FOTO Elevul de „aur“ din Timişoara, care ştie mai multe decât profesorii săi: „Asiaticii învaţă despre Pământ la şcoală, noi nu avem astfel de materii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Posa, elevul liceului C.D.Loga Foto. Ştefan Both
Marius Posa, elevul liceului C.D.Loga Foto. Ştefan Both

Marius Posa are 17 ani şi este în clasa a XII-a la Liceul C.D.Loga. Săptămâna trecută a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională ale Ştiinţelor Pământului, care s-a desfăşurat la Mysore, în India.

Liceul "C.D. Loga" din Timişoara are un an de excepţie. În primăvară, Andrei Heidelbacher a obţinut o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Informatică de la Brisbane, Australia, iar acum, Marius Posa s-a întors cu medalia de aur din India, la Olimpiada Ştiinţelor Pământului.

Rezultatul timişoreanului este cu atât mai important cu cât programa şcolară din România nu cuprinde ore despre Ştiinţele Naturii şi totul s-a datorat pasiunii elevului.

“Am ajuns la această olimpiadă a Ştiinţelor Pământului pentru că are legături cu biologia. Chiar dacă este un hobby, e important să ştim să înţelegem Pământul. În India, am avut o probă teoretică - la geologie, meteorologie, oceanografie şi astrologie, şi una practică, la care ne-au dus pe teren, unde am făcut o cercetare. Am avut de făcut apoi o prezentare”, a explicat Marius Posa.

În clasamentul echipelor, România a ocupat locul III, după Taiwan şi Coreea de Sud, la egalitate de puncte cu Japonia. Marius Posa a fost singurul european care a luat o medalie de aur. La Olimpiada Ştiinţelor Pământului au participat 27 de ţări.

Înainte de plecarea în India, Posa şi ceilalţi olimpici au făcut o pregătire specială de două săptămâni, la Bucureşti, la Institutul de Meteorologie, la Observatorul Astronomic şi la Muzeul de Geologie.

“Asiaticii sunt foarte buni la Ştiinţele Pământului pentru că ei studiază aceste materii la şcoală. Au în curiculum şcolar aceste materii. Noi nu le avem, trebuie să le învăţăm în afara şcolii. La mine totul a pornit din curiozitate faţă de tot ce ne înconjoară. Din dorinţa de a afla mai multe şi de a persevera”, a mai spus Marius Posa.



Elevul timişorean nu este încă decis ce va face după terminarea liceului. Are în plan Facultatea de Medicină din Timişoara, însă nu exclude să încerce la o universitate renunită în lume.
 
“Mă gândesc la Medicină, dar şi la ceva legat de Biologie. E posibil să fac Medicina în România, dar sunt deschis şi pentru facultăţi din Europa. Mă voi decide mai târziu”, a adăugat Posa.

"Să lăsăm Pământul curat şi altora"

Marius Posa susţine că pe lângă Biologie îi place şi Literatura, mai ales cea engleză, dar şi desenul. “În general vreau să aflu tot timpul lucruri noi, pe care nu le ştiu”, susţine olimpicul.

În India a stat zece zile. Ştia multe despre locurile în care va ajunge, însă acolo a fost impresionat de contrastul dintre bogăţie şi sărăcie.

“Am descoperit două Indii. Locul unde am fost cazaţi – campusul uneia din cele mai mari firme de software şi dezoltare IT nu evea legătură cu ce întâmplă în afară. Nivelul de  viaţă la Mysole este foarte scăzut. Era un contrast foarte mare. Am vizitat palatul din Mysole şi trei temple din jurul localităţii. E o cultură specială. În rest am fost ocupat de probe şi de activităţi. În India este foarte umed. A fost  greu să mă obişnuiesc. Dar în general a fost o experienţă deosebită”, a mai declarat Marius Posa.

Fiind preocupat de problemele Pământului, Marius Posa îi îndeamnă pe români să aibă mai multă grijă de locul în care trăiesc.

Încălzirea globală e un pericol real. Trebuie să ştim să ne adaptăm. Scăderea emisiilor de dioxid de carbon e o soluţie. Ştiu că în România oamenii nu au prea multă grijă de mediul înconjurător. Dar să nu uite că e locul în care ne desfăşurăm toată viaţa, iar apoi îi lăsăm şi altora. Dacă nu sunt preocupaţi de generaţiile viitoare, măcar să dorească să fie curat şi aranjat pentru ei. Mai târziu ar putea să fie mai greu de reparat”, a mai spus Marius Posa.

Marius Posa
Marius Posa

Liceul C.D. Loga îi pregăteşte o premiere financiară

Mariea  Ştefan, directorul liceului C.D.Loga, este mândă că poate avea în şcoală elevi precum Marius Posa. Se gândeşte chiar să îl recompenseze.

“A fost şansa mea să fiu director acum. Din cate ştiu există o practică de recompensă şi la Minister, dar mai rapizi vom fi noi să ne revanşăm. Şcoala are intenţia să îi ofere o sumă onorantă de bani. Cât mai aproape de valoarea lui. Vom reglementa bursele colegiului C.D. Loga. Este deja oficializată de consiliul de adminstraţie. Nu se poate ca o şcoală ca asta să nu reacţioneze când ai doi copii olimpici, plus mulţi alţii foarte buni. În dreptul numelui lor apare şcoala, mai mult nu se poate face. Nu îmi amintesc să fi avut judeţul Timiş aceste rezultate”, a declarat Mariea Ştefan.

Liceul C.D.Loga va institui recompense nu doar celor care fac perfomanţă de nota 10, ci şi celor care saltă, de exemplu, de la media şapte la media nouă.

“Sunt mulţi şi trebuie să cuprindem şi acest tip de performanţe. Elevii de nota zece au destinul şi drumul lor. Se descurcă şi fără noi. Absolvenţii de Loga sunt în multe poziţii importante. Dacă sunt bine pregătiţi fundamental se vor descurca. Ei sunt deja specializaţi. Lui Marius Posa i se cer alte competenţe. E greu să ştie cineva mai multe în domeniul acestuia. El ştie mai mult decât un profesor”, a mai spus Mariea Ştefan.

Citeşte şi:

Marius Posa, de la Liceul C.D. Loga din Timişoara, a câştigat medalia de aur la Olimpiada Ştiinţelor Pământului

FOTO Elevul timişorean care a luat medalie la Olimpiada Internaţională după doar doi ani de pregătire

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite