Timişoara: PORTRET / Anca Toma coase poşete în stil urban şi mesager

Timişoara: PORTRET / Anca Toma coase poşete în stil urban şi mesager

Timişoara: PORTRET / Anca Toma coase poşete în stil urban şi mesager

A epuizat puterile unei maşini de cusut moştenită pentru a realiza primele poşete pentru sora ei, iar acum stă ore bune aplecată la o maşină nouă şi mai performantă.

Profil:

Născută. 15 ianuarie 1983, Târgu Jiu.
Studii. Absolventă a Facultăţii de Arte, Secţia Design de produs şi ambient, Timişoara.
Experienţă. Creatoare de poşete
Familie. Necăsătorită

Poşetele de pe umărul multor amatoare de handmade din toată ţara bat cale lungă de la material, la accesoriu îndrăgit. Materialele sunt achiziţionate de Anca din depozite în fiecare lună, ea plătind pentru ele în jur de două milioane. Apoi, drumul lor continuă pe patru roţi, până la casa creatoarei.

„Atunci când se pune să facă o poşetă, întinde toate materialele pe jos şi începe să le pună unul peste altul pentru a vedea ce culoare se potriveşte cu ce material”, a povestit prietenul creatoarei, ajutorul ei administrativ în „reţeaua” ei de vânzare a poşetelor. „În orice caz, am mereu grijă să nu ajungă pisica cea mică pe materiale care se pot deşira”, a adăugat Anca.

Invazia poşetelor

După ce Anca se decide ce materiale va folosi, ghidată de comenzile clientelor care au vizitat site-ul ei, coase materialele cu multă concentare o zi întreagă, chiar şi două zile.

„De obicei, după ce primesc o comandă, îmi ia cam o zi să fac o poşetă, dar de cele mai multe ori, lucrez vreo trei poşete în paralel, iar atunci îmi ia mai mult”, a descris creatoarea. După ce materialele au trecut testul înţepăturilor cu aţă, se postează pe umărul creatoarei lor, pentru a fi fotografiate. Imaginile cu genţile proaspăt „născute” ajung pe internet, de unde peste 50 de fete, din toată ţara, cer să devină proprietarele lor.

Ingredientele pentru o poşetă care este mereu unicat alterneză mereu, în funcţie de stilul poşetei şi pretenţiile fetelor. „Eu cumpăr mereu catarame, fermoare şi personalizez orice geantă pe care o fată a văzut-o pe blogul meu, dar nu accept niciodată să fac poşete după schiţa unor genţi constituite iniţial de altcineva”, a precizat Anca.

Amprente din trecut

Poşetele á la Anca urmează stilul urban sau mesager, fiind cusute de aceleaşi mâini care, în copilărie, dintr-o fustă verde, au realizat o poşetă care se închidea cu un sistem specific sutienelor. „Ţin minte că pe atunci făceam şi hăinuţe păpuşilor şi desenam foarte mult”, şi-a amintit Anca. După câţiva ani buni, poşetele cu închidere tip sutien au evoluat în poşete cusute impecabil, cu bretele ajustabile şi pline de culori.

Această lume a poşetelor nu permite niciodată existenţa unei clone şi singura pretenţie a lor este „repulsia” faţă de maşina de spălat, Anca recomandând tratarea blândă a genţilor: „Trebuind spălate manual şi cu apa călduţă sau rece, iar când folosiţi fierul de călcat trebuie să protejaţi partea pictată cu o foaie de hârtie”.

Întrebări şi răspunsuri

Câte poşete ai confecţionat până acum?
Am făcut 110 poşete, dintre care cinci le-am dat surorii mele, eu am doar una, iar celelalte au ajuns la fete din Bucureşti, Cluj, Constanţa sau Baia Mare.

Care este „altarul” poşetelor în casă?
Înainte depozitam poşetele pe raft, dar acum am înşirat genţile pe o bară în dulap, acolo stau mult mai bine.

Cât costau poşetele la început?

Ţin minte că atunci când am postat pe site primele poşete, ceream cam nouă lei pe ele, iar când am văzut că se cumpără, am mai ridicat preţul, dar foarte multe a trebuit să le vând la preţul mic pe care l-am afişat prima oară.

Ce-i place


„Sunt pasionată de tenis şi sunt o adeptă a protecţiei animalelor. De asemenea, îmi plac filmele documentare şi cele despre elucidarea crimelor. Printre serialele mele preferate se numără «Californication» şi «True Blood»”, a spus Anca.

Ce nu-i place


„Nu-mi plac deloc telenovelele, prostia şi cafeaua. De asemenea, printre altele, nu-mi plac fumătorii. Şi cel mai mult mă enervează când o anumită persoană mă roagă să fac o poşetă după o schiţă făcută unei poşete realizate de altcineva”, a punctat creatoarea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările