Timișoara are maternitate de nivel internațional cu ajutorul UNICEF: Andreea Marin a venit la prezentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maternitatea Bega din Timișoara a primit din partea UNICEF România certificarea de „Spital Prieten al Copilului”, acesta fiind primul din țară care s-a aliniat la standarde internaționale

Pentru a fi desemnat „Spital Prieten al Copilului”, Maternitatea Bega trebuia să îndeplinească zece pași, care s-au făcut până la urmă cu ajutorul financiar al celor de la UniCredit Țiriac Bank. Aceasta a lansat la sfârșitul anului 2010 primul card de afinitate UNICEF din România, astfel că prin utilizarea cardului în magazine, banca donează din veniturile sale 1% din valoarea fiecărie cumpărături. Banii ajung în conturile UNICEF, care îi direcționează spre proiectul „Spital Prieten al Copilului”.

Omul nu trebuie să plătească nimic din buzunare, banii fiind reținuți din veniturile băncii. Oamenii din România sunt deschiși să doneze, dar mereu există problema neîncrederii că banii nu ajung unde trebuie. Spre exemplu, cei de la Maternitatea Bega nu au primit bani, toate cheltuielile fiind pentru dotări, aparatură sau cursuri fiind plătite direct de UNICEF. Este un efort de lungă durată pentru beneficiul mamelor și al bebelușilor”, a declarat Cătălina Roman, manager comunicare UniCredit Țiriac Banc.

Toate saloanele maternității din Bega s-au transformat în camere în care mama stă alături de copil imediat după naștere. S-a înlocuit mobilierul și paturile, care sunt speciale având un loc și bebelușul. Există ecrane pe care se transmit instrucțiuni cum se face îngrijirea corectă a bebelușului. Personalul a fost instruit prin cursuri speciale.

A fost un efort de lungă durată încunantă cu succes, cu beneficii atât pentru mame și bebeluși, cât și pentru întregul personal care lucrează aici. Procesul de evalare este una compexă. Se face în urma unor interviuri făcute cu mame, cu personal, se analizează calitatea dotărilor și aparaturii. Nu se dau ușor certificatele de Spital Prieten al Copilului”, a declarat Edmond McLoughney, reprezentatul UNICEF în România.

Andreea Marin Bănică a venit la Timișoara

Posesorul primului card de acest gen a fost Andreea Marin Bănică, ambasador al bunăvoinței pentru UNICEF. “Zâna surprizelor” a venit la Timișoara pentru a prezenta realizările Maternității Bega.

Eu pot să vorbesc și în calitate de mamă. Cea mai frumoasă amintire pentru o mamă este când pune prima dată copilul la sân. Până acum mama și copilul stăteau separați și se vedeau la programul de alăptare, la ore fixe. În realitate, copilul trebuie alăptat când are nevoie, nu după ore fixe. Pe de altă parte, daca mama nu-l simte de la început, când ajunge acasă bebelușul devine un calvar. Un mare avantaj este și pentru personalul maternității. Se crează un mediu mai prietenos, pentru că dacă ai condiții bune lucrezi cu mai multă plăcere, a spus Andreea Marin Bănică.

În lume există 20.000 de maternități certificate „Spital Prieten al Copilului”,iar în România, în cadrul acestui proiect, vor apărea pe parcurs 31 de spitale aliniate la standarde internaționale.

Alăptarea este cel mai bun start din viață. Laptele matern este primul vaccin, iar despre beneficiile ei asupra bebelușului și a mamei nici nu ar trebui să mai discutăm. Numai 13 % dintre mamele din România alăptează corect. Avantajul alăptării este incontestabil. Copii vor fi mai sănătoși și vor trece mai ușor peste boli. După câteva minute de la naștere bebelușul este pus la sânul mamei, astfel că și ea trece mai ușor peste momentele grele”, a spus Ilie Constantin, șeful Clinicii de Neonatologie.

“În ziua de azi orice sursă e binevenită, având în vede subfinanțarea din sistemul medical românesc. Noi am făcut eforturi să ridicăm standarul, iar transformările sunt evidente. Avem o maternitate de nivel european
”, a spus Marius Craina, directorul Maternității Bega.


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite