Timişoara: Pistolarii din trafic împuşcă doar amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarele penale ale „vânătorilor de oameni” nu ajung în instaţe, pentru că procurorii susţin că nu reprezintă pericol social. 

Peste 200 de persoane au tras cu arma pe străzile Timişoarei în ultimii trei ani. Cei mai mulţi dintre pistolari au primit amenzi.  Cei în cauză au folosit pistoale cu bile de cauciuc şi cu alice, iar cei mai mulţi au reuşit să-şi rănească victimele.

Când tac claxoanele, vorbesc pistoalele


„Oamenii trag după rivalii care nu le-au acordat prioritate în trafic sau după vecini. Se dau jos din maşină ori ies din casă şi trag cu arma”, a spus comisarul Adrian Dumbravă, şeful Serviciului Arme din Poliţia Timiş. Poliţiştii le fac dosare penale dar pistolarii scapă doar cu amenzi simbolice aplicate de procurori. Uneori victimele refuză să depună plângeri penale împotriva pistolarilor şi nu îşi scot certificate medico-legale.

Nu sunt pericol social


În cele mai multe situaţii, procurorii consideră că pistolarii care nu şi-au nimerit victimele nu reprezintă pericol social şi le aplică o amendă administrativă. „Nu sunt probe. Martorii afirmă că au fost ameninţaţi şi că s-a tras după ei cu pistolul, însă nu se găsesc urme la faţa locului”, a spus Ioan Braşoveanu, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Poliţiştii afirmă că persoanele ameninţate pot depune plângere la poliţie, însă trebuie să aibă martori. În unele situaţii pistolarii scapă şi de amendă. “Cel reclamat susţine că nu l-a ameninţat cu arma, ci doar a vrut să-i arate pistolul rivalului, după ce a fost înjurat. E dificil de precizat cine are dreptate”, a mai spus comisarul  Dumbravă.

Pentru a-i depista pe cei care deţin ilegal arme şi muniţii poliţiştii timişeni au făcut mai multe controale în perioada februarie-aprilie şi au descoperit 490 de arme deţinute ilegal, 69 fiind arme letale. „Numărul celor care folosesc arme pentru a intimida a crescut. Nu este vorba de o scăpare de sub control a situaţiei, ci putem vorbi mai degrabă de înţelegerea greşită de către un deţinător de armă a contextului în care o persoana nu o poate folosi“, spune comisarul Adrian Dumbravă. Potrivit acestuia, numărul solicitanţilor de permis port-armă a crescut, zilnic fiind eliberate peste 80 de autorizaţii. În total sunt peste 10.000 de deţinatori legali de arme, în Timiş.


Îşi cer armele înapoi

O parte dintre pistolari cer judecătorilor să le restituie armele. Chiar şi un bărbat care a intrat cu maşina în Postul de Poliţie Coştei, iar pe drum a lovit două maşini, a luat la bătaie câţiva oameni, după care a tras cu pistolul, a contestat în instanţă confiscarea armei. „El a tras cu bile de cauciuc după oamenii care au sărit cu extinctoarele să stingă maşina lui, care a luat foc după ce a intrat cu ea în postul de poliţie“, spune poliţistul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite