Timişoara sub ape:zeci de oameni s-au trezit cu munca de o viaţă ruinată, iar drumurile judeţene sunt în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de hectare de pământ au fost deja inundate
Sute de hectare de pământ au fost deja inundate

Incompetenţa şi nepăsarea edililor Timişoarei a dus ca două cartiere să fie inundate. Oamenii din Kuntz şi Freidorf au ajuns sinistraţi. Două drumuri judeţene au fost blocate de ape, iar râurile s-au revărsat peste sute de hectare de teren arabil. Imaginea este dezolantă.

Trecerea în noul an a fost de groază pentru zecile de oameni care locuiesc în cartierul Kuntz. Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, oamenii s-au trezit cu casele inundate. Cu mături şi găleţi, oamenii au încercat să scoată apa din case, însă apa a continuat să le intre în gospodării. Timişorenii din cartierul Kuntz sunt deja obişnuiţi cu vitregia naturii şi incompetenţa autorităţilor, fiecare ploaie aducând o nouă inundaţie. Doar că, de data aceasta, apa le-a acoperit şi drumul, şi grădinile.

Oamenii sunt revoltaţi că sistemul de canalizare nu funcţionează

Foto:Oamenii sunt revoltaţi că sistemul de canalizare nu funcţionează

Pedeapsa dintre ani

"E oribil. Nu ştim cum să mai scoatem apa din casă. Am renovat toată locuinţa şi acum totul e distrus. Nu înţeleg de ce suntem pedepsiţi. Mi-am chemat prietenii şi rudele să mă ajute să scot mâlul din casă, asta ca să nu fie afectată structura de rezistenţă a casei", a spus Emilia Dâncă, una dintre sinistrate.

image

Foto:Oamenii sunt disperaţi că locuinţa se va face una cu pământul

În vara anului 2009, Primăria Municipiului Timişoara a efectuat mai multe lucrări la canalizările din zonă, însă nici până acum, canalizarea cartierului nu a fost branşată la sistemul central de scurgere a apelor. Astfel, apa din canale ajunge în casele oamenilor.

Incompetenţa edililor

Disperaţi de gândul că locuinţele s-ar putea surpa sub ochii lor, oamenii au sunat să ceară ajutorul pompierilor. Cu suflet mare, angajaţii ISU Timiş au venit în zonă, doar că nu le-au putut da o mână de ajutor sinistraţilor. Mai precis, utilajele pompierilor nu pot scoate apa din case decât dacă aceasta este mai mare de un metru. Soluţia oferită de pompieri către cei afectaţi de inundaţii a fost să sune la Aquatim. De aici, sinistraţii au aflat că sunt pe cont propriu. Întrucât cei de la primărie nu au efectuat actele de luare în primire a canalelor, firma de apă nu are cum să intervină. Singura speranţă a celor din Kuntz este ca ploaia să înceteze, doar că şansele sunt minime...

image

Foto:Femeia sapă un şant pentru a scoate apa din grădină şi din casă

Drumuri blocate în judeţ

Dis de dimineaţă, primăriile din judeţul Timiş au intrat în cod portocaliu, ca urmare a unei avertizări hidrologice care anunţa valori mari ale debitelor în bazinele râurilor din Vestul ţării, în special pe cele din bazinele Begăi, Timişului, Bârzavei şi Nerei. La ora 10, oamenii din comuna Chizătău erau déjà în alertă, râul Bega ieşind din matcă. În jurul orei 16, drumul judeţean 609 era inundat, circulaţia vehiculelor în bune condiţii fiind în pericol.

În acelaşi timp, în celălalt capăt de judeţ, drumul Giarmata - Pişchia era blocat de apele revărsate, care au ajuns pe carosabil. După o oră de muncă, pompierii au reuşit să deblocheze drumul, însă există toate şansele, ca în această noapte, circulaţia să fie blocată pe mai multe drumuri judeţene.

image

Foto:Ciobanul este anunţat de poliţişti că toată zona va fi inundată

Sute de hectare inundate de ape

Între Timişoara şi Lugoj, imaginea este dezolantă. Sute de hectare de pământ au fost inundate, Bega revărsând excesul de apă pe terenul arabil. Proprietarii pământului sunt distruşi, fiind nevoie de luni bune până când palma de pământ pe care au acte va fi bună pentru cultivat. "O să murim de foame. Vă spun eu că o să avem un an greu. Nici acum autorităţile nu au fost pe fază. Tot bagă bani în lucrări de consolidare a malurilor râurilor, dar nu se văd rezultatele. Muncesc în pomană", a spus Aurel Dile, cioban în Chizătău. Bărbatul a fost înştiinţat de poliţişti că trebuie să părăsească zona dacă nu vrea ca oile lui să ajungă înecate în apa revărsată.

image

Ce fac autorităţile?

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a a Apelor a transmis Intituţiei Prefectului Judeţul Timiş o avertizare hidrologică, emisă astăzi. Având în vedere  situaţia hidrologică actuală, cu valori mari ale debitelor (în creştere) în bazinele râurilor din Vestul ţării.
„Se instituie Cod portocaliu cu data de 01.01.2010 ora 14 până la 03.01.2010 ora 14,  pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Bârzavei şi Nerei ( jud. Timiş şi Caraş Severin) şi pe cursurile superioare şi mijlocii ale Begăi şi Timişului (jud, Timiş şi Caraş Severin)”, se anunţă în comunicat.
Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare - vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger.

În acest context, Instituţia Prefectului a trasmis Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Banat” o adresă prin care se cere luarea de măsuri:
„Comitetele municipale, orăşeneşti şi comunale pentru situaţii de urgenţă, vor monitoriza cu toată atenţia evoluţia fenomenelor meteorologice, hidrologice şi vor fi pregătite în permanenţă, pentru a lua măsurile care se impun, inclusiv în caz de urgenţă, în scopul limitării eventualelor efecte negative ale fenomenelor menţionate”.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite