără să se ajungă însă vreodată la acel stil precipitat şi eliptic, care face de necitit cărţile altor autori din generaţiei ei.

Protagoniştii romanului sunt Maria Popescu, copilul ei, Alexandru, pe care ea îl creşte singură şi bătrânul neamţ Albert von Guttenberg, considerat de cei din jur un bătrân ţăcănit, urâcios şi singuratic. Treptat, între bătrânul tratat de ceilalţi copii ca un nebun şi Alex se leagă o prietenie frumoasă, descrisă nuanţat de prozatoare. 

Multe secvenţe din roman sunt emoţionante şi greu de uitat. După încheierea lecturii ai impresia că ai văzut un film, nu că ai citit un roman. Mă bucur că mă număr printre primii cititori ai acestei cărţi, care aduce o adiere de aer proaspăt în proza noastră de azi”, susţine Alex Ştefaănescu, în prefaţa cărţii.

A doua lansare a romanului “La limită” va avea loc în 26 noiembrie, la “Green Hours” din Bucureşti. Vor vorbi scriitorul şi criticul literar Alex Ştefănescu şi actriţa şi scriitoarea Geo Dinescu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite