FOTO Întâlnirea cavalerilor vinului din Ungaria. Un eonolog din Timişoara este consul al Ordinului Szent Vince

FOTO Întâlnirea cavalerilor vinului din Ungaria. Un eonolog din Timişoara este consul al Ordinului Szent Vince

Cavalerii vinului din cele 18 ordine care au participat la sărbătoarea de la Opusztaszer Foto: Ct.Duma

Lucia Pîrvu, organizatorul VinVest, cel mai important eveniment dedicat vinului în zona de Vest a României, a fost invitată la a zecea ediţie a întâlnirii Ordinului Szent Vince, de la Szeged (Ungaria)

Ştiri pe aceeaşi temă

Ordinului Szent Vince, de la Szeged, una din cele 37 de ordine ale calerilor vinului din Ungaria, a organizat în localitatea Opusztaszer, aniversarea a zece ani de înfiinţare.

La întâlnire au participat 18 organizaţii din mai multe zone ale ţării vecine, iar singurul invitat din România a fost Lucia Pîrvu, directorul VinVest.
 
Eonologul din Timişoara a fost numit în urmă cu doi ani consul în cadrul Ordinului Szent Vincet, care numără peste 200 de membri. 
 
“Este impresionant ce se întâmplă în domeniul vinului în Ungaria. Cei care fac parte din aceste ordine nu sunt neaparat din domeniu, dar sunt oameni care iubesc vinul. Este surprinzător că majoritatea lor sunt persoane care au o vârstă. Nu am văzut foarte mulţi tineri. Oamenii îşi alocă întreaga zi pentru această întâlnire, s-a stat trei ore în aer liber, au stat la evenimentul artistic, nu se grăbeşte nimeni acasă după ce ia masa”, a declarat Lucia Pîrvu.
 
Evenimentele s-au desfăşurat în parcul naţional de la Opusztaszer. Atmosfera a fost întreţinută de o o trupă de "csardas", alături de dansatorii. Oaspeţii au asistat şi la un inedit ritual de primire de noi membrii în ordinul Szent Vince, iar apoi şi la o expoziţie tematică în muzeul de istorie. Ceior cărora li s-a făcut foame au fost la discreţie tradionala pită cu untură, boia şi ceapă.
 
“Din păcate noi nu avem aşa ceva în România. Nu existe ordine de acest gen. Noi vom organiza anul acesta a 11-a ediţie a VinVestului, dar nu am reuşit încă să închegăm o organizaţie în care să vină iubitorii vinului. Ce am văzut în Ungaria este foarte frumos, făcut din suflet, cu dragoste. Cred că e timpul ca şi la noi să mişte cineva căruţa, pentru că suntem până la urmă ţară viticolă”, a mai spus Pîrvu.   


Fülöp Mihály, preşedintele Ordinului Szent Vince, a fost la Timişoara şi anul trecut, când VinVest a sărbătorit zece ani. 
 
“România este cunoscută în lume pentru vin, nu aveţi de ce să vă ruşinaţi în acest domeniu. Sunt vinuri foarte bune. Singurul lucru la care ar mai fi de lucru este promovarea. Iar promovarea cea mai bună este în rândul iubitorilor de vin. În Ungaria sunt 37 de ordine ale vinului, iar membri nu sunt producători, ci simpli iubitori de vin. Putem spune că fiecare este un patriot local şi îşi promovează zona şi vinul”, a declarat Fülöp Mihály.
 
Există o tradiţie ca la fiecare întâlnire care are loc în ianuarie, meşterii să ia probe dintr-o vie, pentru a prognoza cum va fi recolta din toamnă. Aceştia au stabilit că 2014 va fi un an bogat.
 
Anul acesta, printre reprezentanţii vinului care au participat la eveniment s-au numărat cei din Kecskemét, Kiskunhalas, Szeged, Cegléd, Mórr, Budafok, Budapesta, Szekszárd, Beregszász, cât şi din Subotica, din Serbia.

 
Fiecare ordin are steagul său, blazonul, iar frumuseţea întâlnirilor este dată şi de îmbrăcămintea cavalerilor vinului.
 
 
citeste totul despre: