FOTO Biblioteca privată al unui celebru istoric din Germania, cu peste 6.000 de volume, a fost transferată la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gest incredibil al familiei renumitului istoric Reinhart Koselleck, care a murit în 2006. Biblioteca personală al lui Koselleck, care cuprinde şi lucrări extrem de rare, a ajuns în posesia Universităţii de Vest din Timişoara

Centrul de Studii Avansate în Istorie al Universităţii de Vest va putea fi vizitat de cei interesaţi de istorie din toată ţara dar şi din Europa Occidentală. Timişoara s-a îmogăţit cu o bibliotecă foarte valoroasă care va sta la dispoziţia comunităţii academice, studenţilor, masteranzilor şi istoricilor. 

Este vorba de biblioteca personală al istoricului Reinhart Koselleck (23.04.1923 - 03.02.2006), fost profesor de istorie conceptuală la Universitatea din Bielefeld (Germania). 

Reinhart Koselleck a vizitat Universitatea de Vest din Timişoara în anul 2005 când a participat la activităţile ştiinţifice ale Şcolii Doctorale de Istorie Conceptuală condusă de profesorul Victor Neumann. 
 

 “Reinhart Koselleck a contrubuit şi reformarea istoriografiei germane de după cel de-al Doilea Război  Mondial. A avut 117 concepte fundamentale scrise în opt volume, pe o perioadă de 25 de ani. Trebuie să înţelegem că şi Germania s-a schimbat enorm după război. Înainte făcea parte din Europa Centrală, iar după a devenit parte a Europei Occidentale”, a spus Victor Neumann, omul datorită căruia a şi ajuns biblioteca istoricului la Timişoara.


Lucrările lui Koselleck au fost  traduse  în  numeroase  limbi  (italiană,  franceză,  poloneză,spaniolă, rusă etc.). În România prima traducere a unei lucrări scrise de el a fost realizată de Victor Neumann (“Conceptul  de  istorie,  studiu  introductiv  şi  traducere”, în 2005). 
 

Cărţi în germană, engleză, franceză, italiană, spaniolă şi latină

Vizita lui  Koselleck la Timişoara a avut loc între 24 şi 28 mai 2005 şi s-a încheiat cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest. El a ţinut şi o conferinţă despre legătura dintre istorie şi lingvistică. I-a plăcut mult întâlnirile, discuţiile cu tinerii.

În anul 2013, familia sa a hotărât să doneze biblioteca privată a istoricului Centrului de Studii Avansate în Istorie din cadrul Universităţii de Vest.

image

Cei interesaţi vor putea consulta în jur de 6.000 de volume în limbile germană, engleză, franceză, italiană, spaniolă, latină în domenii precum istorie, filozofie,  religie,  sociologie,  psihologie,  economie,  artă,  studii  culturale  etc. 

“Avem deja grupuri de cercetători care vor să vină de la Universitatea din Bucureşti. Familia lui Koselleck a fost întrebată în Germania de istorici ce vor face ei dacă vor avea nevoie să cerceteze cărţile din bibliotecă. Răspunsul a fost: <Mergeţi la Timişoara!>. Astfel, toată lumea va afla că am deschis biblioteca. Mulţumesc familiei lui Koselleck că a avut îndrăzneala să transfere aici o asemenea bibliotecă”, a mai spus Neumann.

Povestea unei biblioteci de peste 6.000 de volume

La ceremonia de inaugurare a Bibliotecii “Reinhart Koselleck” a participat şi Kaharina Koselleck, fiica marelui istoric.

“În anul 2005, în urmă cu nouă ani, am avut ocazia să-l însoţesc pe tatăl meu, aici, la Timişoara. A fost foarte mândru de titlul de Doctor Honoris Causa. Am petrecut cu domnul profesor Neumann şi cu colegii săi o săptămână intensă. Această colecţie de cărţi spune multe despre  Reinhart Koselleck. Dezvăluie mediul în care acesta s-a format. O parte a acestei biblioteci provine din posesia familei – cărţi achiziţionate de tatăl său, Arno Koselleck, el însuşi profesor de istorie şi până în 1956 director al Şcolii Superioare Pedagogice din Hanovra”, a afirmat Katharina Koselleck.

O parte a bibliotecii provine de la mătuşa lui Reinhart Koselleck, Hildegard Marchand, care a fost istoric de artă la Weimar. După trecerea ei în nefiinţă în anul 1950, biblioteca acesteia a ajuns la părinţii lui Reinhart, iar după moartea acestora, ambele biblioteci au fost reunite în casa familiei Koselleck în 1978.

image

O altă secţiune natabilă a bibliotecii provine din moştenirea lăsată în 1973 de naşul şi îndrumătorul de dcotorat al lui Reinhart Koselleck: Johannes Kuhn, care a fost profesor de de istorie modernă la Heidelberg.

„Tatăl meu îşi sorta cărţile în funcţie de temele sale de cercetare interdisciplinare şi în funcţie de interesele sale literare şi artistice. Sub acest aspect a integrat şi segmentele lăsate moştenire de familie. Pentru el lectura era la fel de importantă şi firească ca respiratul. Vă puteţi imagina cum trăia el în prajma acestor cărţi şi ce însemnătate aveau ele pentru el. Din acest motiv şi-a exprimat adesea îngrijorarea ce se va întâmpla cu această moştenire după moartea sa”, a mai spus Katharina Koselleck.

„Cu aceste cărţi trebuia să se lucreze, să se trăiască în continuare”

Arhiva de fotografii din Marburg a preluat după 2006 miile de fotografii şi poze referitoare la cecretarea monumentelor – printre care se află şi fotografii cu monumente ale lui Constantin Brâncuşi şi o serie de fotografii făcute în anul 2005 în Timişoara şi în împrejurul oraşului. 

Familia şi-a pus întrebarea: ce se va întâmpla cu biblioteca. „Am căzut cu toţii de acord că o fragmentare a bibliotecii nu va avea loc. Cu aceste cărţi trebuia să se lucreze, să se cerceteze şi să se trăiască în continuare. Suntem fericiţi pentru această colaborare cu Universitata de Vest din Timişoara”, a explicat Katharina Koselleck.

Biblioteca de la Universitatea de Vest este străjuită de un tablou cu portretul lui Reinhart Koselleck.

image

“Mă bucur că biblioteca unei personalitate precum Reinhart Koselleck a ajuns la Timişoara. Biblioteca se află pe mâini bune, pe mâinile profesorului Victor Neumann şi echipei sale de cercetare. Sunt cărţi şi enciclopedii rare, adevărate comori care va ajuta în activitatea cercetătorilor”, a declarat Rolf Maruhn, consulul Germaniei de la Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite